Elhalt bőr, elhullott rovarok és vírusok: a párna súlyának harmadát is kitehetik!

párna baktériumok vírus poratka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolnád, hogy a párnád belsejében virágzó életet élnek a poratkák és a bacilusok? A kedvenc kispárnád, amelyiken minden éjjel álomra hajtod a fejed, akár még az egészségedre is veszélyes lehet, ha nem tisztítod rendszeresen.

A többség általában csak a párna huzatát cserélgeti hétről hétre, és nem is gondol bele, hogy a tiszta felszín alatt milyen élővilág fejlődik. A hálószoba fülledt levegője ugyanis tökéletes környezetet biztosít a párnákban lévő baktériumok, vírusok és poratkák számára az elszaporodáshoz. Ezért egy átlagos párnában 100 000 poratka is élhet, akik az ürülékükkel és egyéb szennyeződésekkel együtt akár a párna súlyának az egyharmadát is kitehetik.

Thinkstock
Thinkstock

A legújabb kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a legveszélyesebb baktériumok és vírusok a kórházakban akár komoly fertőzések forrásai is lehetnek, mivel a betegek a párnák által könnyen átadhatják egymásnak a fertőzéseket. Egy nemrég megjelent tanulmány több száz párnát vizsgált meg, melyek a londoni kórházak betegei használtak. Az eredmények pedig magas számú "élő" szennyeződés jelenlétét mutatták ki. Ezért a kutatás vezetője, Dr Arthur Tucker arra figyelmeztet, hogy komoly biológiai veszélyforrást jelenthetnek a párnák. "Ez azt jelenti, hogy a betegek így átadhatják, és valószínűleg át is adják egymásnak a fertőzéseket" - magyarázta Dr. Tucker.

Legalább háromhavonta kellene mosni a párnákat

A fő problémát a párnák anyaga jelenti, ami átengedi és magában tartja a testnedveket, amely az emberi testtel érintkezve megfelelő hőmérsékletet biztosít a baktériumok szaporodásához. A kutatók szerint a párnák terjeszthetnek bárányhimlőt, influenzát, gyomor- és légúti betegségeket, sőt a trópusi országokban még leprát is.
"Ez nem csak a kórházak problémája, ez bárki számára fontos lehet, aki igazán jól szeretne aludni. Mindenki csak a huzatát cseréli a párnáknak, ami így tisztának és jó illatúnak tűnik, holott igazából ez csak a felszín, ami alatt igazán gusztustalan dolgok lehetnek" - tette hozzá Dr. Tucker. A szakértők szerint a legjobb, ha új, szintetikus anyagból készült párnát veszünk és gyakran, lehetőleg havonta, de legalább háromhavonta mosógéppel kimossuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.