privát séf gasztronómia Marton Adrienn Bangkok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Imádok utazni, új kultúrákat felfedezni, de leginkább kulináris élményeket gyűjteni. Ezt pedig Ázsiában nagyon lehet. Legyen szó egy elegáns étteremről, vagy egy egyszerű utcai árusról, az ételek frissek, színesek és különlegesek. Legutóbb újra Thaiföldet választottuk úti célunkként a férjemmel, aminek első állomása Bangkok volt.

Három napot töltöttünk ezen a csodálatos helyen és őszintén szólva nem mindennapi élményekben volt részem. Eddig mindig csak elképzeltem, milyen lehet elefánton ,,lovagolni", azaz „elefántogolni", de most személyesen is megélhettem. Nagyon élveztük ezt a programot, aminek a végén egy 10 kilós gyümölcskosárral jutalmaztam Shaun-t, az elefántot. 1 perc alatt el is fogyasztotta az ajándékát...

Elefántogolás és a Floating Market Forrás: Marton Adrienn

Minden reggel több száz csónak indul el a folyón azért, hogy a friss gyümölcsöket, a zöldségeket, a kész ételeket és a frissen sütött helyi különlegességeket eladják a kereskedők a szintén csónakkal érkező látogatóknak. Volt itt minden: bikavérbe áztatott sült csótány, pad thai, különleges gyümölcsök, zöldségek, festményárus és még sok-sok érdekesség. Képzeljétek, lehetőségem nyílt egy nagyon édes kis állatkával is megismerkedni, mégpedig egy lajhármakival, aki olyan jól érezte magát a kezemben, hogy ott szunyókált legalább fél órát.

Így még egy picit elidőztünk, én a alvó kismajommal, a férjem pedig fényképezőgéppel a kezében fotózta az izgalmasabbnál-izgalmasabb piaci látnivalókat.

A lajhármakival az úszópiacon Forrás: Marton Adrienn

A maki időközben szerencsére felébredt és folytattuk a nézelődést a finomságok között. Még sosem éreztem ennyire közel magam a természethez piaclátogatás közben. Fantasztikus! Nem tudom hallottatok-e már a durián nevű gyümölcsről?! Én eddig csak hallomásból ismertem, de elérkezett a pillanat, hogy itt, a piacon, megkóstoljam.

Felülmúlta a várakozásaimat minden tekintetben, ugyanis valóban nagyon kellemetlen a szaga (és akkor még finoman fogalmaztam), ezért repülőgépen, tömegközlekedésen nem lehet szállítani, sőt a szállodákból is kitiltották, ám ennek ellenére az íze rendkívül édes és semmihez sem hasonlítható.

A durián nevű gyümölcs elképesztően büdös, viszont az íze mennyei Forrás: Marton Adrienn

Kétféle formában kóstoltam, chipsként és nyersen, de számtalan felhasználási módja van ennek az egzotikus afrodiziákumnak, ráadásul a népi gyógyászatban is előkelő helyet kap az ázsiaiak körében.

Kipróbáltunk rengetek dolgot, de nem hagyhattuk ki a helyi éttermek kínálatát sem. Előételnek chilis-szezámos rántott fasírtot kóstoltam, ami sertés húsból készült és nagyon hasonlít egyébként a magyar fasírthoz annyi különbséggel, hogy ázsiai fűszerekkel készítik. Főételnek ropogósra sült fokhagymás tengeri sügérre esett a választásom, amit nagyon sok friss zöldfűszerrel tálaltak, legnagyobb örömömre. Imádom az ázsiai ételeket és ugyan nem vagyok nagy desszert fogyasztó, de itt nem hagyhattam ki a kókusztejes ragacsos rizst - mézédes mangóval.

Az ebéd egy helyi étteremben Forrás: Marton Adrienn

A három napba ennyi program fért, de gasztrokalandozásom itt még nem ért véget. Sőt! A java most kezdődött. Ugyanis innen átrepültünk Koh Samui szigetére, ahol egy helyi séf megosztotta velem nagymamája titkos receptjeit. Erről azonban a következő részben mesélek...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.