Férfiak magassarkúban: XIV. Lajostól Kanye Westen át a kifutókig

fashion week férfi magassarkú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy néhány évszázaddal ezelőtt a magassarkú nem női viselet volt? Kezdetben a magas rangú férfiak kedvelt kiegészítője volt, a piros sarkakat először XIV. Lajos "védette le". De hogyan került vissza a 20. és 21. században a férfidivatba? Jöjjön egy kis cipőtörténelem!

Érdekes, hogy a flatform még korábbi viselet volt, mint a magassarkú cipő. Már egyiptomi ábrázolásokon is láthatóak magastalpú szandált viselő emberek, az ókori Görögországban pedig a színészek, akik akkoriban csak férfiak lehettek, rendszeresen hordtak magasított talpakat. Minél fontosabb volt a karakter, annál magasabbat. Ehhez hasonló cipőket nők először a 15. században hordtak Európában: a velencei kurtizánok azért viselték, hogy kitűnjenek a tömegből.

Már egyiptomi ábrázolásokon is láthatóak magastalpú szandált viselő emberek Forrás: AFP

A magas sarkakat Európában a perzsák terjesztették el. Azután jött ugyanis divatba, hogy 1599-ben egy perzsa küldöttség érkezett nyugatra, hogy rávegye az európai királyokat: segítsenek az Ottomán Birodalom legyőzésében. Ők egyébként merő praktikumból viselték ezeket a cipőket. A lovasok lába a magas sarkak miatt nem csúszott ki a kengyelből, akár fel is tudtak állni, hogy úgy lőjenek a nyilaikkal. A praktikumból Európában divathóbort lett.

A lovasok lába a magas sarkak miatt nem csúszott ki a kengyelből Forrás: AFP

A magas sarkak legnagyobb híve XIV. Lajos lett. Az uralkodó mindössze 162 cm volt, így 10 cm-es sarkakat kezdett viselni, hogy megjelenésében is tekintélyt parancsolóbb legyen. Uralkodása alatt ez volt az elsőszámú férfidivat a francia udvarban, piros sarkakat azonban csak a király hordhatott. Ezt a színt annyira megkedvelte XIV. Lajos, hogy az alattvalóknak megtiltotta a viselését, csak a hozzá legközelebb álló nemesekkel tett kivételt. A divathóbortnak végül a francia forradalom vetett véget.

A magas sarkak legnagyobb híve XIV. Lajos lett Forrás: Getty Images

Amikor a 19. század végén, elsősorban Amerikában visszatért a divatba, már egyértelműen női viseletnek számított. A férfidivatban egyedül a comboy csizmákon és néhány speciális táncos cipőn maradt meg a magas sarok, majd a popkultúra új irányt hozott: David Bowie glam rock időszakáig kellett várni, hogy visszatérjen a férfilábakon. Majd a szintén énekes Rick Jamesen láthattunk magasszárú csizmákat, aztán persze jött Prince is a maga extrém magassarkúival.

David Bowie glam rock időszakával visszahozta a férfimagassarkút a divatba, majd Rick Jamesen láthattunk magasszárú csizmákat, aztán persze jött Prince is a maga extrém magassarkúival Forrás: Northfoto, Motown Records, Getty Images

Nézd meg Prince legőrületesebb fellépőruháit!

Még David Bowie halálát sem sikerült felfognunk, máris újabb zenei legenda távozott az élők sorából – de a halhatatlanok közé. Prince nemcsak zenéjében volt egyedi, színpadi megjelenése sem volt éppen hétköznapi. Szerethetően különc stílusát felelevenítve emlékezünk rá!

Az elmúlt években újra egyre többször tért vissza a férfidivatba: kifejezetten férfias, alacsony sarkú modellt láttunk Kanye Westen és Justin Bieberen is, de a fiatal lányok nagy kedvence, Harry Styles is kifejezetten szereti ezt a viseletet.

Kifejezetten férfias, alacsony sarkú modellt láttunk Kanye Westen és Harry Sytleson is Forrás: Instagram/Kim Kardashian West, Northfoto

A feminin vonalat hozta vissza az öltözködésével egyébként is gyakran sokkoló Jared Leto, de 2015-ben a Kanye West által viselt bársony anyagú csizmát is kikezdték a közösségi médiában: a kommentelők túlságosan nőiesnek találták.

Jared Leto a feminin vonalat hozta vissza az öltözködésével, a Kanye West által viselt bársony anyagú csizmát pedig sokan bírálták Forrás: Getty Images, Northfoto

Pedig mindez sehol sincs ahhoz képest, amit az elmúlt években a kifutókon láthattunk. J. W. Anderson 2014-es őszi-téli show-ján platformos cipőben vonultak a férfiak, majd a Hood By Air 2016-os őszi-téli bemutatóján láthattunk egy modellen piros magassarkú és magasszárú csizmát. Végül a Maison the Faux járatta tényleg csúcsra a feminin, magassarkús férfimodelleket és a polgárpukkasztást: a 2017-es őszi-téli és a 2018-as tavaszi-nyári show-n is tűsarkakon és női ruhákban vonultak a modellek.

Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.