Ízek, imák, babák - Várandósságod 21. hetének történései

Forrás: Thinkstock -
Libero2015 várandósság terhesség hétről hétre kismama magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 21. hétre babád erőteljes növekedése kicsit lassulni kezd, de ne aggódj, ez így van rendjén! A szervei továbbra is megállás nélkül fejlődnek.

A babád már napi ritmusban éli pocakodban mindennapjait - ha most odafigyelsz rá, el is kezdhetsz hozzászokni az éber időszakokhoz, amelyek a napnak ugyanabban a szakaszában fognak jelentkezni.

Bár bőröcskéje még vöröses és átlátszanak rajta a vérerek, szépen lassan elkezd termelődni a bőre alatti zsírréteg, ami majd rózsaszínűre varázsolja a kicsit, ez azonban még hosszú folyamat.

Forrás: Thinkstock

Félidőhöz érkeztél

Gratulálunk, elérkeztél az utad feléhez! Babád a 20. hétre már 25 cm, és körülbelül 280-300 grammot nyom, az alvás-ébrenlét idejének aránya pedig már megegyezik az újszülöttével.

A 21. hétre gyermeked már az ízeket is képes érzékelni - különbséget tud tenni a magzatvízbe kerülő édes és keserű ízek között. Sőt a magzatvíz, ami eddig csak kellemes környezetet biztosított a magzatod számára, most új szerephez is jut: a lenyelt folyadékból babád most már képes minimális mennyiségű cukrot felvenni, és azt feldolgozni. Ennek ellenére a táplálék még szinte teljes egészében a méhlepényen keresztül érkezik hozzá.

Eközben te...

Eddig nagyjából 5-7 kilót szedtél magadra, de ha egy kicsit kevesebbet, az sem nagy baj. Ha rendszeresen és egészségesen eszel, és elég folyadékot iszol, akkor a kalóriákat sem kell megszállottan számolgatnod.
A bokád és a lábad a nap végére gyakran megduzzadhat vagy bedagadhat. Igyál sok vizet, és meglásd, a tünet enyhülni fog. Ha viszont huzamosabb ideig fennáll, próbálj meg magasabb káliumtartalmú ételeket is becsempészni az étrendedbe.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.