skandináv stílus természetesség minimalizmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miért olyan közkedvelt a skandináv design? Mitől töretlen a népszerűsége? Ismerd meg az északi népek életvitelére szabott lakberendezési stílust, ami meghódította a világot. 
  • Minimalizmus

A skandináv design legfőbb jellemzője a minimalizmus, az egyszerűségre és a funkcionalitásra való törekvés. Letisztult, nem zsúfolt, így nem is rendetlen, azonban kortalan. A természetes anyagok felhasználása jellemzi. A skandináv design hagyománya, hogy mindenki hozzáférhessen, nem csak az elit.

Forrás: Instagram/by_ingelaberg
  • A természet az ihlető forrás

A ma ismert skandináv dizájn az 1930-as években jelent meg, és már az 1950-es években máshol is népszerűvé vált. Az északi designerek munkáit bemutató show járta az Egyesült Államokat és Kanadát 1954 és 1957 között. Az embereket pedig megfogta ez az életérzés, az a letisztult design, amit a természet és a skandináv országok éghajlata inspirált. A skandináv stílus a mindennapi életbe emeli a szépséget, erre pedig ki tudna nemet mondani.

Forrás: Instagram/scandinavianhomes
  • A mindennapi élet jobbá tétele a cél

A skandináv dizájn alapvető célja a mindennapi élet javítása, jobbá tétele. Ezért kapnak például nagy szerepet a különböző lámpatestek és gyertyák, hiszen a skandináv országokban télen rövid ideig van csak világos. De ezért nem használnak padlószőnyeget sem, mert a keményfából készült természetes vagy fehér padló segít a tér világosabbá tételében. A mindennapi élet megkönnyítése végett a bútorok funkcionálisak, sok a rejtett tároló, az ablakok pedig nagyok és sokszor a függönyt is nélkülözik, hogy maximalizálják a bejövő fényt.

Forrás: Instagram/scandinavianhomes
  • A melegséget adó textíliák

Minimalizmusa, egyszerűségre törekvése miatt sokan túlságosan hidegnek érzik ezt a stílust. Pedig kiegyensúlyozódik ez a látni vélt hidegség, ugyan nem a sokféle dísztárggyal, hanem különböző textíliákkal, mint a báránybőr, a gyapjú és a mohair.

Forrás: myscandinavianhome.com
  • Színek is jöhetnek

A skandináv stílus természetessége alapvetően nem szereti a színeket, legalábbis az élénk színeket. A világos, semleges árnyalatok jelentik az alapot, ezek segítenek, hogy világos legyen a ház. Ezek mellett azonban egy-egy földszín - sötétkék, zöld, barna, szürke - gyakran megjelennek az otthonosabb érzés kialakításáért.

Forrás: Instagram/scandihome
  • Minden az egyensúlyról szól

Ahogy az élet minden területén, úgy az otthonunk kialakításakor is az egyensúlyra törekvés a legfontosabb. Ezt vallja a skandináv design is. A pont elég elve, a mértékletesség elve, a fenntarthatóság elve vezérli, illetve az összhang kialakítása például a korszerű és minimalista bútorok és a hangulatot teremtő tárgyak között.

Forrás: Instagram/scandinavianhomes
  • Időtlenség

A skandináv stílus letisztultsága kortalanságot, időtlenséget ad neki. Az egyszerű formák, a minimalista berendezés minden korszakhoz és stílushoz illenek. Egy ilyen térben ráadásul sokkal jobban lehet értékelni az egyes elemek, dísztárgyak szépségét.

Forrás: myscandinavianhome.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.