Minden, amit a korpásodásról tudni kell

Forrás: Shutterstock -
hajápolás haj korpásodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkapni egy rosszalló tekintetet, ahogy valaki a korpát nézi a vállunkon, talán az egyik legkínosabb dolog, ami egy nővel, de akár egy férfival is történhet. A korpásodás első jelére a legtöbben elkezdenek gyakrabban hajat mosni, ami csak fokozza a bajt, így elindul az ördögi kör: még több korpa, még több hajmosás. Lafferton Annamária fodrász szerint pedig a probléma az esetek nagy részében egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető.

A korpásodás az egyik leggyakoribb probléma, mellyel minden második ember találkozik. A jelenség tulajdonképpen a hámsejtek leválása, cserélődése miatt alakul ki, ami természetes folyamat.

A korpásodás tulajdonképpen a hámsejtek leválása, cserélődése miatt alakul ki Forrás: Shutterstock

Az egészséges fejbőr hámrétege megközelítőleg háromhetente cserélődik ki teljesen, ám ez észrevétlen, nem hagy nyomot maga után.

Egészen addig, amíg valamilyen okból meg nem változik a normális egyensúly. Ha a leválási folyamat felgyorsul, vagy a faggyútermelés felborul, akkor megjelenik a korpásodás. Ilyenkor az elhalt hámsejtek összetapadnak, és óhatatlanul láthatóvá válnak: különösen akkor, ha sötét ruhát viselünk.

Korpásodáskor az elhalt hámsejtek összetapadnak, és óhatatlanul láthatóvá válnak: különösen akkor, ha sötét ruhát viselünk Forrás: Shutterstock

A probléma hátterében főként gyulladások, fertőzések, gombák állhatnak, de a gyakori hajmosás is kiváltó ok lehet. A korpásodásnak két típusa van, a zsíros és a száraz korpásodás. Szerencsére utóbbi a gyakoribb, ami nem kóros, és legtöbbször könnyen kezelhető.

A száraz korpa kezelése

A száraz korpásodást a leválási folyamat gyorsulása befolyásolja, de a fejbőr zsírossága is közrejátszik a kialakulásban. Mivel ilyenkor a faggyútermelés gyengébb, a leválás viszont gyorsabb, megjelennek a fehérlő hámsejtek. Száraz korpa a téli hidegtől is kialakulhat, mivel a benti száraz meleg és a kinti hideg levegő közötti különbség sokkszerű a fejbőr számára, így már a sapka elhagyása is korpásodáshoz vezethet.

Száraz korpa a téli hidegtől is kialakulhat, mivel a benti száraz meleg és a kinti hideg levegő közötti különbség sokkszerű a fejbőr számára, így már a sapka elhagyása is korpásodáshoz vezethet Forrás: Shutterstock

„Ezt könnyen megelőzhetjük, ha nem megyünk nyirkos hajjal az utcára. Ilyenkor télen érdemes az esti órákra időzíteni a hajmosást, mert bár száraznak tűnhet a haj, korántsem biztos, hogy valóban az is. A hajmosás során felpuhult fejbőr szintén rendkívül könnyen megfázhat, és máris kialakulhat a korpásodás" - mondja Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

Száraz korpa esetén nem csupán a lehulló hámsejtek árulkodnak a problémáról, hanem a haj állapota is. A tincsek fénytelenné, szárazzá válnak, ráadásul a szálak könnyen szétnyílhatnak, töredezhetnek.

A kialakuló száraz korpát odafigyelő ápolással, gondos hidratálással, a hajmosás gyakoriságának csökkentésével, valamint fokozott B-vitamin fogyasztással eredményesen lehet kezelni. Azonban, ha másfél-két hónap után sem múlik el, akkor érdemes konzultálni a fodrászunkkal, vagy a bőrgyógyászunkkal.

A zsíros korpát kezelése

A zsíros korpa pikkelyes, erőteljesen fehéres, ami akár a zsíros haj, illetve fejbőr hatására is kialakulhat, esetében kulcsfontosságú, hogy hamar kezdjük el kezelni a problémát. A zsíros korpa kezelése során lényeges, hogy ne mossunk naponta hajat, mert ezzel a probléma súlyosbodását kockáztatjuk. Masszírozzunk szalicilsavat és ként tartalmazó olajat a fejbőrbe, valamint használjunk kénes sampont – tanácsolja Lafferton Annamária.

A zsíros korpa kezelése során masszírozzunk szalicilsavat és ként tartalmazó olajat a fejbőrbe Forrás: Shutterstock

Fontos az odafigyelés, ugyanis a fokozott faggyútermelésből eredő viszketés nagyon könnyen bakteriális fertőzéshez vezethet. A viszketést csillapító vakarás során kialakuló mikrorepedések is elegendőek ahhoz, hogy a baktériumok, gombák bejussanak a fejbőrbe, és ott akár komoly fertőzéseket váltsanak ki. Ha azt érezzük, hogy gyulladt vagy sebes a fejbőr, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz!

A probléma megelőzése

Ha a korpásodás egyszer kialakult, jó eséllyel később is visszatér, ezért célravezető megelőzni a problémát. Két-, háromhavonta érdemes a drogériákban, gyógyszertárakban beszerezhető termékeket kúraszerűen használni.

A természetesség hívei kipróbálhatják a rendkívül hatékony teafa olajat is, ami erős gyulladáscsökkentő hatása miatt a korpa mellett számos fejbőrproblémára kiváló gyógyír. Három deciliter samponba tegyünk öt milliliter teafa olajat, majd minden alkalommal (ugyancsak kúraszerűen) ezzel mossunk hajat. Fontos, hogy használat előtt alaposan rázzuk fel a flakont, mert az olaj kiül a felszínre.

A teafa olajjal történő kúraszerű hajmosás segíthet Forrás: Shutterstock

„A probléma megszűnéséig óvjuk a hajat a stressztől, mint a forró hajszárító, a hajfestés vagy a hajvasalás. Emellett mivel a korpásodás elleni szerek és samponok száríthatják a hajat, használjunk balzsam helyett hajpakolást minden hajmosás után. Azonban vigyázzunk, hogy csak a haj hosszára vigyük fel, és ne kerüljön a fejbőrre! Végül, praktikussági szempontból kerüljük a sötét felsőket" – tanácsolja a Lafferton Annamária.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.