Edvin Marton harissa gasztronómia Tunézia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tunéziát elsősorban gyönyörű tengerpartja, sivataga és keleti bazárjai miatt emlegetik, pedig a repülővel alig kétórányira található afrikai ország igazi gasztronómiai gyöngyszemeket rejt. Ennek felfedezésére nemcsak a nyári hónapok, hanem akár az őszi vagy tavaszi időszak is ideális lehet, hiszen Tunéziában a tenger ilyenkor is meleg, nappal a levegő 23-28 fokos, a tenger 22-24 fokos, és a nap barnít.

Amikor gasztrokalandokról beszélek, természetesen nem a hotelek all inclusive menüjének kóstolgatására gondolok, bár azok mellett is nehéz elmenni szó nélkül, hiszen a kínálatuk igen pazar nemzetközi konyhát ígér, nem beszélve a szezonális friss gyümölcsökről, akár a datolyáról vagy a gránátalmáról.

Friss datolya Forrás: Marton Adrienn

Viszont érdemes az autentikus kis éttermek kínálatára és a tradicionális ételekre is odafigyelni. A friss halak, tengeri herkentyűk, olajbogyók, sajtok és datolyák mellett olyan különlegességeket is kóstolhatunk, melyek a hazai szájízhez igen közel állnak.

Az egyik kedvencem például a harissza, mely nem más, mint egy speciálisan elkészített paprikakrém, melyet leginkább a mi „Erős Pistánkhoz” tudnék hasonlítani. A különbség az erejében és az ízesítésében rejlik.

Harisszaválaszték Forrás: Marton Adrienn

Kapható igen csípős, ugyanakkor speciálisan ízesített is, például mentával, kurkumával, gyömbérrel vagy bazsalikommal készített, bár az én egyik kedvencem vitathatatlanul a füstölt verzió. Mindezek számunkra teljesen szokatlan ízorgiát kínálnak, nem véletlenül mondhatjuk, hogy Tunéziában nincs étkezés harissza nélkül. A harisszának mára pedig nemcsak nemzetközi híre van, de októberben egy egész fesztivált szentelnek neki a tengerparti Nabeulban.

Ha Tunéziában járunk, és megkóstoltuk a kihagyhatatlan harisszát, és megízleltük a friss datolyát, szívből ajánlom, hogy keressük fel a városi medinát, azaz a helyi bazárt. Sikátoros kis utcái, a kereskedők sokszor magyar köszönése különleges hangulattal bír, a választékról és kínálatról nem is beszélve.

Ezek a helyek pedig gyakran rejtenek igazi gasztronómiai gyöngyszemeket is.

Szárított paprika, ebből készül a harissza Forrás: Marton Adrienn

Amikor a tuniszi medinában jártam, rendkívüli élményben volt részem a bazár labirintushoz hasonló kis sikátoraiban. Az egyik kedvenc árusom a helyi fűszeres, akinél a legkülönlegesebb keleti és afrikai fűszerekből is találtam. Emellett két hangulatos helyet is felfedezhettem, az El Ali Resto & Cafe Culturel nevű elbűvölő tetőtéri éttermet és kávézót, itt nem is találkoztam turistával, pedig a hely és a kínálata is egyedi és minőségi, kár lenne kihagyni. A bazár másik megbújó gyöngyszeme pedig a Zitouna nagymecsettől két lépésre található, tipikus tunéziai étterem, a Fondouk El Attarin, amely egykor a lovas vándorok fogadójaként szolgált. És ha már itt járunk, a helyi kuszkusz egy jó báránysülttel vagy hallal kihagyhatatlan! A kuszkusz olyannyira megihletett, hogy amikor hazajöttem, első dolgom volt, hogy én is elkészítsem, magyaros, és persze kihagyhatatlan egészségesebb verzióban egyaránt.

Marton Adrienn is csatlakozott hozzánk - A Life.hu sztárszerzői között köszönthetjükhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20160923-marton-adrienn-privat-sef-edvin-marton-felesege-a-life-hu-sztarszerzoje.htmlNagy megtiszteltetés számunkra, hogy Marton Andrienn privát séf is csatlakozott a Life.hu Sztárszerzőinek csapatához. Edvin Marton Emmy-díjas magyar zeneszerző, hegedűjátékos bájos felesége a gasztronómia világába kalauzolja el olvasóinkat mostantól heti rendszerességgel: a legkedvesebb receptjeit hozza el nekünk. Privát séfOrigoA finomság, ami segít megelőzni a daganatok kialakulásáthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-edesburgonyarol-ir.htmlAz édesburgonya az egyik kedvenc hozzávalóm, ha köretről van szó. Privát séfOrigoElméletileg zöldség, de gyakorlatilag sokan a gyümölcsökhöz sorolják, mi az?http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-a-cukkini-jotekony-hatasai.htmlA cukkini az egyik kedvenc zöldségem. Turmixokba, tésztahelyettesítőként, töltve, krémlevesként vagy akár desszertekben is imádom. Sós és édes ételekben egyaránt felhasználható, mert sem jellegzetes szaga, sem jellegzetes íze nincs. Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, 1 csésze reszelt cukkiniben mindösszesen 19 kalória van, így diétázóknak különösen ajánlom. Privát séfOrigoMegtanultam, nem aggódni állandóan a dolgokonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-megtanult-nem-aggodni-allandoan-a-dolgokon.htmlManapság igen népszerű a jóga, így egyre többen hódolnak a keleti kultúra egyik meghatározó elemének. A LifeNetwork Privátséfje, Marton Adrienn is beleszeretett ebbe a mozgásformába és legalább heti 1 alkalommal beiktatja az életébe. Privát séfOrigoMindent a hajdináról - a sokoldalú finomsághttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-privatsef-a-hajdinarol-ir.htmlIgazi multikulturális családban élünk, hiszen a férjem anyukája ukrán származású, így sok helyi étel kerül az asztalunkra, főleg ünnepekkor. Sok finomság receptjét sikerült már tőle eltanulnom, az egyik kedvencünk, a ''grecska'', azaz hajdina, ami az ukrán kultúrában igazi nemzeti ételnek tekinthető, így szinte mindennapos étel nálunk. Privát séf--Marton Adrienn az énidő fontosságárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20161018-marton-adrienn-az-enido-fontossagarol-irt.htmlGyereknevelés, munka, a lakás vagy a ház rendben tartása mellett megannyi feladattal kell szembenézni egy kisgyermekes anyukának. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rohanó hétköznapokból kicsit kiszakadva önmagunkkal is törődjünk. Az „énidő" fontosságában hisz Marton Adrienn is, aki a család és a munka közötti egyensúly fenntartása érdekében mindig kényesen ügyel arra, hogy testileg-lelkileg is feltöltődjön. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.