felújítás bauhaus2018 ajtó beltéri ajtó lakberendezés lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet egy lakás akármilyen szépen berendezve, ha a beltéri ajtók belerondítanak az összképbe. Manapság egy ajtó már nem csupán praktikai célt szolgál, fontos, hogy illeszkedjen az otthon enteriőrébe. Ebben segítünk most neked.

A beltéri ajtók választéka igen széles, nem csupán színvilágukkal, de stílusukkal is komoly döntés elé állítanak. Klasszikus, rusztikus, extravagáns? A te otthonod, a te döntésed. Egy minimalista lakásba például érdemes letisztult ajtót választani, egy modern és egyszerű kilinccsel. Ugyanakkor nem kell mindenhová ugyanolyan ajtót választani. Játszhatsz a színekkel, anyagokkal is. Mutatjuk a legfőbb típusokat.

PVC- és CPL-fóliás beltéri ajtók

Ezek igazán időtálló ajtók, hiszen a PVC-fóliának köszönhetően nedvesség- és kopásállóak. Nem kell attól tartanod, hogy a fólia az évek múlásával megfakul, összezsugorodik.

A CPL-fóliák ezzel szemben vastagabbak, így erősebb védelmet biztosítanak az ajtóknak. Karc- és parázsálló felületüknek, és természetesen jóval strapabíróbb tulajdonságuknak köszönhetően tökéletesen alkalmasak például gyerekszobába és irodába.

A PVC-fóliás beltéri ajtók igazán időtállóak, hiszen a PVC-fóliának köszönhetően nedvesség- és kopásállóak Forrás: Shutterstock

Dekorfóliás beltéri ajtók

Ezzel a megoldással, jóval kedvezőbb áron lehet tölgy-, akác- vagy épp dióburkolatú ajtód, egy tartós és szép fóliának köszönhetően. Sőt, akár 3D mintákkal gazdagított beltéri ajtók közül is választhatsz. A dekor ajtók nagy választékuknak köszönhetően igen népszerűek.

Üveg beltéri ajtók

Ezek igazán exkluzív megjelenést kölcsönöznek az adott szobának. Lényegében egy erős, edzett üvegajtóról beszélünk, melybe gyakran különböző mintákat gravíroznak bele.

Az üveg beltéri ajtók igazán exkluzív megjelenést kölcsönöznek az adott szobának Forrás: Shutterstock

Üvegbetétes beltéri ajtók

Ezekkel remekül be lehet csempészni az eldugottabb helyiségekbe – mint az előtér, folyosók – némi plusz fényt. Akkor azonban, ha az ajtó felületének kisebb százalékát teszik ki az üvegbetétek, inkább csak esztétikai szerephez jutnak.

Ezekre figyelj!

Ezeken túl is számos típus létezik – mint például a mintanyomott, festett, design vagy műanyag beltéri ajtók. Mielőtt tehát döntenél, vedd sorra:

  • Melyik két helyiséget választaná el egymástól?
  • Mi a fontosabb, a praktikum vagy az esztétika?
  • Milyen stílust, színvilágot képviselnek a szobák?
  • Milyen kilincset, zárt szeretnél?
  • Merre nyíljon az ajtó? (Ebben a témakörben vannak jogszabályok – például a helyiség mérete és befelé nyíló ajtaja közti összefüggés – és javallatok is, melyek nem csupán az esztétikumot, de a praktikusságot is figyelembe veszik. Egy már kész lakás esetén, ahol csupán ajtócserére kerül sor, nincs más feladat, csupán ugyanolyan irányú – jobb vagy balos – ajtót venni, mint a régi. Nagyobb felújításnál, átépítésnél azonban érdemes szakember segítségét kérni.)
Manapság már az összes nagyobb barkácsáruházban lehet kész ajtókat venni, melyeket két ember egyszerűen be tud helyezni Forrás: Shutterstock

Szereld magad

Manapság már az összes nagyobb barkácsáruházban lehet kész ajtókat venni, melyeket két ember egyszerűen be tud helyezni. Nem kell tehát feltétlenül szakembert hívni hozzá. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a padlózat és a falkáva sértetlen, egyenletes. Érdemes tehát a vásárlás előtt ezt is ellenőrizni.

A cikket támogatta a BAUHAUS Szakáruházak.

Nappalik mesebeli átalakítása; előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180803-nappali-szobak-mesebeli-atalakitasa-elotte-utana-fotok.htmlImádjuk az átalakított lakásokról készült képeket. Szinte el sem akarjuk hinni, hogy egy-egy lepusztult, elavult helyiségből milyen hangulatos szobákat tudnak kihozni a tulajdonosok. Természetesen nem mindig egyedül, sok esetben lakberendező vagy belsőépítész segítségét kérik. Nincs ez másként a most következő nappalik esetében sem. OtthonOrigoFilléres lakberendezés - Lámpák 5000 forint alatthttp://www.life.hu/otthon/20180730-vigyel-fenyt-az-otthonodba-belteri-lampak-5000-forint-alatt.htmlA luxus nem mindig kerül sokba. Az esztétikus lámpatestek kínálatában is találhatsz olyan darabokat, melyek nem kerülnek sokba, ám otthonod fényét emelheted velük. OtthonOrigoHúzd magadra a munkásnadrágot! - Nők és a lakásfelújításhttp://www.life.hu/otthon/20180729-huzd-magadra-a-munkasnadragot-nok-lakasfelujitas.htmlAnnak, aki már próbált szakember találni kisebb, vagy akár nagyobb lakásfelújítási munkák elvégzésére, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szinte a lehetetlennel próbálkozott. Mit tehetünk hát, mi nők egy ilyen helyzetben? Megcsináljuk magunk. OtthonOrigoVeszélyes lakások - Így legyen gyerekbiztos az otthonod!http://www.life.hu/otthon/20180716-igy-tedd-gyerekbiztossa-otthonod.htmlAmikor a kisgyermek kezdi felfedezni a lakást, mindenbe belekapaszkodik, kinyit, kihúz, leszed. Ezeket a szülők szeretik mosolygások közepette végignézni, pedig bizony komoly veszélynek teszik ki gyermeküket, melybe akár bele is halhatnak a kicsik. Tedd baba- és gyerekbiztossá otthonotokat, hogy emiatt már ne kelljen aggódnod. OtthonOrigoKitalálod, melyik a magyar luxus álomotthon? - KVÍZhttp://www.life.hu/otthon/20180802-kitalalod-melyik-a-magyar-luxusotthon-kviz.htmlA luxusról és a fényűzésről sokaknak először az aranyozott kandallók, a hatalmas terek és a külföldi házakról készült fotók ugranak be. Ám a modern luxus teljesen mást jelent: letisztult formák, visszafogott díszítettség és élhető minőségi környezet. OtthonOrigoLuxusbútorok megfizethető változatai – 6 design kanapé és jóval kedvezőbb árú hasonmásaikhttp://www.life.hu/otthon/20180722-5-luxus-kanape-es-joval-kedvezobb-aru-hasonmasaik.htmlSzembe jött veled egy meseszép luxuskanapé, de amint megláttad az árát, kaptál egy kisebb szívinfarktust? Miután túlélted, elkezdesz azon kattogni, hogy miként tudnál szert tenni rá? Nem tehetsz róla, van, hogy szinte már fájdalmasan vágyakozni kezdünk egy-egy ilyen drágaság után. Mi azonban remek alternatívát találtunk, hogy ne kelljen lemondanod a nyaralást az elkövetkezendő években, csak, hogy megvehesd álmaid kanapéját. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.