Müller Péter - A hónap témája: a megbocsátásról

Forrás: Thinkstock -
Müller Péter megbocsátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek a legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban.

Rengeteg levelet kaptam a megbocsátásról szóló cikkem után. Nem adtak igazat nekem. Főleg nők. „Lehet, hogy a te lelked könnyebb lesz, de a bántalmazó nem fog leállni!" „Nem lehet megbocsátani úgy, hogy becsületem nincs, szeretetet nem kapok!"

Íme, itt a válaszom:

Kedveseim, igazatok van! Olyasmiről írtam, amit nem tudok. Megbocsátani csakis egy erős ember képes, aki ráadásul ismeri a másik és önmaga lelkét is!

Gyengeségből, gyáváságból, koldus-félelemből megbocsátani nem lehet!

Müller Péter: "Megbocsátani csakis egy erős ember képes" Forrás: Thinkstock

Inkább megbocsátok neked, csak ne maradjak egyedül, csak ne legyen nekem rossz, csak ne legyek megalázott, magányos és boldogtalan: EZ NEM MEGBOCSÁTÁS!... Egyszer meglopott a szobafestő. Sírt, hogy három gyereke van. Megbocsátottam neki. És utánam még tizenkét családot kifosztott! Ha lett volna bátorságom megbüntetni, tán megelőzhettem volna egy hosszú bűnsorozatot. És ez így van egy párkapcsolatban is! Ha a másik megbotlik, megbocsátok. De ha nemcsak botlik, hanem OLYAN, akkor nincs rá bocsánat.

Megbocsátani a feleségem tudott! Amikor olyat tettem, ami méltatlan volt hozzám (és hozzá), azt mondta:

És ezt komolyan gondolta! Hatvan éve élünk együtt. Ezt a mondatát ő már elfelejtette (mert megbocsátott), én soha! Mert erőből mondta! Bátorságból! Méltóságból! Én sajnos nem vagyok ilyen erős. Amit én a megbocsátásról írtam, gyengeségből, megalkuvásból eredt. Tehát nem igaz. Az Ítélet és a Kegyelem párban járnak. A szigorú Erő és a szerető Megbocsátás is. A Büntetés és az Elengedés is!

Kedves olvasóim! Olyasmiről írtam, amire én még nem értem meg. Igazatok van! Köszönöm a ráébresztést!... És bocsássatok meg nekem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.