Így alakíts ki veteményeskertet 1 négyzetméteren!

ültetés növények zöldségek veteményes kert konyhakert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is üdítőbb, mint a saját magad termesztette zöldséget enni, abból készíteni valami finomságot. Ehhez azonban nem kell az egész kertedet beáldoznod, elegendő lehet akár egy 1x1 méteres terület is. Segítünk, hogy a lehető legszuperebb konyhakert birtokosa lehess.

Válaszd ki a zöldségeket

Döntsd el, hogy a kis kertedben milyen zöldségeket szeretnél termeszteni. Remek választás lehet a káposzta, a paradicsom, az uborka, a saláta, a retek, de akár a gyógynövények közül is választhatsz. Ezek mindegyike könnyen ültethető és szépen fog fejlődni. Ha kezdő kertész vagy, válassz olyan növényeket, amelyek nem igényelnek különös odafigyelést, és szép termést hoznak – tehát az egzotikus zöldségekkel inkább még ne próbálkozz.

Remek választás lehet a káposzta a kis területű veteményesbe Forrás: Shutterstock

Tervezz és rendezz

A zöldségeskert elrendezése nagyon fontos. Amennyiben gumós növényeket szeretnél termeszteni, figyelj rá, hogy legyen elég helye a lefelé növekedéshez is. Olyan helyet válassz, mely napközben elegendő napfényfürdőt tud venni, hiszen ez elengedhetetlen lesz a szép termés eléréséhez.

Oszd el a kis veteményeskertedet azonos méretű négyzetekre – egy négyzetméter 9-12 különálló részre osztható. Ezután minden növényt a saját területére ültesd úgy, hogy ne zavarják a szomszédjukat a növekedésben, és később se árnyékolják egymást

A kiválasztott zöldségeket sorold 3 csoportba: függőlegesen növő növények (paradicsom, uborka, borsó és zöldbab), nagyobb növények (káposzta, karfiol, padlizsán, paprika) és kis növények (retek, sárgarépa, spenót, hagyma, saláta és gyógynövények). Tedd a függőlegesen növő növények a hátsó, a nagyobbakat a középső, a kisebbeket pedig a legelső sorba. Ennek az elrendezésnek az alapgondolata, az egymás árnyékolásának minimalizálása.

Úgy ültesd a növényeket, hogy ne zavarják a szomszédjukat a növekedésben Forrás: Shutterstock

Tipp

Rajzolj „térképet" a leendő kertedről, mielőtt elkezdenél ültetni. Ez segít megtervezni a zöldségek és gyógynövények elrendezését.

Vigyázz a kertedre

A függőlegesen növő növényeket meg kell támogatni: például a paradicsomhoz karó, az uborkához rácsos tartó kell, különben nem tudnak szépen fejlődni, és egymásra fognak nőni. A locsolás megkönnyítése érdekében használhatsz öntözőrendszert, de akár egy üveget is, ami folyamatosan csepegteti a földbe a vizet. Műtrágya alkalmazása is indokolt lehet, főként, ha nem külön erre a célra vásárolt földbe ültetsz, hanem a normál kertibe.

A paradicsomhoz karó kell, különben nem tud szépen fejlődni Forrás: Shutterstock

Légy kreatív

Akkor sincs minden veszve, ha nem négyzet alakú a konyhakerted. Akár a kerítés tövébe is ültethetsz – feltéve, ha így is éri elég nap -, ahol egyébként remekül érvényesülnek a futó-, függőlegesen növő növények. Nincs kerted, vagy nem tudsz benne kialakítani veteményest? Semmi gond! Ültess megfelelő nagyságú virágcserépbe, hordókba, és gyönyörködj a konyha ablakban, vagy a teraszon növögető zöldségeidben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.