Strandröpi vagy úszás? Neked melyik a kedvenc nyári sportod?

úszás Nyár röplabda sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Imádjuk a szabadtéri sportokat, nyáron ráadásul a kedvenc helyünkön, a strandon űzhetjük ezeket. Miért érdemes kipróbálni őket, és mire kell odafigyelni, ha nagy melegben sportolunk? Íme, nyári mozgástippjeink!

Strandröpi

Talán kívülről laza szórakozásnak tűnik, a röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveli. Mivel a kar- és a lábmunka ugyanolyan fontos, így az egész testet átmozgatja, formálja a karokat, a combokat, a popsit. A strandröplabdát hivatalosan két fős csapatok játsszák, de természetesen ahhoz igazítsátok a csapatok számát, ahányan vagytok. A mérkőzések maximum három játszmából állnak, az a csapat győz, aki előbb nyer két játszmát. A játszmákat 21 pontig, illetve az utolsót 15-ig játsszák.

A röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveli Forrás: giphy.com

Tudtad?

A strandröplabda az 1920-as években alakult ki Kaliforniában. Igazi világhódító útra a 60-as években indult, amikor Marilyn Monroe és Kennedy elnök is a sportág támogatói lettek, és rendszeresen kijártak a meccsekre.

Mivel a játék alatt folyamatosan napon vagytok, érdemes odafigyelni néhány dologra. Ha lehet, ne a legnagyobb déli melegben játsszatok, hanem késő délután. Ha nagyon tűz a nap, legyen minden csapatban egy cserejátékos, így váltásban tudtok az árnyékban pihenni egyet. Emellett nagyon kell figyelni a folyamatos hidratálásra is: „Nem azt kell megvárni, hogy szomjas legyél, mert az már annak a jele, hogy baj van. Nyáron egyébként is érdemes többet inni, mint az év többi időszakában, de ha melegben sportolsz, akkor ezt jelentősen növelni kell" - mondja Nagy Amarilla aerobikoktató, aki más jó tanáccsal is szolgált azoknak, akik rendszeresen sportolnak nyáron: „Ha melegben edzünk, többet izzadunk, így sokkal több ásványi anyag távozik a szervezetből, mint normál esetben. Ezért érdemes a sófogyasztás növelésére különösen figyelni. Ezzel nem azt mondom, hogy sózzuk agyon az ételeket, de érdemes például sótartalmú leveseket készíteni ebédre, akár vacsorára."

Ha lehet, ne a legnagyobb déli melegben játsszatok, hanem késődélután! Forrás: Thinkstock

Tipp

Ha csak ketten vagytok, de szeretnétek aktívan pihenni a strandon, akkor készüljetek két tollasütővel és tollaslabdával. Ez is egy szuper játék, amit érdemes kipróbálni!

Úszás

Talán hihetetlenül hangzik, de a legjobb kalóriaégető sportok között az úszás vezeti a sort, így ha évközben nem is jársz uszodába, nyáron mindenképpen érdemes nagyokat úszni. Ez az a sport, ami tényleg minden porcikát átmozgat, szép tartást, erős izmokat, jó állóképességet ad, és mindezt anélkül, hogy megterhelné az ízületeket. A technikára fontos figyelni, a fejkitartott mellúszást például el lehet felejteni, mert nagyon megterheli a nyakat.

Nyáron a strandon mindig lazábban viselkedünk, mint általában, aminek persze így is kell lennie, hiszen ez a nyaralás, a kikapcsolódás ideje. A sportolásnak azonban ebben az esetben is vannak szabályai, amiket fontos betartani. Ne menjünk a vízbe úszni például nagy evések, vagy fröccsözés után. A kiadós napozás után feltétlenül lassan mártózzunk meg a vízben, hiszen a testünk nagyon felhevült. Mindig csak annyira menjünk mélyre, amennyire biztos az úszótudásunk.

Az úszás a legjobb kalóriaégető sport Forrás: AFP

Kihívások

A tavaszi-nyári szezon nagy kedvencei a különböző 30 napos kihívások. Ezek olyan, akár 10-15 perc alatt elvégezhető mozgásformák, amelyek azon izomcsoportokra összpontosítanak, amit kifejezetten erősíteni szeretnél. Nagy kedvenc például a guggolás kihívás, ami a combokat, a popsit, de ha igazán jól csinálod, a hasadat is erősíti. Ha 30 napon keresztül 50 guggolást megcsinálsz, máris sokat tettél a tónusos izomzatért.

