téli olimpia utazás Szocsi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha Szocsiról még mindig a kádári elit kedvenc pihenőhelye jut először eszedbe, a téli olimpia jó alkalmat ad arra, hogy újra felfedezd a várost és környékét. Higgy nekünk, érdemes!

Szocsi leginkább nyári üdülőhelyként él a legtöbbünk fejében, hiszen szüleink idejében ide kaptak beutalót a pártállami elit kiváltságosai. A Fekete-tenger melletti üdülőhelyet ma is joggal hívják Oroszország nyári fővárosának, ma azonban a Szocsit ellepő turistatömegeknek alig 3 százaléka külföldi. De hogy lehet, hogy az oroszok által is a „forró dél"-lel, a pálmafákkal és a tengerparti üdüléssel azonosított város most téli olimpiát rendez? A magyarázat épp a szigorú orosz tél hiányában keresendő: errefelé télen sincs farkasordító hideg, viszont a téli sportokhoz épp megfelelő az időjárás. Nem véletlen, hogy a Szocsi melletti Krasznaja Poljanában kellemes, alpesi stílusú turistaközpont épült fel az utóbbi években.

Forrás: Thinkstock

Sztálin emlékei

A sztálini idők persze nyomot hagytak a városon. A központi pályaudvar, a kikötő, a Téli Színház, vagy a Szocsi Művészeti Múzeum épületei mind a korszak összetéveszthetetlen szocreál stílusában épültek, de sok szálloda is ebben az érában készült el. Sztálin egykori dácsáját is érdemes megnézned, amelyet egy egykori kereskedő birtokából alakítottak át a diktátor üdülőjévé. Az átalakítást a Szovjetunió egykori főépítésze, Miron Merzhanov végezte. Sztálin sokszor töltötte itt az idejét, gyakran itt találkozott más vezető politikusokkal - például itt tárgyalt Mao-val is. Az egykori dácsa ma múzeum, ahol megnézheted a Szovjetunió nagyhatalmú vezetőjének személyes tárgyait és korabeli bútorait is.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A múzeum belépődíja 300 rubel, ez az összeg a tárlatvezetést is magában foglalja.

Múzeumok és parkok

A város persze ennél barátságosabb látnivalókat is kínál: a Művészeti Múzeumban például az orosz festészet gazdag gyűjteményét tekintheted meg, a Történeti Múzeumban a város múltját fedezheted fel, míg a Sportmúzeumban, amelyet 2010-ben, épp a téli olimpiára beadott pályázat okán nyitottak meg, sportrelikviákat csodálhatsz meg. De a város parkjai és botanikus kertje sem érdektelenek, még akkor sem, ha a téli időjárás miatt értelemszerűen nem a legszebb arcukat mutatják. A Riviera Park éttermeivel, sport- és szabadidőközpontjaival a város életének egyik központja. A Botanikus Kert fáit és az innen a tengerre nyíló csodás kilátást semmiképp ne hagyd ki.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje

Az állatbarátok több tengeri akváriumban, delfináriumban, óceánáriumban és tengeri állatkertben is találkozhatnak kedvenceikkel, sőt, a korai űrutazásokon részt vevő majmok felkészítésére használt „majomnevelde" is látogatható.

Kirándulj a környéken

A város közelében rengeteg természeti szépséget találsz. Ha szeretsz kirándulni, gyalogolj fel az Akhun-hegy tetején helyet foglaló kilátótoronyig, ahonnan a város és a tengerpart fantasztikus látványában lehet részed. Tiszta időben még a török partokig is ellátni. Ha jó az idő, folytasd a túrát az Agurszkoje-kanyonban, amelynek nemcsak három vízesése tarthat számot az érdeklődésedre, hanem a Sas-szikla is, ahová a legenda szerint egykor Prométeuszt láncolták le.

Dagomysban a teaültetvényekre és a teaházakba érdemes betérni – itt vannak a világ legészakibb teaültetvényei, ahol megismerkedhetsz a teatermesztés és -feldolgozás titkaival. A teaházakban hagyományos orosz teázás közben melegedhetsz fel: szamovárban készül a tea, amelyet piroggal és palacsintával tálalnak.

Forrás: Thinkstock

Kazacsij Brodban a pisztrángfarm nyújt rendkívül érdekes látnivalót. Ha megnézted a halakat, akár ki is foghatsz egyet, ha pedig nem szeretsz horgászni, megkóstolhatod a helyi füstölt pisztrángot. A közelben található Ahitirszkaja barlanghoz ugyanazzal a busszal juthatsz el, amelyikkel a pisztrángfarmhoz. A barlang falán számos őskori barlangrajz maradt fenn.

A Life.hu tippje:

Ne hagyd ki Krasznaja Poljanát, a sí- és snowboard-események színhelyét sem, amely egykor a cárok vadászterülete, majd szovjet üdülőhely volt, ma azonban a legmodernebb értelemben vett síközpont luxusszállodákkal, valamint remek orosz és nemzetközi éttermekkel.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.