olasz Olaszország gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár évvel ezelőtt a családommal Olaszországban, Gradóban jártunk. Ez a csodálatos kisváros, Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekszik, és méltán híres a fürdőhelyeiről, meg persze az ételeiről, így természetesen ez az utazásunk is egy kulináris körutazássá vált...

Ha a gradói gasztronómiáról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az ottani szorgalmas halászok áldozatos munkája mellett, ugyanis a napfény városában bizony a legtöbb étel általuk kerül az asztalunkra.

,,A mai napig is a legtöbb helyi fogás a tenger gyümölcseire, valamint a halakra épül" Forrás: Marton Adrienn

Mielőtt a turisztikai fejlődés elkezdődött, a város csak egy kis "halászfalu" volt, így a gasztronómiai hagyományok - annak ellenére, hogy az alapanyagok minősége kiváló volt - csak pár, igen egyszerű recepten alapultak. A "casonari"-k (az ősi neve a halászoknak, a "casoni" szóból ered, ami a halászok kis házaira utal a lagúna mellett, ahol az eszközöket, hálókat és a hajókat tartották) szegények voltak, így ételeikben a halak játszották a főszerepet. A mai napig is a legtöbb fogásuk a tenger gyümölcseire, valamint a halakra épül.

Egy másik fontos összetevője a gradói konyhaművészetnek a fehér spárga; hiszen a közeli gazdaságokon és a földeken rengeteg terem ebből. A szakácsok csak az elmúlt 20 évben kezdték el receptjeikben használni ezt a kiváló zöldséget. Amikor a város fejlődésnek indult igazi, turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát ez az alapanyag.

A "polenta", a tipikus köret a régióban (valójában, a helyi gazdák sok-sok évvel ezelőtt főételként és köretként is fogyasztották egyszerre), itt is megjelenik a venetói hagyomány markáns jellemzője, a fehér szín. A venetói hagyomány egy, a régióra jellemző kulturális örökség, mely mind a konyha- és népművészetben megjelenik, és erősen meghatározza a helyi gasztronómiát és építészetet egyaránt.

,,A venetói hagyomány erősen meghatározza a helyi gasztronómiát és építészetet egyaránt" Forrás: Marton Adrienn

Ha Gradóban jártok, nem hagyhatjátok el úgy a várost, hogy ne kóstolnátok meg a vegyes sült halakat, amelyek frissek, ropogósak és ízletesek. Egyszerűen elképesztő ízélményt nyújtanak. A legismertebb étel a "boretto" (a név a "brodo", vagyis húsleves szóból származik,). Ez az étel tökéletes példája a helyi, gasztronómiai hagyományoknak. Sok évvel ezelőtt a halászok a legjobb halakat árulták, hogy minél több pénzt tudjanak összegyűjteni, majd a megmaradt, friss, de szegényes választékból főztek maguknak egy kis sóval, borssal és a többi árussal elcserélt összetevővel fűszerezve egy levest.

,,Ha Gradóban jártok, nem hagyhatjátok el úgy a várost, hogy ne kóstolnátok meg a vegyes sült halakat, amelyek frissek, ropogósak és ízletesek" Forrás: Marton Adrienn

Egy másik tipikus étel a "sepe sofegae". Ez egy helyi változata a tintahalpörköltnek. Grado gazdag puhatestűekben és rákfélékben, így az éttermek széles választékban kínálnak tésztából, gombócból és rizottóból készült ételeket ezekből a hozzávalókból.

,,Grado gazdag puhatestűekben és rákfélékben, így az éttermek széles választékban kínálnak tésztából, gombócból és rizottóból készült ételeket ezekből a hozzávalókból" Forrás: Marton Adrienn

Az italválasztékukról is muszáj szót ejteni, hiszen a régióban jobbnál jobbakat találunk a friss, gyümölcsös fehérborokból (Sauvignon, Ribolla Gialla, Friulano), amelyek tökéletes kísérői a halételeknek. S ha már Olaszországban járunk, az Aperol Spritz őshazájában, akkor érdemes bizony ezt is megkóstolni, mert remekül passzol a helyi fogásokhoz.

,,Az italválasztékukról is muszáj szót ejteni, hiszen a régióban jobbnál jobbakat találunk" Forrás: Marton Adrienn

Az olasz konyhaművészet hamar belopta magát a szívünkbe, a helyiek közvetlensége és nyitottsága pedig minden ott töltött napunkat bearanyozta. Remélem lesz még lehetőségünk visszatérni.

Minden, amit a kávéról tudni érdemeshttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170303-marton-adrienn-a-becsi-kavezokrol-es-kaverol-mesel.htmlA reggeli kávézás nálam igazi rituálénak számít, nincs olyan nap, amit ne így kezdenék. Ilyenkor összeszedem a gondolataimat és megtervezem a napomat. Napközben is szeretek beiktatni egy-két ilyen kávészünetet, hogy a forgatások között is újra erőre kaphassak. Privát séfThinkstockTunéziai gasztrokalandok Marton Adrienn-nelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170303-marton-adrienn-tuneziaban-edessegeket-kostolt.htmlTunéziai utazásom alkalmából a keleti ízek teljes tárházát volt szerencsém kipróbálni. A konyhájuk igazán közel áll hozzám, hiszen szeretem a különleges fűszerezésű ételeket. Azonban a szívemet bizony a desszertek rabolták el igazán... Privát séf--Thaiföldi isteni gyümölcsökhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170303-marton-adrienn-thaifoldi-gyumolcsokrol.htmlThaiföldi utazásunk alatt végigkóstoltam az összes gyümölcsöt, amire lehetőségem adódott. Volt, amit a végsőkig imádtam, volt ami külsőre igazán meglepő élményt nyújtott, de összességében mindegyik ízlett. Úgy gondoltam írok egy kis beszámolót ezekről, ha bármelyik piacon ázsiai gyümölcsökbe botlanátok, legyen egy kis információtok róluk. Privát séfOrigoMarton Adrienn Amerika legfinomabb édességeit kóstoltahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-amerikaban-fankot-kostolt.htmlAz Egyesült Államok gasztronómiája nagyon változatos, hiszen a bevándorlók mind-mind magukkal hozták gasztrokultúrájukat, fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Így van ez természetesen a desszertek terén is. Privát séf--Marton Adrienn a Maldív-szigeteken töltötte nászútjáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-a-maldiv-szigetekre-utazott-ferjevel-edvin-martonnal-naszutra.htmlJanuár közepén nemcsak a szülinapomat tartottam, de egyben a 8 éve elmaradt nászutunkat is bepótoltuk. Az úti cél pedig a Maldív-szigetek volt, ahol életem egyik legemlékezetesebb születésnapját ünnepelhettem meg. Privát séf--Az USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.