praktikusotthon2017 készház mintaház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor az ember vesz valamit, szereti előtte alaposan szemügyre venni, kipróbálni, megfogni, adott esetben felpróbálni. A házak esetében sem kell csak a tervekre alapozva döntést hozni. A mintaházak tőlünk nyugatabbra már hosszú évek óta vonzzák az építkezés előtt állókat. Magyarországon is vannak, de jóval kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel, pedig nagyban segít dönteni, akár részletkérdésekben is.

Képzeld el, hogy kacérkodsz különböző szigetelési technikákkal, vagy épp fűtésrendszerekkel, hajlanál a zöldenergia felé, de nem vagy biztos abban, hogy valóban ki tudnák-e szolgálni az igényeidet – esetleg nem tudsz dönteni.

Szeretnéd megnézni, kipróbálni, megtapasztalni a hangulatát. Egy normál tervezési folyamat során erre nincs lehetőséged, ám a mintaházak épp ezért épültek.

Ha szeretnéd megnézni, kipróbálni, megtapasztalni a hangulatát egy háznak, látogass el egy mintaházba Forrás: Shutterstock

Ezek lényegében normál ingatlanok, de ahelyett, hogy eladásra készültek volna, funkciójuk csak a szemléltetés. Az érdeklődő megnézheti kívülről és belülről egyaránt. Be vannak rendezve, abszolút élhetőek, így alkalmasak a tesztelésre. No persze nem a szó szoros értelmében. Nem lehet beköltözni például egy hétre – pedig az lenne az igazi próba -, de körbe lehet benne nézni. Szakember mutatja be például - minden részletre kiterjedően - a különböző technikai újdonságokat.

Mintaházak Magyarországon

Hajlanál az alternatív energia felé? Látogass el a Pilisszentivánon épült aktív mintaházba. Első kézből tapasztalhatod meg a hővisszanyerő szellőztetőrendszer működését, vagy épp átfogó képet kaphatsz a tetőn elhelyezett napelemek működését illetően. Amikről eddig csak hallottál, itt megérintheted, és kérdéseidet közvetlenül egy hozzáértőnek tudod feltenni. Egy környezettudatos ház esetében minden döntést alaposabban felül kell vizsgálni, hiszen az áram, vagy épp a fűtésrendszer kiépítése jóval többe kerül, mint a normál megoldások. Fontos tehát, hogy ne csak képen lásd ezeket a rendszereket, hanem valóban át is érezd, milyen egy ilyen házban élni.

Pilisszentivánon épült fel Magyarország egyik aktív mintaháza Forrás: somart-epitesz.hu

Előnyük nem csupán abban rejlik, hogy tesztelhetsz, akár ötleteket is meríthetsz, amelyet az építész segítségével a saját, egyedi otthonodban is megvalósíthatsz.

A mintaházak révén nem csupán az aktív, passzív zöldházak tényleges működésébe pillanthatsz be. A készházak is ilyenformán tudják a legjobban megmutatni azt, hogy mennyire is élhető egy 2-3 hónap alatt felépített otthon. Látogass el Veresegyházra, és nézd meg, hogy bizony előre legyártott falakkal is lehetséges a magas minőségű házkialakítás.

Veresegyházon megnézheted, hogy előre legyártott falakkal is lehetséges a magas minőségű házkialakítás Forrás: Facebook/Készház Fórum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.