Roberto ínycsiklandó húsvéti menüje – 2016 legfinomabb ünnepi fogásai

Roberto konyhája briós húsvéti sonka menü leves recept ünnep húsvét sonka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvéti készülődés forgatagában még mindig nem döntötted el, mivel kényezteted majd a családot az ünnepi asztalnál? Ne aggódj tovább, Rostás Róbert, a Life.hu séfje egy isteni háromfogásos húsvéti menüt hozott el neked.

Mézes-mustármagos sült húsvéti sonka

Nem mindegy, hogy milyen sonkát választunk, és az sem, mennyi ideig és hogyan főzzük. A jó sonkát az íze alapján lehet kiválasztani. Az érlelés minimum 3-4 hétig tartson, hogy a füst és a só teljesen átjárhassa a sonka rostjait. A jó sonka színe kellemes rózsaszínes, amit, ha piacon vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetünk.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg füstölt sonka
  • 10 szem fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál mustármag
  • 2 evőkanál olaj
Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:

A sonkát áztassuk be előző este hideg vízbe, és tegyük hűtőbe éjszakára. A főzés kezdete előtt öntsük le a vizet, amiben ázott, és tiszta hideg vízbe rakjuk fel főni a megpucolt vöröshagymával, a fekete borssal és a babérlevéllel. Kilónként 1 órán át kell főznünk a forrástól számítva, lassú tűzön. Ami a mi esetünkben 1,5 órát jelent. A főzési idő elteltével ellenőrizzük egy húsvillával, hogy megpuhult-e a sonka.

Emeljük ki egy magas falú sütőtepsibe, és hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a kötözőzsineget. A főzőlevét tegyük félre a leves elkészítéséhez. Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük 200 fokra. A mustármagot törjük apróra mozsárban, vagy lapítsuk szét egy kés lapjával, és egy tálban keverjük alaposan össze az olajjal és a mézzel. Ecsetet használva kenjük meg vele a sonkát, és 30 percre rakjuk a sütőbe. A 15. percnél kenjük meg újra, és süssük készre. Sonkánk kívül pirult és fényes, belül omlós és finom. Rakjuk kínálótálra, és szeljünk le belőle pár ínycsiklandozó szeletet.

Tárkonyos zöldségleves (a sonka főzőlevéből)

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál friss tárkony vagy 2 teáskanál szárított
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 púpozott kanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek olívaolaj
  • a sonka főzőleve átszűrve
  • bors
Forrás: Roberto konyhája

Kezdjük a zöldségek megtisztításával és darabolásával. A hagymát vágjuk apró kockákra, a répát, a gyökeret és a burgonyát 1x1 cm kockákra. Pirítsuk üvegesre a hagymát a zúzott fokhagymával az olajon, és adjuk hozzá a zöldségeket. Adjuk hozzá az apróra vágott tárkonyleveleket, a citrom reszelt héját, és 4-5 percig gyakran keverve pirítsuk. Húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a lisztet, majd alaposan keverjük össze. Öntsük föl a sonka főzőlevével, és helyezzük vissza a tűzre. Lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket, ízesítsük borssal, és ha szükséges, sóval. A kellemes füstölt ízzel készített levesünket húzzuk le a tűzről, keverjük bele a tejszínt, és facsarjuk bele a citrom levét.

Brióskalács

  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 4 tojás
  • 2 csipet só
Forrás: Roberto konyhája

Szórjuk tálba a lisztet, a szárított élesztőt és a porcukrot, majd keverjük össze a robotgép dagasztószáraival, és egyenként adjunk hozzá 3 tojást. Keverjük össze a robotgéppel, és fokozatosan adjuk hozzá a 2 dl langyos tejet. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. Amint a tészta elválik az edény falától, adjuk hozzá a darabolt vajat és a sót.

Dolgozzuk lassan addig, amíg újra elválik az edény falától. Ekkor rakjuk át egy magas falú edénybe, és tiszta konyharuhával lefedve kelesszük 45 percig szobahőmérsékleten. A megkelt ragadós tésztát rakjuk bőven lisztezett deszkára, és az öklünkkel alaposan gyúrjuk át, hogy újra eredeti méretű legyen, majd osszuk négy részre.

Formázzunk belőle cipót, majd kissé megnyújtva ovális darabokat. Kivajazott kenyérsütő formába rakjuk a cipókat, és a tetejüket egyenként bevágjuk a közepén késsel vagy ollóval. Még 15 percet kelesztjük a formában. Kenjük meg a felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverés funkción) süssük 35 percig. Közben egyszer forgassuk meg a sütőben a kalácsot, hogy egyenletesen süljön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.