finom falat Tunézia desszert édesség Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tunéziai utazásom alkalmából a keleti ízek teljes tárházát volt szerencsém kipróbálni. A konyhájuk igazán közel áll hozzám, hiszen szeretem a különleges fűszerezésű ételeket. Azonban a szívemet bizony a desszertek rabolták el igazán... 

Az ország gasztronómiáját számos nemzet konyhája alakította az idők során, többek között a római, a török, a francia vagy az andalúz. A tunéziai fogások nagy része az arab és az európai ételek jól sikerült ötvözete. A helyi specialitások megkóstolása igazán egyedi és különleges élmény a különleges fűszerezés miatt. A legnépszerűbb az ánizs, a koriander, a harissa fűszerpaszta, a kömény, a fahéj és a sáfrány. A tunéziai ételek fő alapanyagai a gabona, a jó minőségű friss zöldség és gyümölcs, a hal, a bárányhús és az olívaolaj.

A helyi specialitások megkóstolása igazán egyedi és különleges élmény a speciális fűszerezés miatt Forrás: Thinkstock

Az ország nemzeti étele a kuszkusz, egyfajta búzadara, amit paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány-, baromfi- vagy halhússal tálalnak. Bármikor, bármennyi kuszkuszt képesek megenni, amit én teljes mértékig megértek, hiszen nekem is a kedvenc köreteim közé tartozik.

Tunéziában járva érdemes megkóstolni a briket, ami egy könnyű leveles tészta darált hússal, tintahallal vagy tenger gyümölcseivel, esetleg tojással töltve, valamint a halakból készült finomságokat, amik a tunéziai étlapok elengedhetetlen részét képezik.

Tunéziában járva érdemes megkóstolni a briket, ami egy könnyű leveles tészta darált hússal, tintahallal vagy tenger gyümölcseivel, esetleg tojással töltve Forrás: Thinkstock

Na de térjünk át a desszertekre, amik engem, aki nem vagyok túl édesszájú, teljesen bűvkörükbe kerítettek.
Az egyik kedvencem az édes hareesa, amely egy narancsvirágos, arabmézgás álom. Az arabmézga egy keleti érdekesség, más néven gumiarábikum, amit kétfajta akácfa nedvéből nyernek ki: a nedv kis gumókat formál az akácfa ágain, majd miután megszárad, learatják és feldolgozzák.

Marton Adrienn: „Az egyik kedvencem az édes hareesa, ami egy narancsvirágos, arabmézgás álom” Forrás: Thinkstock

A másik nagy favoritom a zrigaa, ami lényegében egy pohárkrém desszert. Különlegessége abban rejlik, hogy itt is narancsvirág kerül bele, és a pirított mandula természetesen elmaradhatatlan a tetejéről. Könnyed édesség, amit szívesen kanalazgat az ember a nagy hőségben.

A legfinomabbat, az abszolút befutót a végére hagytam. A makroudh egy narancsvirágvízzel készült datolyás édesség. A tészta belsejébe kerül a datolya, amit aztán forró olajba kisütnek, és narancsvirágos sziruppal locsolnak meg. A tetejére egy kis szezámmag is kerül, fokozva az ízeket. Nekem az egyik kedvenc gyümölcsöm a datolya, sokszor használom, ha valamilyen desszertet szeretnék sütni.

Olyannyira ízlettek ezek a finomságok, hogy itthon is biztosan elkészítem majd őket! Forrás: Thinkstock

Olyannyira ízlettek ezek a finomságok, hogy itthon is biztosan elkészítem majd őket!

Marton Adrienn Amerika legfinomabb édességeit kóstoltahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-amerikaban-fankot-kostolt.htmlAz Egyesült Államok gasztronómiája nagyon változatos, hiszen a bevándorlók mind-mind magukkal hozták gasztrokultúrájukat, fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Így van ez természetesen a desszertek terén is. Privát séf--Marton Adrienn a Maldív-szigeteken töltötte nászútjáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-a-maldiv-szigetekre-utazott-ferjevel-edvin-martonnal-naszutra.htmlJanuár közepén nemcsak a szülinapomat tartottam, de egyben a 8 éve elmaradt nászutunkat is bepótoltuk. Az úti cél pedig a Maldív-szigetek volt, ahol életem egyik legemlékezetesebb születésnapját ünnepelhettem meg. Privát séf--Marton Adrienn argentin gasztrokalandjaihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170207-marton-adrienn-argentinaban-kostolta-a-steaket.htmlArgentínában egy nyaralásunk alkalmával volt szerencsénk megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket. Az argentin konyhában a húst hússal elve érvényesül, és szinte nincs olyan étkezés, ahol ne kerülne egy kis marhahús valamilyen feldolgozott formában az asztalra. Az biztos, hogy nagyon értenek a húsokhoz, így nem véletlen, hogy életem legfinomabb steakjét is egy argentin származású séf készítette el nekünk. Privát séfThinkstockAz USA nemzeti ételei http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-andrienn-amerika-gasztronomiajarol-meselt.htmlTöbb évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. Privát séfThinkstockHa egy Michelin-csillagos séf főz…http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170102-marton-adrienn-egy-michelin-csillagos-sef-menujet-kostolta-vegig.htmlMindig is bámulatba ejtettek a szakácsok, séfek, talán emiatt is tettem le a voksomat a főzés mellett. Tavasszal volt szerencsém egy Michelin-csillagos séf menüsorát megkóstolnom, és kicsit jobban megismerni a titulus mögötti embert és életét. Privát séf--Spanyol finomságok: a krumplis ételektől a cukorsokkighttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-spanyol-finomsagokrol-ir.htmlBarcelonában családostul jártunk, és mindannyiunkat azonnal megfogott az ott tapasztalt életvidámság, élet- és ételszeretet. Természetesen a városnézések mindig egy-egy ebédbe vagy vacsorába torkollottak, ahol megkóstoltuk az összes nemzeti ételt. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.