méregtelenítés privát séf turmix Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas jelentőséggel bírnak a jó minőségű alapanyagok a gasztronómiában. Én igyekszem mindig körültekintő lenni ezzel a témával kapcsolatban. Ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, többek között érdemes ismernünk a hidegen sajtolt olajok pozitív élettani hatásait. Nem azt mondom, hogy minden egyes nap azzal kell foglalkozni, hogy folyamatosan csak egészséges termékeket fogyasszunk, de mindenképpen érdemes törekedni az egyensúlyra.

Remek példa erre az ünnepi időszak. Előfordul, hogy én is megengedem magamnak a zsírosabb vagy kevésbé egészséges ételek fogyasztását, de igyekszem kompenzálni a szervezetemet. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt fektetek a méregtelenítésre, valamint arra, hogy amiket fogyasztok, jó élettani hatásokkal rendelkezzenek.

Érdemes ismernünk a hidegen sajtolt olajok pozitív élettani hatásait Forrás: Marton Adrienn

A követőim gyakran fordulnak hozzám olyan kérdésekkel: mint például, hogyan tartom kordában a súlyomat, hány kalóriát fogyasztok egy nap és tulajdonképpen milyen típusú ételeket eszem vagy iszom ennek érdekében. Az igazság az, hogy nem számolom a kalóriákat.

Abban hiszek, hogy ha megfelelő és jó tápanyagokat fogyasztunk, a szervezetünk képes kiválasztani azt, amire szüksége van. A kulcs szerintem nem a kalóriában keresendő, hanem abban, hogy mit együnk ahhoz, hogy a hajunk gyorsabban nőjön, a bőrünk hatékonyabban regenerálódjon, és az energiaszintünk megfelelő legyen a nap minden szakában.

Máriatövis-olaj Forrás: Shutterstock

Előszeretettel fogyasztok például ilyenkor hidegen sajtolt máriatövis-olajat, aminek gyógyhatását már az ókorban is elismerték. A hidegen sajtolás által az olajban maradnak olyan fontos tápanyagok, mint a linolsav, valamint az A- és E-vitamin, ami mindennel ellátja az emberi szervezetet, ahhoz, hogy egészséges maradjon. A linolsav különösen jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.

Mindemellett ez a telítetlen zsírsavakban gazdag olaj egy természetes májvédő is egyben. Az olajat a növény magjából nyerik. Értékes alkotóelemei, különösképpen a szilimarin, jótékony hatást fejt ki a szervezetre és a májra. Csak ismételgetni lehet májra gyakorolt jótékony, antitoxikus és gyulladás csökkentő hatását. Ezenfelül, a hidegen sajtolt máriatövis-olaj értékes tápanyagai erősítik a szívet és az immunrendszert. Megelőzhetjük a károsodásokat, amelyek méreganyagok által - mint alkohol, gyógyszerek és nehézfémek - alakultak ki a szervezetben.

Máriatövis virága - a hidegen sajtolt máriatövis-olaj értékes tápanyagai erősítik a szívet és az immunrendszert Forrás: AFP

Rendkívül sok módon felhasználhatjuk a konyhában is, akár turmixokban, levesekben, salátákban és a hozzávaló dresszingek elkészítésekor is. Ami elkerülendő, hogy a máriatövis-olajban különösen nagy arányban található telítetlen zsírsavak tönkremenjenek vagy elpusztuljanak, ezt az olajat nem szabad túlságosan hevíteni. Ahhoz, hogy értékes tápanyagait megőrizze, tanácsos legfeljebb kíméletes párolásra vagy dinsztelésre használni. Nyers vagy párolt zöldségekre cseppentve vagy levesek, turmixok, salátaöntetek ízesítéseként a máriatövis-olaj teljes, friss fűre emlékeztető ízpompájában tud megmutatkozni.
Van is egy kedvenc turmixom, ami azon kívül, hogy nagyon finom, segít, hogy a szervezetemben helyreálljon az egyensúly, és jobb legyen a közérzetem.

Vitalizáló turmix

Hozzávalók:

• 2 darab kivi
• 1 darab avokádó
• 1 marék bébispenót
• 1 marék madársaláta
• 1 banán
• 1/2 darab kígyóuborka
• 2 dl natúrjoghurt
• 1 marék kesudió
• 2 evőkanál méz
• 1 ek. máriatövis-olaj (hidegen sajtolt)

Vitalizáló turmix Forrás: Marton Adrienn

Elkészítése:

1. A kesudiót 1-2 órára annyi vízbe áztassuk be, amennyi ellepi.
2. Tegyük a turmixgépbe a joghurtot, a spenót- és madársaláta-leveleket.
3. Adjuk hozzá az összevágott kivit, avokádót, banánt, kígyóuborkát és máriatövis-olajat.
4. Szórjuk rá a kesudiót, turmixoljuk össze, amíg krémes állagot kapunk. Ha túl sűrű, hígítsuk fel a kesudió levével.
5. Öntsük poharakba, frissen fogyasszuk.

Tipp

Ha édesebben szeretjük, tegyünk bele 2 evőkanál mézet. Ha még hígabb állagot szeretnénk kapni, turmixolás előtt adjunk hozzá egy marék jeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.