Ciudad Valdeluz, az örök magányra ítélt város

Forrás: Wikipédia -
szellemváros gazdasági válság Spanyolország elhagyatott elhagyott épületek ingatlanpiac elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Spanyolországban 2014-ben több mint 3 millió lakás állt üresen. A 2008-as gazdasági válság igencsak megtépázta az ország ingatlanpiacát: félkész városok és nyomasztó, üres ingatlanok tanúskodnak a hajdani grandiózus tervekről. 

2001 és 2007 között robbanásszerű fejlődésen ment át a spanyol ingatlanpiac. Európában szinte példa nélküli volt, hogy az országban évente 13 százalékkal emelkedtek az árak, az építés és a vásárlás is csábító üzletnek tűnt.

Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Olyannyira, hogy az ingatlanláz idején az országban több új épület épült, mint Németországban, Angliában és Franciaországban együttvéve.

Forrás: Wikipédia

A 2008-as válság hatására azonban kidurrant az ingatlanlufi. A százszámra épített lakások üresen maradtak, de több esetben olyan is történt, hogy komplett városokat hagytak befejezetlenül.

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz is egy félbehagyott, üresen kongó spanyol szellemváros. A Madridtól 60 km-re található települést eredetileg 30 ezer ember számára tervezték, végül mindössze 400 lakosa lett.

Forrás: AFP

A város modern lakóparkjait és egyéb épületeit még 2006-ban kezdték el tervezni majd építeni, amivel aztán 2008-ban le is álltak. A település nagyjából 75 százaléka befejezetlen maradt.

Fotó: Manel Clemente

Ciudad Valdeluz egy igazi európai szellemváros, elhagyatott, nyomasztó utcákkal és üres üzletekkel.

Fűszerkert a konyhában - Ezekkel a növényekkel próbálkozzhttp://www.life.hu/otthon/20160525-igy-termessz-fuszernovenyeket-a-lakasban.htmlMinden konyhatündér jól tudja, hogy akkor lesz igazán finom a házi koszt, ha friss, házi fűszerekkel van ízesítve. Ne sopánkodj azon, hogy nincs kerted vagy teraszod, a leggyakrabban használt fűszernövényeket a lakásban is nevelgetheted. Mutatjuk, mivel érdemes próbálkoznod. OtthonOrigoÚszd meg olcsón, vagy nyúlj mélyen a zsebedbe - A legtrendibb kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20160524-2016-kerti-butor-trend-draga-es-megfizetheto-otletek.htmlMúlt heti cikkünkben megmutattuk, melyek azok a trendi kiegészítők, amelyekkel pillanatok alatt barátságos, otthonos hangulatot teremthetsz a kertedben, teraszodon. Most egy lépéssel tovább megyünk, jöjjenek 2016 divatos kerti bútorai! OtthonOrigoÍgy tedd világosabbá a sötét helyiségeket!http://www.life.hu/otthon/20160513-optikai-tuning-a-sotet-helyisegekben-hogyan-jatssz-a-fenyekkel-szinekkel.htmlVannak helyiségek, vagy akár lakások, ahova a kelleténél kevesebb fény jut be. Mutatjuk, milyen trükköket vess be, hogy a belső terek ne váljanak nyomasztóvá. OtthonOrigoHibás lakberendezési döntések - Ezért tűnik otthonod egy aprócska lyuknakhttp://www.life.hu/otthon/20160520-lakberendezesi-hibak-amiktol-kisebbnek-tunik-a-lakas.htmlEgy aprócska, egyszobás kuckó romantikus, meghitt hangulatot is áraszthat magából - de könnyen válhat belőle egy túlzsúfolt cella is. Minden a lakberendezésen és az okos döntéseken múlik. Kövesd tanácsainkat, és törj ki a négy fal fojtogató szorításából. Otthon--Gyilkos otthonok, ahol még ma is élnek, 2. részhttp://www.life.hu/otthon/20160511-otthonok-amik-gyilkossagok-helyszinei-voltak-es-meg-laknak-benne.html"Ha ezek a falak beszélni tudnának" - nos, a következő házak elbeszéléseit nem szívesen hallgatnánk meg, falaik ugyanis véres borzalmakat és megoldatlan bűnügyeket rejtettek el a kíváncsi szemek elől. Következzenek a gyilkos házak, ahol még jelenleg is élnek. Otthon--Érdekességek Donald Trump káprázatos luxusotthonárólhttp://www.life.hu/otthon/20160511-erdekessegek-amiket-nem-tudtal-donald-trump-otthonarol.htmlAz ingatlanmogulból és realityshow-pápából lett republikánus elnökjelölt még édesapjától örökölte az ingatlanszakma szeretetét, pályafutása alatt pedig rendkívül kiterjedt ingatlanportfóliót épített ki maga körül. Birodalma egyik ékköve a Trump Tower. A grandiózus épületben az üzlethelyiségek és különféle apartmanok mellett Trumpék bensőséges családi kuckója is helyet kapott. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.