Segítség, munkanélküli lettem! - Egy tipp, amivel hamar munkába állhatsz

Forrás: Thinkstock -
továbbképzés átképzés egzisztencia munkanélküli munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár váratlanul ér bennünket a hír, akár saját döntésünkből adódóan válunk munkanélkülivé, egy biztos: új munkahelyet találni manapság nem lesz egyszerű. Sokaknak nincs szakmája, vagy éppen olyan, amivel a jövőben már nem tudnak mit kezdeni. Mit lehet ilyenkor tenni? Nem szabad megijedni a továbbtanulástól, átképzéstől, mert sok esetben ez az út vezet egy új munkahely felé. Légy bátor, és vágj bele!

Ingyenes átképzések

Amellett, hogy a munkaügyi központ rendszeres állásajánlatokat kínál a munkát keresőknek, ingyenes továbbképzésre is lehetősége adódhat annak, aki regisztráltatta magát, mint munkakereső a lakhelyéhez legközelebb eső munkaügyi központban. A regisztrációt követően a központ munkatársai felmérik a jelentkező lehetőségeit, igényeit és annak tükrében tesznek ajánlatot arra vonatkozóan, hogy milyen irányú átképzést javasolnak neki.

Forrás: Thinkstock

A munkanélküli segély

A jelenlegi szabályozás szerint munkanélküli segélyben az az álláskereső részesülhet, aki az igény beadása előtti 3 évben legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, sem vállalkozása nincs, sem alkalmazásban nincs, illetve a részére a munkaügyi kirendeltség munkát ajánlani nem tud. Az álláskeresési járadék összege a járadékalap 60 százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér napi összegével megegyező lehet, ami 2014-ben 4670 forint volt. A folyósítás időtartama minimum 36 nap, maximum 90 nap.

Természetesen az egyéni igényeket a munkaerőpiac igényeihez igyekeznek igazítani, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan szakirányokat igyekeznek előtérbe helyezni, amiben aktuálisan hiány mutatkozik. Elsősorban a jelentkező iskolai végzettsége határozza meg a továbbképzés, átképzés prioritását. Vagyis a rászorultság foka dönti el azt, hogy valaki részt vehessen egy tanfolyamon vagy szakképzésen. Elsősorban az alacsonyan kvalifikált munkakeresők számíthatnak arra, hogy térítésmentesen vehetnek részt egy-egy átképzésen, amivel kikeveredhetnek a munkanélküliség ördögi köréből.

Forrás: Thinkstock

Te magad is választhatsz

Lehetőség van arra is, hogy a munkakereső talál egy testhezálló tanfolyamot, amelynek elvégzését követően - elképzelései szerint - könnyebben tudna elhelyezkedni és ehhez kér támogatást a központtól. Ám ebben az esetben több a rizikófaktor és kétséges az elhelyezkedés, de ha az illetékes kirendeltség költségvetésébe belefér, megpályázható a tandíj támogatására vonatkozó igény. A munkaügyi központ égisze alatt történt átképzés, szakképzés ideje alatt a résztvevők kereset-pótló támogatásban, ellátásban és társadalombiztosításban részesülnek. A képzések átlagosan fél évig tartanak, de nem ritka az egyéves szakképzés sem. Természetesen ez az idő is beleszámít a majdani nyugdíj kiszámításába, a résztvevők jogfolytonossága ez idő alatt is folyamatos.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.