Hitel, költekezés, eladósodás - Így előzd meg a karácsonyi vásárlási lázat

Forrás: Thinkstock -
vásárlás karácsony hitel adósság pénzügy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsony a család, a szeretet és lassacskán a vásárlás ünnepe is lesz - az emberek tömege lepi el a bevásárlóközpontokat, vagy éppen online rohamozzák meg az áruházakat, hogy szeretteiknek a legszebb, a legjobb ajándékot vegyék meg. Annak érdekében azonban, hogy a 2016-os évet ne üres pénztárcával indítsuk, érdemes néhány tanácsot megfogadni. A következőkben Szopper Zsófia, a Life.hu pénzügyi tanácsadója lesz segítségünkre.

Szinte hihetetlen, hogy advent második vasárnapjánál járunk, és két hét múlva itt a karácsony. Furcsa volt bemenni a zsúfolt bevásárlóközpontokba most, hogy már vasárnap is tudunk vásárolni. Annyi mindent kell elintézni az ünnepre, annyi mindenkinek kell ajándékot venni, hogy úgy érezzük, képtelenség egy nap alatt mindent beszerezni.

Forrás: Thinkstock

A nagyobb karácsonyi vásárok már megnyitottak, ami arra jó, hogy hangulatot teremtsen az ember lelkében.

De vigyázzunk ezekkel a vásárokkal, mert minden lényegesen drágább, mintha máshol vennénk meg.

Igaz, hogy például a karácsonyi vásárokban kapható szezonális forralt boros bögre máshol talán beszerezhetetlen.

Évről évre elkövetjük ugyanazt a hibát: úgy gondoljuk, egész évben hajtottunk, keményen dolgoztunk, ezért karácsonykor megengedhetjük magunknak vagy a családunknak azt az álomdolgot, amire vágyunk. Még akkor is, ha erre hitelt kell felvenni.

Forrás: Thinkstock

Statisztikák vannak arra vonatkozóan minden évben, hogy a karácsonyi ajándékokat sokszor hitelre vesszük meg. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot a karácsonyi készülődéshez.

  • Vásároljunk kis értékű ajándékokat a közvetlen környezetünknek! Vegyünk egy átlagos, négytagú családot, ahol két kereső és két gyermek van, és kb. 350 000 forint a havi bevételük (egy átlagos családi havi kiadás: rezsi 100e ft, élelmezés 150e ft, hitel 60e ft, utazás 30e ft). Célszerű a bevétel maximum 10%-át a karácsonyra költeni, vagy annyiszor többet, ahány hónapig tudtunk előre takarékoskodni a karácsonyra. Amennyiben egy nagyobb értékű műszaki cikkre amúgy is szükségünk van, akkor a család közösen vásárolja meg. Soha ne vegyünk ajándékot hitelből! Ezekre a dolgokra általában készülni szoktunk, már vannak előjelek (pl.: gondok vannak a mosógéppel). Karácsony előtt sok áruház csinál nagyobb akciókat, ilyenkor érdemes ezt kihasználni.
  • Célszerű a felkészülést minél hamarabb elkezdeni. Így jól át tudjuk gondolni, hogy mire mennyit költsünk. Továbbá nem kap el minket a „vásárlási láz” decemberben, ráadásul rengeteg stressztől is meg tudjuk magunkat ezáltal kímélni.
Forrás: Thinkstock
  • Sokszor a kézzel készített ajándéknak, a személyes ajándéknak sokkal nagyobb varázsa van, mint a negyvenötödik fürdőszobai szettnek.
  • A gyermekeinkkel íratassunk kívánságlistát! Abból válasszuk ki, hogy mi az, amit anyagilag bírunk vállalni, és ehhez következetesen tartsuk is magunkat!
  • Figyeljük a különféle kuponokkal és bónuszokkal foglalkozó weboldalakat, mert ezeken a weboldalakon nagy kedvezményekkel vásárolhatunk termékeket és szolgáltatásokat is.
  • Ne féljünk az internetes vásárlásoktól! Kényelmes, mert házhoz viszik akár másnap a terméket, így nem kell órákat foglalkoznunk a parkoló keresésével, bolyongással a hipermarketekben és sorban állással a pénztárnál. Ennek külön szabályai is vannak, amik védik a vásárló érdekeit, jobban, mintha boltban vásárolna.
Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.