zalakerámia2018 mediterrán életvidám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne rajongana az életvidám, színekkel és rusztikus felületekkel játszó, napcsókolta délies stílusért? A mediterrán hangulat vidámságot és melegséget csempész a hétköznapokba. Kétségtelenül az egyik legszerethetőbb lakberendezési stílus, így érdemes vele kísérletezni!
  • Burkolatok

A mediterrán stílus imádja a hideg burkolatot. A nappaliban is gyakran azt használja jellemzően földszínekben, leginkább élénkebb terrakotta árnyalatban. A járólapok sokszor matt hatásúak, felületük pedig lehet rusztikus is. A mintás csempe sem áll távol a mediterrán hangulattól, amit kiválóan lehet alkalmazni például a konyhában. Nem feltétlenül kell az egész konyhát ezzel kirakni, de mindenképpen feldobja a helyiséget, ha egy-két színes, mintás csempe keveredik a natúr közé.

Forrás: Zalakerámia
  • Kézműves tárgyak, kiegészítők

A déli stílus imádja a kézműves termékeket. Ha például igazi gyűjtögető vagy, és szereted a különböző, de egyedi bögréket és tányérokat, akkor azokat ne félj megmutatni. Nem véletlen, hogy olyan jellemző a mediterrán stílusra a nyitott polcrendszer. Még a konyhában is szívesen használják. A színes, kézműves termékek, a kerámiák, a rusztikus stílusú lámpák. az egyedi kaspók, a viharlámpások, de még a festmények is, lehetőleg rusztikus fakeretben, nagyszerűen feldobják az életteret.

Egy mediterrán konyhában nélkülözhetetlenek az egyedi, kézműves kiegészítők Forrás: Shutterstock
  • Színes textíliák

A már említett hideg burkolatot jellemzően színes, mintás rongyszőnyeggel teszik melegebb hatásúvá. Ami a színeket illeti, itt is érdemes a földszínekben - a vaníliától a barnáig - és a sárga különböző árnyalataiban - a terrakottától a citromig - gondolkodni. A hálószobában jól mutat egy mediterrán stílusú ágytakaró, a nappaliba pedig jöhetnek a színes, akár rusztikus párnák, de ha a többi kiegészítőhöz passzol, akkor mintás párnákban is gondolkodhatsz: jól mutat a délies stílusban például a levendula, a citrom vagy az olivaminta.

  • Rusztikus bútorok

A kovácsolt vas, a keményfa és a rattan bútorok is jól illeszkednek a mediterrán stílusba, legyen szó a szobák berendezéséről, vagy éppen a külső helyiségekről: kertről vagy teraszról. Ezek a rusztikus, természetközeli hangulatot, a minőséget képviselik, amelyek olyannyira egybeforrtak a mediterrán stílussal.

A rusztikus bútorok jól illeszkednek a mediterrán stílusba Forrás: Shutterstock
  • Növények

Mediterrán otthon nehezen képzelhető el kinti rész nélkül, még ha az nem is egy óriási kert, csak egy pár négyzetméteres terasz. Egy-két pihenő szék párnával, és néhány balkonláda ott is elférhet. Ami a növényeket illeti, válassz jellegzetes mediterrán virágokat, mint például a leander, a levendula, a trombitafolyondár vagy a citrusok. Az igénytelenebb növények is számításba jöhetnek, mint a kövirózsa, a varhúháj, az árkádai müge vagy a molyhos madárhúr.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.