Többet ártasz, mint használsz - Tisztítási tévhitek

Forrás: Shutterstock -
kosz takarítás otthon háztartás folttisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki szereti a hatékony takarítási tippeket, de nem szabad mindent elhinni, amit hallasz. Sok ilyen ötlettel igazából többet árthatsz, mint használsz. A Good Housekeeping Institute összegyűjtött pár, széles körben elterjedt háztartási tanácsot, melyeket inkább ne fogadj meg.

Vízzel a szőnyegfoltok ellen

Azzal, ha eláztatod az anyagot, csak még mélyebbre juttatod a foltot okozó anyagot, melyet így szinte lehetetlen lesz kitisztítani házilag. Légy türelmes, először csak itasd fel egy papírtörlővel – előtte rápermetezhetsz kevés szódavizet is –, és utána használj speciális tisztítószert.

Ne használj vizet a szőnyegfoltok ellen! Forrás: Shutterstock

Sót a borfoltra

A vörösbor szőnyegre való kilöttyintése mindenki rémálma. A legrosszabb azonban, amit ilyenkor tehetsz, ha sóval hinted be a foltot. Ugyan a sószemcsék valóban képesek lehetnek magukba szívni a vörös színt, de nagy az esélye, hogy egyrészt benne maradnak a szövetszálakban – egyfajta koszmágnesként működve –, másrészt „felcsiszolják" azt. Ha bor kerülne a szőnyegre, vedd figyelembe az előző pontban foglaltakat.

Folttisztítás, vízkő, kellemetlen szagok? Takaríts azzal, ami otthon van

A kosz állandó probléma az életünkben, ám nem mind szeretünk vegyszerekkel nekik támadni. Használd te is azt, amit otthon találsz, és meg fogsz lepődni! Előfordul, hogy hatékonyabb egy citrom, vagy egy pohár tej, mint a drága tisztítószerek – nem mellesleg ezek olcsóbbak, és a környezetünkbe kerülő káros anyagok mennyiségét is csökkenthetjük.

Az ecet, mint csodaszer

Az ecet valóban sokféle folt – zsír, penész, vízkő – eltávolításában lehet a barátod, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a folyadék savas. Épp ezért ne használd olyan felületen, amelyet hosszú távon károsíthat, mint a fa, a zománc vagy a márvány.

Az ecetet ne használd fán, zománcon vagy márványon! Forrás: Shutterstock

Ablaktisztító a monitorokra

Akkor, ha rendszeresen használod, az ablaktisztító folyadék összetevői károsíthatják a számítógép képernyőjét. Az ilyen szerekben alkohol és/vagy ammónia található, amik ugyan kiválóak az ablaküvegekre és tükrökre, de az érzékeny LCD, plazma képernyőknek nem tesznek jót – akár a tükröződésgátló réteget is leszedhetik. Ezeket inkább mikroszálas kendővel vagy speciális tisztító folyadékkal szabadítsd meg a kosztól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.