Visszatér tinikorunk legcikibb trendje, a fogékszer

fogékszer 90-es évek ékszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogékszer a 90-es évek elején jött be a köztudatba, a rap és a hiphop kultúra jellegzetességeként. Az évtized végén, illetve a 2000-es évek elején aztán egészen más stílusban, általában egy csillogó kis pötty formájában a tinidivat közkedvelt eleme lett. Jó néhány év után pedig újra feltűnt!

90-es évek

A 90-es évek bizony sok ciki, és annál is több menő, ráadásul visszatérő trendet hagyott ránk. A fogékszer is a 90-es években jött be, néhány tinisztár is viselte, de leginkább a lakossági felhasználása terjedt el. A magyar celebek sem maradtak ki a buliból, Sarka Kata például 15 évesen rakatta fel: akkor azt mondták neki, 3 hónapig marad fent, Kata ennek ellenére több, mint 12 évig viselte, és már alig várta, hogy megszabaduljon tőle.

Sarka Kata Forrás: Scmidt Barbara/Life.hu

Az újabb hullám 2013-ban

2013-ban Hollywoodban újra felkapták a fogékszert, de szerencsére nem a lakossági változatot, hanem azt, amit Amerikában grillz néven emlegetnek. A legdiszkrétebb verziót Rihanna viselte az MTV VMA díjátadón, de Miley alsó fogsoron viselt ékszere sem volt durván feltűnő. Katy Perry és Madonna már sokkal durvább és látványosabb darabokat viseltek a vörös szőnyegen, de például a modell, Cara Delevigne is villantott egy eléggé menő példányt.

Rihanna és Miley Cyrus Forrás: Getty Images

Katy Perry és Madonna Forrás: Getty Images

Dolly Cohen névre szóló fogékszert készített Cara Delevigne számára Forrás: Instagram/dollycohen

Napjainkban

Madonna egyébként kifejezetten szereti ezeket a fogékszereket, a 2017-es MET-gálán is egy meglehetősen feltűnő darabot villantott, amit az egyik leghírebb grillz készítő, Dolly Cohen álmodott meg az énekesnőnek. A francia lány korábban fogtechnikusként dolgozott, és párja kérésére készítette el első fogékszerét. Mivel túlságosan silány volt a felhozatal, megkérte Dolly-t, hogy segítsen neki alkotni valami különlegeset. A lány első híresebb megrendelője a rapper, A$AP Rocky volt, őt követte Jay-Z, Cara Delevingne és Madonna.

Madonna Forrás: Getty Images

Napjainkban másféle stílusok is megjelentek: Rita Ora néhány hete a BRIT Awardson egy aranyfogat villantott, de hasonlót láthattunk már Kendall Jennernél is.

Rita Ora és Kendall Jenner Forrás: Northfoto

Újabb jellegzetesség a fogmatrica is, amit a sztárok főleg nagy márkák logójával viselnek: Katy Perry ilyen módon a Nike-t, Adwoa Aboah szintén a BRIT Awardson a Chanelt reklámozta.

Katy Perry Forrás: Northfoto

Adwoa Aboah Forrás: Northfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.