Készíts lámpát saját kezűleg! 6 stílus, 6 DIY tipp

lámpa DIY kreatív ötlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha jó érzéssel tölt el otthonod csinosítgatása, ha szereted a csináld magad megoldásokat, akkor olyan látványos projektekben is gondolkodhatsz, mint a lámpakészítés. Mutatunk néhány szuper ötletet!
  • Újrahasznosítóknak

Nagyon egyszerű és környezetbarát megoldás, hiszen fontos eleme az újrahasznosítás. A végeredmény lehet bohókás, ha élénk színeket használsz, de pasztell színekkel is készítheted, amivel lágyabb, üdébb hatást érhetsz el. Feketével, fehérrel és szürkével pedig modernebb lesz.

Az elkészítéshez csupán annyit kell tenned, hogy levágod a kellő számű műanyagpalackok alját, majd rövidáru boltokban kapható zsinórral körbetekered ragasztópisztollyal rögzítve. Végül a kupak helyén egyszerűen át kell vezetni a vezetéket.

  • Álmodozóknak

Igazán kellemes szórt fényt adnak a madzagból, zsinegből, fonalból, cérnából készült lámpabúrák, amiket ráadásul rengetegféle módon lehet elkészíteni. Használhatsz alapnak nagyobb strandlabdát, erre készíthetsz olyan lámpát is, ami nem teljesen kerek, hanem nyitott az alja, így több fényt ad. Készíthetsz kisebb, hangulatfényként használatos lámpát lufira, vagy kisebb labdára, vagy ha több, egészen picire felfújt lufit veszel alapul, akkor az így létrehozott kis gömböket fényfüzérre is applikálhatod.

Ha labdára csinálod, akkor filccel jelölj egy kisebb lyukat a tetejének, ahol majd át tudod vezetni a fényforrást. Ha lufira készíted, akkor egyértelműen a lufi száránál legyen majd a lyuk. Kend be hobbiragasztóval a választott alapot egy ecset segítségével. A ragasztót a csomagoláson feltüntetett módon hígíthatod. Ezután keresztbe-kasul tekerd fel a gömbformára az általad kiválasztott madzagot, majd ragasztóval kend be ezt a réteget is. Ha egészen vastag spárgát használsz, ami egy merevebb anyag, akkor érdemes a művelet előtt azt is belemártanod a ragasztóba, így biztosan a helyén marad majd.

Amikor megszáradt, engedd ki a labdából alevegőt, vagy durrantsd ki a lufit, és már csak a fényforrást kell belehelyezned. Ha alul zárt, azaz teljesen kör alakú lámpát készítettél, akkor felülről kell beledugnod a villanykörtét. Ne félj, ha a művelet közben kissé behorpad a lámpabúra, könnyedén vissza tudod állítani a formáját.

  • Romantikusoknak

Ugyanezzel a ragasztós módszerrel csinálhatsz maradék csipkékből, vagy másra már nem használható apró kis csipketerítőkből lámpabúrát. De ha inkább varrni szeretsz, akkor asztali lámpa vázára is készíthetsz romantikus stílusú lámpaernyőt.

Forrás: abeautifulmess.com, emmmylizzzy.blogspot.com
  • Az egyszerűség szerelmeseinek

Talán nem is gondolnád, de egy egyszerű faágból is készülhet fényforrás, ezzel ráadásul nem is lesz sok dolgod. Csak helyet kell találnod, ahova fellógathatod, és egy izzósort kell rátekerned: ezzel már kész is a természetközeli, egyszerű, de nagyszerű lámpa.

Forrás: modelina-architekci.com, digsdigs.com
  • Félősöknek

A pénztárcabarát gyerkeszoba dekorációnál említettük már a foszforeszáló festéket. Ezt akár fényforrásként is alkalmazhatod, ha nem szeretsz sötétben elaludni. Vegyél néhány befőttesüveget, majd pöttyözd ki belül a festékkel a az üveg alját és oldalát. Töltsd fel lámpafénnyel, majd élvezd az üvegbe zárt csillagokat.

Forrás: YouTube
  • Kreatívoknak

Az sem rossz ötlet, ha lakberendezési boltban, vagy hobbiboltban beszerzel egy alap lámpabúrát vagy lámpaernyőt, ebből aztán bármilyen kreatív technikával készíthetsz látványos fényforrást. A lámpaernyőt akár transzferálhatod, ragaszthatsz rá vékonyabb filcanyagból mintákat, de mozaikozhatsz is rá, vagy díszítheted gombokkal, esetleg decoupage-olhatod.

Decoupage ragasztóval akár préselt leveleket is applikálhatsz a lámpaernyőre. Ha van otthon orchideád, annak mindig érdemes lepréselni az eldobott virágait, ezeket később ilyen célra is fel tudod használni. Decoupage ragasztóval kend be az alapot, majd illeszd rá a virágokat, leveleket, virágszirmokat. A virágokat is kend le ragasztóval, majd tegyél az egészre egy vékony réteg fehér szalvétát, vagy rizspapírt, amit szintén kezelj le a ragasztóval, végül hagyd megszáradni. Este, amikor felkapcsolod a villanyt, nagyon szépen fognak mutatni a lámpaernyőbe rejtett levelek.

A rizspapír lámpa szuper kiegészítője lehet a gyerekszobának, főleg ha feldobod valami extrával: ragaszthatsz rá színes tollakat, készíthetsz belőle baglyot, hőlégballont, ragaszthatsz rá origamipillangókat, vagy pompomokat is.

Forrás: fromgardners2bergers.com, new-swedish-design.de, thehawthorntree.wordpress.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.