Palma de Mallorca Edvin Marton privát séf utazás főzés Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén nyáron a családom egyik úti célja Mallorca volt. Kirándultunk, strandoltunk, várost néztünk. Imádtam az ott eltöltött egy hetet. Persze nem hagyhattam ki azt sem, hogy felfedezzem a spanyol gasztronómia „gyöngyszemeit”. Főzőtanfolyamra iratkoztam be, ahol egy spanyol séf mutatta meg nekem, hogy kell autentikus spanyol omlettet, katalán krémet és paella-t készíteni.

Imádom a friss, szezonális alapanyagokat, Mallorcán pedig mindezekből akad bőven. Előszeretettel főznek a konyhában bárány-, csirke- és nyúlhúsból, zöldségek tekintetében pedig káposztából, borsóból, zöldbabból, padlizsánból, paprikából és paradicsomból. Na de ne feledkezzünk el a halakról... Itt aztán találhatunk minden mennyiségben.

„Az eredeti terv az volt, hogy nyaralunk a családdal, hogy kicsit kipihenjem a forgatások okozta sűrű időszakot. Amikor viszont ott voltam a spanyol városban, beszippantott engem is az ottani életérzés” Forrás: Marton Adrienn

Az eredeti terv az volt, hogy nyaralunk a családdal, hogy kicsit kipihenjem a forgatások okozta sűrű időszakot. Amikor viszont ott voltam a spanyol városban, beszippantott engem is az ottani életérzés... Nem tudtam nemet mondani egy helyi főzőtanfolyamra, ahol elsajátítottam a spanyolok autentikus ételeinek készítését.

A főzőiskolába menet - ami egyébként a Palma Katedrális szomszédságában volt -, ahogy a macskaköves utcácskákat róttam, ámulatba ejtett a hosszú történelmi múltra visszatekintő város, a magas épületekkel, a buja növényzettel. Amikor megérkeztünk, egy nagyon kellemes baráti hangulat fogadott, ahol borral, olívabogyóval és sajtokkal, valamint sobrasada-val (paprikával fűszerezett, lágy kolbász) vártak bennünket.

„Amikor megérkeztünk, egy nagyon kellemes baráti hangulat fogadott, ahol borral, olívabogyóval és sajtokkal, valamint sobrasada-val vártak bennünket” Forrás: Marton Adrienn

A színes terítők, étkészletek teljesen elvarázsoltak, így könnyedén át tudtam adni magam a spanyol életérzésnek.

Előételnek spanyol omlettet, főételnek paella-t, míg desszertnek katalán krémet készítettünk. A spanyol omlett egyébként annyira közkedvelt Mallorcán, hogy bárhol és bármikor hozzájuthatunk, legyen szó akár reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. Mivel nagyon szeretem a tenger gyümölcseit is, nem titok, hogy az aranyló, sáfrányos paella elkészítését vártam a legjobban. Igaz, korábban már készítettem, azonban teljesen más volt újra megtanulni egy olyan séftől, aki ízig-vérig spanyol származású és minden olyan fortélyt ismer, amit máshol nem tanítanak.

Marton Adri a sáfrányos paella elkészítését várta a legjobban Forrás: Marton Adrienn
Még Edvin Marton is segédkezett a főzésben Forrás: Marton Adrienn

Szívből ajánlom mindazok számára, akik megtehetik, hogy egyszer ellátogassanak Mallorcára, próbálják ki a helyi ízeket, s legyenek részesei a spanyol mentalitásnak, valamint a gasztronómiai csodának.

Marton Adrienn kulináris élménye a budapesti várbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170725-marton-adrienn-ujabb-gasztrokulturalis-elmenye.htmlA fiam, Maxim és Noel a Nagyinál nyaralnak, én pedig lopok magamnak pár órát a férjemmel, hogy romantikusan, kéz a kézben sétálgassunk a Várban. Privát séf--Marton Adrienn a különleges kávékról mesélthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170705-marton-adrienn-a-kulonleges-kavekrol-mesel.htmlHétköznap van, ami nálam szinte mindig hajnali ébredéssel kezdődik. Ilyenkor általában megiszom a reggeli kávémat, reggelizek és indulhat a munka. Ezen a napon is megbeszélés megbeszélést követett és kivételesen ottthon a nagy rohanásban nem kávéztam. Így vezetett az utam a Dohány utca egyik hangulatos speciality kávéházába. Privát séf--Latte Art kreációk a World of Coffee 2017 kiállításonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170628-latte-art-kreaciok-a-world-of-coffee-kiallitason-marton-adrienn.htmlIdén Budapesten rendezték meg a World of Coffee 2017-et, ami Európa legnevesebb kávékról szóló eseménye. Én is ellátogattam, hogy találkozzak szakemberekkel, és inspirálódjak, hiszen a kávé és a gasztronómia sok ponton összefonódik. Privát séfThinkstockMarton Adrienn: Pop-up brunch kanadai ízekkelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170628-marton-adrienn-pop-up-brunch-kanadai-izekkel.htmlKépzeljétek, nemrég egyik barátnőmmel a XII. kerület egyik népszerű bevásárlóközpontjának éttermébe látogattunk, ahol Anatoli Belov kanadai séf közreműködésével egy rendhagyó pop-up brunchot szerveztek. Privát séf--Marton Adrienn a Gourmet-fesztiválon járthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170530-marton-adrienn-a-gorumet-fesztivalon.htmlNincsen Gourmet Fesztivál eső nélkül... Ez a mondás az éves hagyományokon alapulva idén szerencsére majdnem megdőlt, hiszen a négy napból három szikrázó napsütéssel telt. Mivel tavaly mindössze egy napra látogattam ki, így idén megfogadtam magamnak, hogy csütörtöktől vasárnapig ''odaköltözöm'' a Millenáris szívébe. Örülök, hogy így tettem, hisz rengeteg kiállító ételkülönlegességét megkóstolhattam. Következzék az én élménybeszámolóm a hazai gasztronómia egyik meghatározó eseményéről, a teljesség igénye nélkül. Privát séfOrigoMarton Adrienn az argánolaj jótékony hatásairólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170406-marton-adrienn-az-arganolajrol.htmlPár éve Marokkóban jártunk, ahol mindenképpen szerettem volna többet megtudni Marokkó aranyáról, az argánolajról. Már sok-sok jót hallottam róla, így azonnal ellátogattam egy helyi kisüzembe, hogy személyesen is megtudjam, mitől is olyan különleges. Privát séfThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.