Technika

Az alapguggolásnál a vállszélességű terpesz az alappozíció, innen kiindulva kell a popsidat annyira leengedni, hogy a lábszár és a comb derékszöget zárjon be. Nagy Amarilla arra hívja fel a figyelmet, hogy guggolás közben erősen tartani kell a hasat, különben a mozgássor nagyon megterheli a derekat, illetve figyelni kell, hogy a térd ne kerüljön a boka vonala elé, mert ez a térdizületre van rossz hatással.

STRANDRÖPI vagy ÚSZÁS?

Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!
Fújni vagy kenni? - Milyen bőrtípusra, milyen napozás előtti termék való?http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170706-borapolas-nyaron-naptej-es-napolaj.htmlA naptej a napolaj és a napozás előtti krémek között az alapvető különbség az állaguk. Az állagok között persze vannak tulajdonság beli különbségek is, ugyanis bizonyos konzisztencia megenged illetve nem enged meg egyes összetevők alkalmazását. Nyári Dilemmák--Siófok vagy Balatonfüred? - 10 top látnivaló a Balaton e két városábanhttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170706-10-legszebb-latnivalo-balatonon-siofok-vagy-balatonfured.htmlBárhol is nyaralsz a Balatonon, a magyar tengernek van (legalább) két olyan városa, amelyekbe, vagy legalábbis közülük az egyikbe biztosan ellátogatsz. De vajon a déli parton fekvő Siófok vagy inkább az északon fekvő Balatonfüred áll közelebb a szívedhez? Ha megismered a látványosságaikat, talán könnyebben tudsz választani közülük. Nyári Dilemmák--Hekk vagy lángos? Teremts otthon is strandhangulatot!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170627-hekk-vagy-langos-teremts-otthon-is-strandhangulatot.htmlMíg a tengerparti országokban a gyümölcs a tipikus strand-étel, addig mi magyarok, igenis szeretjük a tejföllel meglocsolt lángost, a kovászos uborkával gazdagított hekket, no meg persze a porcukortól szirupos forró palacsintát. Ezek egytől egyig a strand, a vízben ugráló gyerekek, a Balatoni vízpart hangulatát idézik. Miért kellene lemondanunk róluk csak azért, mert épp nincs lehetőségünk csobbanni egyet? Összegyűjtöttünk pár receptet, melyeket egyszerű elkészíteni, és hamisítatlan „Balcsi-beach feelinget" varázsolhatunk akár a négy fal közt, akár a kertben, a csöppnyi medence mellett is. Nyári Dilemmák--Flipflop vagy szandál? Ezek a legmenőbb nyári lábbelik!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170611-flipflop-vagy-szandal-ezek-a-legmenobb-nyari-labbelik.htmlNincs még egy olyan szezon, amikor ennyiféle lábbeli közül lehetne választani. A nyári papucsok és szandálok tárháza elképesztőn színes és változatos, így biztosan megtalálod a nekedvalót! Nyári Dilemmák--Horvátország vagy Görögország? Így válassz úti célt!http://www.life.hu/nyaridilemmak/20170604-nyaralas-horvatorszagban-vagy-gorogorszagban-olcson.htmlHa már unod a Balatont, de mégis vízparton töltenéd a szabadságodat, és nem akarsz mélyen a zsebedbe nyúlni, adódik a kérdés, Horvátországot vagy Görögországot válaszd-e úti célodul. Segítünk a döntésedben. Nyári DilemmákThinkstockGolyós vagy stiftes dezodor? Veszélyes nyári fertőzések, így figyelj a higiéniárahttp://www.life.hu/nyaridilemmak/20170630-nyari-fertozes-higienia.htmlA nyári kánikulában a szokásosnál is jobban kell figyelni a higiéniára és a fertőzésekre. Mit kell tennünk, ha az izzadásról és az izzadásgátló dezodorokról van szó? Nyári DilemmákOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.