Recept Marton Adrienntől: Pisztáciabundás sertéstarja, káposzta steakkel tálalva

Forrás: Marton Adrienn -
sertés recept Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki sokat sürög-forog a konyhában, vagy nagy hangsúlyt fektet a főzésre a mindennapokban, az egy idő után tudatosan is elkezdi vizsgálni az alapanyagokat.

Követőim közül sokan érdeklődnek és kérnek tanácsot különféle ételek elkészítéséhez. Leginkább saláta és süti rajongónak gondolnak, ami csak részben igaz... Szeretek magyar hússal dogozni. Büszke vagyok a magyar termelőkre, gazdákra. Ha tehetem, mindig szezonális és itthoni finomságokból sütök-főzök.

Otthon nagy előszeretettel fogyasztunk húsokat, amik elsődleges fehérjeforrások a szervezet számára úgy, mint például a sertéshús. Sok tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatosan, hogy mi egészséges és mi nem. A sertéshús egy remek példa erre.

Marton Adrienn otthon nagy előszeretettel fogyaszt sertéshúst Forrás: Marton Adrienn

A minőségi sertéshús azonkívül, hogy sokoldalúan felhasználható, hasznos zsír-, fehérje-, és vitaminforrás. És igen, zsír.... hiszen ez nagyon fontos a sejtépítéshez, vagy akár a zsírban oldódó vitaminok tárolásához, de jelentős mennyiségben tartalmaz B1 vitamint, ami például az idegrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működéséért felelős.

Nálunk egyébként a gyerekek is nagyon szeretik. Múltkor éppen sertéshúsból készült rántott húst sütöttünk Maxival, és olyan jó érzéssel töltött el, amikor azt mondta:

Minél vörösebb egy hús, annál magasabb a vastartalma Forrás: Shutterstock

És milyen igaza van! Ugyanis minél vörösebb egy hús, annál magasabb a vastartalma. Én amondó vagyok, hogyha egy jó minőségű alapanyag ennyire sok hasznos dolgot tartalmaz, mint a sertéshús, az csakis jó lehet. Végül jöjjön az egyik kedvenc receptem. Próbáljátok ki!

Pisztáciabundás sertéstarja, káposzta steakkel tálalva

Hozzávalók

Sertéstarja:

85 g sós, pirított pisztácia
0,6 kg sertéstarja
liszt – panírozáshoz
1 teáskanál őrölt paprika
só, bors
2 evőkanál dijoni mustár
friss kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj

Káposztra steak:

1 darab fejes káposzta
2 evőkanál olívaolaj
1 darab savanykás, piros héjú alma
300 g camembert sajt
250 g dió
néhány ág kakukkfű
1 evőkanál juharszirup

Pisztáciabundás sertéstarja, káposzta steakkel tálalva Forrás: Marton Adrienn

Elkészítés

Sertésszűz:

1. Egy alacsony falú tálban terítsük szét a pisztáciát.
2. Ízesítsük a sertésszüzet őrölt paprikával, sóval és friss borssal. Forgassuk meg a hús mindkét oldalát lisztben. Kenjük be mustárral és szórjunk rá kakukkfüvet, majd nyomjuk bele az összevágott pisztáciába.
3. Melegítsünk föl olajat egy tapadásmentes serpenyőben közepesen erős hőfokra. Tegyük bele a sertésszeleteket, és mindkét oldalát süssük aranybarnára 3-3 percig.

Káposzta steak:

1. Melegítsük elő a sütőt (villany 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat).
2. Vágjunk 4 db 2 cm széles szeletet a káposztafej közepéből. Hagyjuk benne a torzsáját is. Kenjük le a szeleteket majdnem az összes olajjal, sózzuk alaposan. Süssük 20 percig, félidőben óvatosan fordítsuk meg egy hallapáttal.
3. Közben szeleteljük vékonyra az almát héjastól és egy tálban keverjük össze az ecettel, illetve a maradék olajjal.
4. Fektessük az almaszeleteket a káposztára egyenletesen elosztva és süssük együtt további 5 percig. Ekkor tegyük a tetejére a camembert sajtot. Osszuk el rajtuk a diót, és a kakukkfűleveleket . Süssük még 5 percig, míg a sajt megolvad és a dió pirulni kezd.
5. Locsoljuk meg mindegyiket juharsziruppal és azonnal tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.