privát séf gasztronómia országok reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Én is ezeket az elveket vallom, éppen ezért igyekszem egészséges és változatos finomságokat készíteni a családomnak. Szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni, így körbenéztem a világ más tájain, hogyan is kezdik a napot az emberek. Van, ahol teljesen hétköznapi, míg másutt egészen szokatlan és érdekes ételek kerülnek az asztalra. Na lássuk, hogyan reggeliznek a különböző országokban!

Először is maradjunk Európában, ahol talán a leghíresebb reggelik egyike az angoloké.

Kolbász, bacon, tojás, gomba, bab, toast kenyér és egy kis paradicsom. Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor egy kis black puddinggal, azaz fekete pudinggal is készíthetjük. Ez a puding lényegében vérből és belsőségekből készült egyveleg, kolbászformába töltve, amit az angol férfiak fogyasztanak előszeretettel.

Angol reggeli: black puding, bacon, tojás, gomba, bab, toast kenyér és egy kis paradicsom Forrás: Shutterstock

Én a fekete puding nélküli verziót szoktam elkészíteni Edvinnek, hisz nagy rajongója a laktató és változatos reggelinek.

Az olaszoknál egy forró, gőzölgő cappucinóval és egy friss, puha cornettóval indítják a napot.

A cornetto, egy kinézetre a croissant-hoz hasonló péksütemény, ám íze és állaga is teljesen más. Könnyedebb és lágyabb, mint a francia változat. Általában csokoládékrémmel vagy lekvárral töltik meg.

Olasz reggeli: cornetto és capuccino Forrás: Shutterstock

A legérdekesebb reggelit a hollandok fogyasztják.

Hagelsagot esznek, ami nem más, mint toast kenyér vajjal vagy valami édes krémmel megkenve, ezt pedig édes forgáccsal szórják meg, amit nálunk leginkább süteményekre vagy fánkokra szoktunk tenni, és tortadara néven ismerünk. Elképesztő, ugye? Én még nem kóstoltam, de egyszer biztosan ráveszem magam, legalább egy falat erejéig.

Holland reggeli: hagelsag Forrás: Shutterstock

Az oroszok leginkább kásával vagy szirnyikivel, azaz orosz túrólepénnyel kezdik a napot.

Mindkettőre bőségesen kerül lekvár és gyümölcs, az utóbbit pedig édes tejföllel leöntve is előszeretettel fogyasztják. Nálunk sokszor kerül az asztalra orosz reggeli, nekem a kedvenceim közé tartozik.

Orosz reggeli: szirnyiki Forrás: Shutterstock

A legtöbb ázsiai országban, Malajziában, Vietnamban vagy Koreában a reggelik szerves része a rizs és a szójaszósz.

Különféle köretekkel, hússal, tojással és zöldségekkel készítik el, így egy laktató, de könnyen emészthető fogással indítják a napot. Kínában youtiao kerül az asztalra, ami a fánk kínai megfelelője. Ezt édes szójatejes szószba mártogatják. Talán a legkülönlegesebb számomra a szingapúriak reggelije, akik az úgynevezett congee-t fogyasztják leggyakrabban. Ez egy sós zabkása, amit tintahallal, sertéssel vagy éppen tojással ízesítenek.

Szingapúri reggeli: congee Forrás: Shutterstock

A világ távolabbi részein, Új-Zélandon és Ausztráliában a Vegemite hatalmas népszerűségnek örvend.

Ez a krém só, különféle vitaminok és zöldségek hozzáadásával készül. Állati származékot nem tartalmaz, így vegetáriánusok is fogyaszthatják. Vajas kenyérre kenik, az íze leginkább a szójaszószra vagy a szardellapasztára emlékeztet. Felnőttek és gyerekek nagy kedvence ez a furcsa ízű finomság.

Ausztrál reggeli: vegemite Forrás: Shutterstock

Az USA-ban a bacon, tojás és amerikai palacsinta szentháromság képezi a reggelik fő részét.

Laktató, zsíros ételeket esznek leginkább ilyenkor, de persze ott a másik tábor, aki a müzlire és a tejre esküszik. Ahány ház, annyi szokás. Ti mit esztek legszívesebben reggelire?

Amerikai reggeli: bacon, tojás, amerikai palacsinta Forrás: Shutterstock
Top 10 konyhai kellék, ami nélkül nem élet az élethttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180813-marton-adrienn-kedvenc-konyhai-kellekei.htmlMinden hobbiszakácsnak megvan a saját konyhai felszerelése, ami könnyebbé teszi azéletét és a főzést. Vannak, akik esküsznek egy halom hasznos kütyüre, és vannak,akik azt vallják, hogy az alapfelszerelésen kívül minden más csak feleslegespénzkidobás. Viszont mi az alapfelszerelés, és mi az, amire egy kezdő konyhatündérnek vagyvalakinek, aki először költözik saját lakásba mindenképpen szüksége van? Privát séfOrigoTop 5 magyar étel, külföldi szemmel http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180803-a-leghiresebb-magyar-etelek-kulfoldi-szemmel.htmlMint minden nemzetnek, a magyaroknak is vannak olyan ételei, amik világhírnévnek örvendenek. Amikor Olaszországba látogatunk, pizzát vagy spagettit rendelünk az éttermekben, Japánban a sushi a jellegzetesség, a franciáknál a csiga vagy a croissant, az oroszoknál a blini vagy éppen a borscs, Amerikában a hamburger, a norvégoknál pedig a különféle halakból készült ételek. De mi a helyzet a magyarokkal? Privát séfOrigoIgazgyöngy Capri szigeténhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adrienn-capri-szigeten-jart.htmlOlaszországot nem lehet megunni! Mindig az az érzésem, amikor hazatérek innen, hogy bizony még nem láttam mindent. Ez az oka annak, hogy ha bármikor visszamegyek, az olasz ''csizma'' mindig valami újjal kecsegtet. Privát séfOrigoNápoly ízei közelebbrőlhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180529-marton-adrienn-del-olaszorszagban-napolyban-jart.htmlBiztos vagyok benne, hogy mindenkiben él egyfajta elképzelés az olasz ételekről. Sok helyen jártam már én is Olaszországban, de mégis úgy éreztem, hogy nem fedeztem fel még mindent. A kíváncsiság ezúttal Nápolyba kalauzolt azért, hogy rátaláljak a helyi finomságokra. Privát séfOrigoRecept Marton Adrienntől: Pisztáciabundás sertéstarja, káposzta steakkel tálalvahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180522-marton-adrienn-serteshus-receptje.htmlAki sokat sürög-forog a konyhában, vagy nagy hangsúlyt fektet a főzésre a mindennapokban, az egy idő után tudatosan is elkezdi vizsgálni az alapanyagokat. Privát séfOrigoGasztrokalandozás és borkóstolás Mádon http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180322-marton-adrienn-madon-jart-csaladjaval.htmlNégynapos hosszú hétvége: a családomra jellemző, ha épp nem külföldre utazunk, akkor Magyarország szebbnél szebb rejtekhelyeit, ékszerdobozait kutatjuk fel. Ezúttal az a bizonyos ékszerdoboz, a Tokaji hegyvidék részeként, Mádon volt elrejtve. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.