privát séf család gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négynapos hosszú hétvége: a családomra jellemző, ha épp nem külföldre utazunk, akkor Magyarország szebbnél szebb rejtekhelyeit, ékszerdobozait kutatjuk fel. Ezúttal az a bizonyos ékszerdoboz, a Tokaji hegyvidék részeként, Mádon volt elrejtve.

Régóta tervezgettem az itteni látogatást, mert sok izgalmasat hallottam a mádi borokról és gasztronómiai különlegességekről. Szerencsére a gyerekeim és a férjem mindig partner az új dolgok felfedezésében, így együtt tapasztalhattuk meg, hogy miért is olyan jó mindaz, amit erről csicseregnek a madarak Pesten.

Nagyon közel áll hozzám az a szemlélet, amit Mádra érve az első borház és bisztró is képvisel, ugyanis itt minden alapanyag ellenőrzött gazdálkodásból származik, az ottani régióban terem. Tokajról valószínűleg mindenkinek az aszú jut először eszébe, ám a furmint és az ebből a szőlőfajtából készült száraz fehérbor is jelentős népszerűségnek örvend. Nem is akárhogyan, hiszen ez az ízletes bor az ételek elkészítésében is szerepet játszik. Sokat időztünk az étlap fölött, mert annyi, de annyi finomság várt arra, hogy megkóstoljuk.

Forrás: Marton Adrienn

Így esett a választásom elsőként egy furmintos kacsamájra, amit alma mustárral és szőlőmaglisztes brióssal tálaltak. Ezek az elemek külön- külön is nagyon jól működtek, de amiről mindenképp szeretnék mesélni az az almamustár. Ez gyakorlatilag egy almapüré, amibe áztatott mustármagok kerülnek. Szóval krémes is meg roppanós is, nagyon kell a kacsamáj mellé...

A zempléni sajttal készült mini marhaburgereket a gyerekek kérésére kóstoltuk meg. Látványos tálalás, hangulatban hozzá illő tányér, na meg a mindenki kedvence, a házi ketchup. Az ebédünk fénypontja.
Egyébként nem jellemző az étteremre a streetfood irány, hisz a bor nemessége miatt inkább az elegáns vonal képviselteti itt magát, de újdonságként becsempészték az étlapra ezt a fogást is, ami remélem, hogy ott is marad még jó sokáig.

Forrás: Marton Adrienn

Ettem kacsamájat, kipróbáltam a marhahúst, de nekem mindig is a hal volt a szívem csücske, ezért nem tudtam ellenállni a kókusztejes-currys halnak, sült-ropogós karfiollal és mazsolával. A fűszerezés cseppet ugyan egzotikus volt, de szerintem már sokan tudják rólam, hogy ez az ízvilág igencsak közel áll hozzám.

Kókusztejes-currys halnak sült-ropogós karfiollal Forrás: Marton Adrienn

Desszertnek brownie-t ettünk, kandírozott olajbogyóval és erdei gyümölcs sorbet-tel. Mindez persze elsőre furcsán hangozhat. Első blikkre azt hittem, hogy ánizsos aszalt gyümölcsöket rejtettek emellé a csokis csoda mellé, hiszen az olajbogyóra biztosan nem gondoltam volna. Egészen érdekes, hogy egy-egy alapanyag íze milyen módon változtatható meg a különféle technikákkal és milyen mértékben "lepheti meg", az érzékeket.

Brownie kandírozott olajbogyóval és erdei gyümölcs sorbet-tel Forrás: Marton Adrienn

Fantasztikus délutánt töltöttünk el a mádi dűlők között. Biztosan visszatérünk még ide, de legközelebb valószínűleg barátainkkal, mert ezeket az élményeket nekik is meg kell élniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.