tavasz fesztivál íz gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A korábbi évekhez hasonlóan, idén tavasszal is megrendezésre került a Magyar Ízek Tavaszi Vására, amin nagy örömömre én is részt vettem. Idén nem mint látogató, hanem mint gasztroműsorvezető. Az esemény fő alapanyagából, a sertéshúsból egy szuper finom fogást készítettem a nagyközönség számára.

Elképesztően jó hangulat volt a rendezvényen és nagyon örültem neki, hogy olyan embereket és hazai termelőket ismertem meg, akiknek az érdeklődése az enyémhez hasonló. Minden évben megneveznek egy alapanyagot, ami ennek a gasztronómiai eseménynek a főszereplője.

Magyar Ízek Tavaszi Vására Forrás: Marton Adrienn

Most éppen a sertéshúsra esett a választás, így én is ebből a hozzávalóból készítettem el azt a medvehagymás-vajas sertésszüzet, amit karamellizált szalonnás kelbimbóval tálaltam.

A sertéshús körül egyébként rengeteg téves mítosz terjedt el a köztudatban, mint például, hogy nem egészséges. Ugyanakkor, mint minden ételnek, a vöröshúsnak is fontos szerepe van abban, hogy kiegyensúlyozott legyen a táplálkozásunk.

Én otthon is főzők sertéshúsból, mert rendkívül gazdag tápanyagokban, és fontos zsír-, fehérje-, vitamin-, valamint ásványianyag-forrás. A karaj például alacsony zsír, koleszterin és kimagasló B1 vitamin tartalma miatt, abszolút egészségesnek mondható alapanyag. De szó mi szó, egy biztos, aki ellátogatott ide, nem csak hogy egészséges, de még finomabbnál-finomabb termékeket is ehetett.
Maxi és Noel is kint volt velem, akikkel nagyon élveztük a kóstolást, a hazai termelők standjánál. Voltak itt fűszerek, lekvárok, savanyúságok, kézműves finomságok, egyszerűen minden, ami szem- szájnak ingere, úgyhogy kapva-kaptam az alkalmon és jó szívvel be is spájzoltam belőlük otthonra.

A fesztiválon voltak fűszerek, lekvárok, savanyúságok, kézműves finomságok, egyszerűen minden, ami szem- szájnak ingere Forrás: Marton Adrienn

Alig várom a jövő évi rendezvényt, ahol remélem, hasonló élményekkel lehetek gazagabb, mint 2018-ban.

Kávéklasszikusok a költészet világnapjánhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180312-kavekisokos-melyik-kave-micsoda-a-kolteszet-vilagnapja-alkalmabol.htmlIllatok, melegség, színek, változatosság - ezek a fő jellemzői a klasszikus bécsi kávérecepteknek, amelyek szó szerint már több száz éve léteznek. Sok recept híres osztrák íróról, zeneszerzőről vagy épp egy arisztokratáról kapta a nevét. Napjainkban egyre több kávéház, étterem és specialty kávézó kínál egyre többféle kávékülönlegességet. Népszerű lett a baristák képzése, a különböző pörkölésű kávék fogyasztása, a minőségi alapanyagok megválogatása és a szervirozás. Így valami olyasmi történt a gasztronómiban a kávéval, mint anno a borral. Privát séfOrigoGasztroélmények Koh Phangan szigetén http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180226-marton-adrienn-koh-phangan-szigeten-jart.htmlA földi paradicsomból Koh Samui-ról azt hittem már nem vezet további út az ázsiai mennyországba, de körülbelül 40 perc hajózás után kikötöttünk Koh Phangan szigetén, ahol egyszerre található meg a fehér homokos életérzés és a buja dzsungel hangulata. Sokan látogatnak ide épp ezért, hiszen itt mindenki megtalálja azt, amit keres, legyen szó luxusszállodáról vagy egyszerű bungalóról, elegáns étteremről vagy egy hangulatos streetfood helyről. Privát séf--Koh Samui - A megvalósult álmok szigetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180222-marton-adrienn-es-edvin-marton-koh-samui-szigeten-jartak.htmlÁzsiai kalandozásomat Bangkokban kezdtem, ahol kirándultam, kóstoltam, felfedeztem... Új ízeket és új helyeket. Viszont mindenképp szerettem volna megtapasztalni az igazi tradicionális thai életérzést is, amivel aztán Koh Samui szigetén találkoztam. Privát séfOrigoBocuse d’Or, avagy a ’’gasztronómia Oscar-ja’’http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180212-marton-adrienn-a-bocuse-dorrol-gasztronomia-oscarjarol.htmlAki jártas a gasztronómiában, vagy valahogyan kapcsolódik annak szakmai oldalához, az biztosan nyomon követte az idén februárban megrendezésre került Bocuse d'Or magyar döntőjét. Én is ellátogattam a szakmai zsűri tagjának, és egyben kedves barátomnak, Sárközi Ákos séfnek a meghívására. Privát séf--Marton Adrienn kedvenc egészséges turmixreceptjehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180124-marton-adrienn-kedvenc-egeszseges-turmix-recept.htmlGyermekként anyukám gyakran mondogatta: „Lányom, egyél sok gyümölcsöt és zöldséget, hogy egészséges maradj". Igazából nem nagyon kellett noszogatnia, már akkor is szívesen fogyasztottam ilyen finomságokat, azonban elsősorban nem jótékony hatásuk miatt, hanem egyszerűen azért, mert zamatosak. Felnőttként azonban nemcsak az élvezeti értékét figyelem az alapanyagoknak, hanem a szervezetemre gyakorolt hatását is. Privát séf--„Pampás“ vacsora az Argentin Nagykövetségenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180105-marton-adrienn-az-argentin-nagykovetsegen-kostolt-argentin-eteleket.htmlA karácsonyi időszak bővelkedett a különleges helyek és ízek felfedezésében. Többek között meghívást kaptam az Argentin Nagykövetségre is, ahol egy igazán különleges vacsorán vettem részt. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.