Amerika gasztronómia gasztro Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több évig éltünk az Egyesült Államokban, így volt tapasztalatom megkóstolni az ország nemzeti ételeit. Sokan a gyorséttermekkel azonosítják az USA gasztronómiáját, vagy azt mondják, nincsen saját konyhaművészete, de ezt több év tapasztalatai alapján meg kell cáfolnom. 

Az Egyesült Államok igen egyedi az ételek szempontjából, mert a bevándorlók magukkal hozták a fogásaikat, amelyeket a századok során az éghajlathoz, az adott termőföld sajátosságaihoz igazítottak. Az amerikai konyhát nem csak a különböző országok, de a regionális különbségek is megosztják. Minden államnak vagy területnek megvan a maga sajátos ízvilága.

Hot dog Forrás: Thinkstock

Míg a tengerparti államokban a homár, a tengeri herkentyűk a specialitások, addig például Texasban a barbecue-zás mellett a mexikói és a spanyol konyha a meghatározó. A nagyvárosokban a gasztronómia már-már világhírű szintre emelkedett, hiszen New York, Chicago vagy éppen Los Angeles is jobbnál jobb szakácsokkal és éttermekkel van tele. Az ottani családoknál hagyomány az éttermi étkezés, és nem is sajnálják a pénzt, ha már egyszer elmennek valahova. Sokan igazi gasztrokalandorok, és minden új helyet kipróbálnak.

A tengerparti államokban népszerűek a tengeri herkentyűk Forrás: Thinkstock

Ha a helyieket kérdezzük, hogy mit tekintenek nemzeti ételnek, körülbelül egybehangzó választ kapnánk. A hamburger, a mac and cheese, a steak, a rántott csirke, a BBQ-borda vagy éppen a juharszirupos amerikai palacsinta is szerepelnek általában a felsorolásban. Az elkészítésükben persze különböznek ezek az ételek, hiszen mindenki mást hozott otthonról.

Juharszirupos amerikai palacsinta Forrás: Thinkstock

A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy sokan nem maguk készítik el a fogásokat, hanem előre gyártott, fagyasztott vagy éppen poralapú, instant megoldással élnek egy-egy főzés alkalmával. Már-már hozzá van szokva a szervezetük a feldolgozott élelmiszerekhez és az ízfokozókhoz.
Szerencsére egyre több helyen lehet azonban egészséges, bio, mindenféle műanyag nélküli, teljes értékű alapanyagokat kapni, így ez a helyzet javuló tendenciát mutat. Sokan főznek már otthon, odafigyelnek magukra, hiszen tudják, hogy a helyes étkezés nagyban hozzájárul az egészségünkhöz.

Szerencsére egyre több helyen lehet egészséges, bioalapanyagokat kapni Forrás: Marton Adrienn
Belugakaviár: az isteni finomság, amire 25 évet kell várnihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-a-beluga-kaviarrol-ir.htmlA férjem ukrán származásának köszönhetően az ukrán–orosz gasztronómia remekeit már mind végigkóstolhattam. Sokszor jártunk már Oroszországban is, így autentikus környezetben is kipróbálhattam őket. Privát séfOrigoRomániában tilos halat enni karácsonykorhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161215-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-nagyvaradra-latogatott-es-megkosolta-a-karacsonyi-adventi.htmlNagyon sűrű hónapokon vagyok túl. A forgatások előkészületei sokszor hajnalban kezdődtek, és nem egyszer késő estig tartottak. Éppen ezért különösen jólesett az a másfél „szabadnap" december első hétvégéjén, amikor is Nagyváradra kaptam meghívást. Gyönyörű város, alig 3 órára Budapesttől, nem is gondoltam volna, hogy ennyi különlegességet tartogat majd számomra. Privát séf--Ravioli - Az olasz konyha különlegességehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161130-marton-adrienn-edvin-marton-felesege-az-olasz-konyha-nevezetessegeirol-ir.htmlAz olasz konyha közkedvelt Európa-szerte, de igazi, autentikus finomságokat kevés helyen lehet kapni az országon kívül, így amikor Olaszországban jártunk Edvinnel, kipróbáltuk a helyi különlegességeket. Egy régebbi hangulatú, de nagyon otthonos étterembe vezetett az utunk, ahol csupa kulináris élménnyel gazdagodtunk. Privát séfThinkstockHazai édesvízi halak mint gourmet fogások?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-edvin-marton-felesege-marton-adrienn-privat-sef-a-magyar-edesvizi-halakat-nepszerusiti.htmlSzerencsésnek mondhatom magam, hiszen sokfele jártam már a világban, sok nemzet konyháját kóstolhattam. A kedvenceim közé mégis elsősorban a halak tartoznak, hiszen nagyon gyorsan és sokféleképpen elkészíthetők, mindemellett pedig nagyon egészségesek. Éppen ezért itthon is szívesen készítek halételeket, elsősorban tengeri halakból, de az elmúlt héten egy nagyon kedves séf barátom, Horváth Szabolcs meggyőzött arról, hogy mennyi fantázia van a mi édesvízi halainkban, ha a megfelelő módon készítjük el őket. Kíváncsi lettem. Privát séf--Marton Adrienn is csatlakozott hozzánk - A Life.hu sztárszerzői között köszönthetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20160923-marton-adrienn-privat-sef-edvin-marton-felesege-a-life-hu-sztarszerzoje.htmlNagy megtiszteltetés számunkra, hogy Marton Andrienn privát séf is csatlakozott a Life.hu Sztárszerzőinek csapatához. Edvin Marton Emmy-díjas magyar zeneszerző, hegedűjátékos bájos felesége a gasztronómia világába kalauzolja el olvasóinkat mostantól heti rendszerességgel: a legkedvesebb receptjeit hozza el nekünk. Privát séfOrigoGrecska, más néven hajdinahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161028-marton-andrienn-edvin-marton-felesege-a-hajdinarol-irt.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája orosz-ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Sósan, borsosan, csípősen, édesen... Mindenkor és mindenhogyan. Eleinte nem igazán kedveltem az ízét, de fűszerekkel elkészítve vagy akár édesen, mézzel mostanra már az egyik kedvenc alapanyagommá vált, és sikerült a gyermekeimmel is megszerettetni. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.