gasztronómia egészség Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előfordult már velem is, hogy nem tudtam, mit főzzek otthon a családomnak, ám szerencsés vagyok, mert igazán sok alapanyag közül válogathatok, így a lehetőségeim kevésbé korlátozottak, mint, mondjuk, azoknak, akik esetleg cukorbetegséggel küzdenek.

Nekik fokozottan kell ügyelniük, de nem csak arra, hogy mit egyenek, hanem arra is, hogy azt a nap melyik szakaszában teszik, figyelve az ételek szénhidrát, zsír és fehérje mennyiségére, valamint arra is, hogy természetesen cukor semmiképp ne kerüljön az étrendjükbe. Nagy feladat ez a mindennapokban és komoly odafigyelést igényel. Nemrég megkeresett egy vércukorszintmérő készülékeket gyártó, svájci cég azzal a kéréssel, hogy segítsek olyan ételeket összeállítani, amik azon kívül, hogy szépen vannak tálalva, megfelelnek a cukorbetegek diétájának is. Nagy örömmel vállaltam a felkérést, mert ugyan egészséges vagyok, ettől függetlenül nagy hangsúlyt fektetek az ilyen ételek fejlesztésére és ennek tudatában írom a receptjeim többségét is. A munkámmal igyekszem ösztönzőleg hatni az emberekre.

Marton Adri nagy hangsúlyt fektet a cukorbetegek számára is fogyasztható ételek fejlesztésére Forrás: Marton Adrienn

Szeretném, hogy mindenkinek szívügye legyen a tudatos táplálkozás és a folyamatos önellenőrzés, tehát ezzel együtt a prevenció, ugyanis ha nem figyelünk oda kellőképpen, akár nálunk is könnyedén kialakulhat cukorbetegség.

Amit én is csinálok ennek érdekében, az az, hogy folyamatosan mérem a vércukorszintemet. Ez által mindig tudom, hogy hogyan hatnak rám az ételek, elfogyasztás előtt és után is. Sokan azt gondolják, hogy elég ha megvonjuk magunktól a cukrot, ám ez csak egy kicsi fogaskerék a gépezetben. Ott vannak például a szénhidrátok, amiknél nagyon fontos tényező, hogy lassú, illetve gyors felszívódásúak-e és, hogy ezeket mennyi fehérjével és zsírral kombináljuk. A kampány során készített receptjeim olyan fehérjéket tartalmaznak, mint például a hal, ami nagyon jó fehérjeforrás, de hogy a kellő szénhidrát mennyiség is meglegyen hozzá, ezek glikémiás indexét is figyelembe veszem. Fehér rizs helyett például kölest, barna rizst vagy friss salátát választok köretnek. A cukorbetegeknek a desszertekről sem kell lemondaniuk. Legutóbb például céklás brownie-t készítettem, ami így elsőre furcsán hangozhat, de egyáltalán nem érződik ki a cékla íze, csupán a sütemény nedvességtartalmát növeli, visszaszorítva így a szénhidrátok mennyiségét a hagyományos receptekhez képest.

A céklás brownie elsőre furcsán hangozhat, de egyáltalán nem érződik ki a cékla íze, csupán a sütemény nedvességtartalmát növeli, visszaszorítva így a szénhidrátok mennyiségét a hagyományos receptekhez képest Forrás: Marton Adri

Én azt mondom, hogy alapos utánajárással és kicsi odafigyeléssel, majdnem bármilyen étel elkészíthető olyan változatban is, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Azok akik egészségesek és követik az alapszabályokat, kordában tarthatják a vércukorszintjüket, amiből az következik hogy az nem fog hirtelen megemelkedni vagy éppen leesni, így elkerülhetőek az esetleges falási rohamok vagy a hirtelen ránk törő álmosság. Én azt látom, hogy cukorbetegen is lehet teljes életet élni minden téren, ha valaki megtanul életmódot váltani.

Mivel túl vagyunk a kampány második forgatásán is hamarosan újabb receptek kerülnek fel az oldalamra ebben a témakörben, és már alig várom, hogy megoszthassak a követőimmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.