50 éves lett Christian Bale, aki két világrekordot is tart – 10 érdekesség a hollywoodi szupersztárról

Los Angeles Premiere Of Netflix's 'The Pale Blue Eye'
English actor Christian Bale and wife/American actress Sibi Blazic (Sibi Blažić)
NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto - NurPhoto via AFP
színész szerep hollywood Christian Bale születésnap
4000 gyerek közül választotta ki őt Steven Spielberg, elvesztette az egyik ujjhegyét, az alvás megszállottja, és a felesége kaszkadőrködik a filmjeiben. 50. születésnapját ünnepli az egyik legnagyobb jelenlegi filmszínész, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad Christian Bale-ről.

Állandó költözésekkel telt a gyerekkora

A walesi Pembrokeshire-ben született 1974. január 30-án angol szülőktől, és magát is ízig-vérig angolnak vallja. Az édesanyja cirkuszi előadóként dolgozott, az édesapja pilótaként és környezetvédelmi aktivistaként is tevékenykedett. A szülei foglalkozásai miatt gyakran költöztek, Bale 15 éves korára már 15 különböző helyen élt, többek között Portugáliában és Amerikában is.

4000 gyerek közül választotta ki Steven Spielberg

1982-ben szerepelt először a kamerák előtt egy tévéreklámban. Ezt kisebb színpadi és tévés szerepek követték, majd 12 évesen egy hatalmas feladat: Steven Spielberg őt választotta ki 4000 jelentkező közül A Nap birodalma című történelmi filmje főszerepére. 

A befutása után rögtön abba is akarta hagyni a színészetet

A Nap birodalmában nyújtott alakítása lenyűgözte a világot, és egy csapásra sztárrá tette a még kisfiú Bale-t. A hétköznapi életbe nem is tudott visszailleszkedni, az iskolájában zaklatták, utált (és azóta is utál) interjúkat adni, mindenféle rendezvényeken kellett részt vennie, miközben ő csak BMX-ezni akart. A sok negatív élmény hatására abba is akarta hagyni a színészetet, de szerencsére idővel meggondolta magát.

Övé a legnagyobb filmes fogyás világrekordja…

A gépész című film főszerepének kedvéért, nem kevesebb, mint 29 kilót fogyott. A diéta alatt csak üres kávét, napi egy almát, egy doboz tonhalat és vitaminokat fogyasztott, mellé pedig rágózott és dohányzott az étvágy csökkentése céljából. A forgatáson 55 kilót nyomott, utána pedig több mint egy évig álmatlanságban szenvedett a hirtelen változástól.

…és a legnagyobb hízásé is

A gépész után a következő szerepe a Batman: Keződik! volt, aminek a kedvéért nyilván alaposan ki kellett gyúrnia magát. A forgatáson már egy 100 kilós, csupaizom Bale vett részt, ezzel a 45 kilós súlynövekedéssel pedig szintén rekordot döntött, igaz mélyről indult. De volt olyan szerepe is, ahol kimondottan elhízva, nagy pocakkal szerepelt, mint az Amerikai botrány esetében. Ekkor 20 kilót szedett fel, és ez kombinálva a szerephez kitalált hajlott testtartással porckorongsérvet okozott nála. 

A felesége kaszkadőrködik a filmjeiben

2000 óta él házasságban Sandra „Sibi” Blazic oldalán, a szerb származású modell Winona Ryder asszisztenseként dolgozott, amikor megismerkedtek. Két gyerekük született, Blazic pedig azóta szakmát váltott, és kaszkadőrsofőrként dolgozik olyan filmeken, mint A sötét lovag: Felemelkedés, vagy Az aszfalt királyai.

British actor Christian Bale and his wife Sandra Blazic pose for photographers at the premiere for the film "The Flowers of War" (Jin ling Shi San Chai) at the Berlinale film festival on February 13, 2012 in Berlin. The 62nd Berlinale, the first major European film festival of the year, kicked off on February 9, 2012, with 23 productions screening in the main showcase. Eighteen pictures will vie for the Golden Bear top prize at the event running to February 19.    AFP PHOTO /  JOHN MACDOUGALL
Christian Bale és felesége Sandra Blazic
Forrás: John MACDOUGALL / AFP

Az interjúk végéig szerepben marad

Bale híres arról, hogy milyen mesterien bánik a különféle akcentusokkal a szerepeiben. Ezt pedig nem csak a forgatásokon teszi meg, de utána az egyes filmjeihez adott interjúkat sem a saját mindennapi akcentusával adja, hanem szerepben marad.

Elvesztette az egyik ujjhegyét

A motozás a fő hobbija, amit manapság már csak mérsékeltebb üzemmódban gyakorol. Az évek során ugyanis a különböző motoros balesetei révén fémlemez került a törött csuklójába, 25 öltéssel varrták össze a kezét, és titániummal kellett megerősíteni a kulccsontját. Egy alkalommal az egyik ujja vége is leszakadt, de szerencsére sikerült időben visszavarrni.

Imád aludni

Saját bevallása szerint egyetlen dolog van, aminek a megszállottja, ez pedig egyáltalán nem a színészkedés, hanem az alvás. A kedvenc elfoglaltsága az, amikor nem állít be ébresztőórát, és aztán 12 órán át húzza a lóbőrt.

Drogkereskedő lelkészként tér vissza

2022-ben láthattuk őt utoljára mozivásznon a Thor: Szerelem és mennydörgés és az Amszterdam révén. Két filmmel tér majd vissza: az egyik egy még cím nélküli női Frankenstein-sztori Maggie Gyllenhaal rendezésében, a másik a The Church of Living Dangerously című produkció, amiben azt a John Lee Bishopot alakítja, aki Amerika egyik leghíresebb lelkipásztoraként lett a mexikói drogkartellek kereskedelmi partnere.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.