Óvd a szemeidet! Így válassz napszemüveget a nyárra

Forrás: Dreamstime -
vásárlás polarizált fény ultraibolya fény napsugárzás napszemüveg egészség látás napfény szem uvb uva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem véletlenül az egyik legnyáribb és legkedvencebb kiegészítőnk a meleg hónapokra a napszemüveg: egy jó fazon és szín öltöztet, miközben a szem egészségét is védi. Egy rosszul megválasztott darabbal azonban akár többet árthatunk. Íme, a Life.hu napszemüveg-kisokosa nyárra.

Ami miatt a legjobban várjuk a nyarat, az ellen kell a leginkább védekeznünk: a napsugárzás káros hatásaira minden évben felhívják a figyelmet a szakértők. Ezért védjük a bőrünket naptejjel, ezért kötünk kendőt vagy kalapot a fejünkre, és ezért is hordunk napszemüveget a szikrázó napsütésben.

Dr. Life, Óvd a szemeidet! Így válassz napszemüveget a nyárra napszemüveg nyár Forrás: Dreamstime

Az ideális méreten, fazonon és színen túl azonban még számos szempontot kell figyelembe vennünk a napszemüveg-vásárlás során, hogy a divat oltárán való áldozáson túl a szemünk védelméért is eleget tegyünk.

Mi ellen is kell védekeznünk?

A természetes napfény részei az úgynevezett ultraibolya sugarak, amelyeknek három típusát különböztetjük meg: ezek az UV-A, az UV-B és az UV-C. Míg az utóbbit teljes egészében elnyeli az ózonréteg, addig az UV-A és az UV-B sugarak nagy része átjut rajta – később az ezek okozta káros hatások adódnak össze, és okoznak problémákat és akár rákos elváltozásokat a bőrön.

A bőrhöz hasonlóan a szemet is megégethetik az UV-A és az UV-B sugarak: rövid távon a kötőszövetben és a szaruhártyában tehet kárt, hosszabb távon gyengülhet a szín- és az éjszakai látás, ezenkívül pedig akár hályogok és rosszindulatú elváltozások is megjelenhetnek rajta.

A „CE" és a többi

A napszemüveg kiválasztásakor a legfontosabb szempont a lencse, amelynek elsődleges feladata, hogy védelmet nyújtson a napsugárzás káros hatásai ellen. Eszerint csökkentenie kell a szembe jutó fény erősségét, nem szabad torzítania, nem lehet prizmás hatása, és sérülésmentesnek kell lennie.

Forrás: Dreamstime

Figyeljünk, hogy a vásárolt darab „CE" (Conform Europe) jelzéssel legyen ellátva: ez azt jelzi, hogy a szemüveg átesett a megfelelő vizsgálatokon, és megfelel az európai előírásoknak. Ez azonban még nem garantálja azt, hogy UV-szűrővel ellátott lencsével van dolgunk: a Magyar Látszerészszövetség szerint az UV 400 feliratot kell keresni, ez jelenti ugyanis azt, hogy a lencse teljes körű védelmet nyújt az UV-sugarak ellen.

Tudtad?

1995-től az európai szabvány a lencséket 5 kategóriába sorolja a színezettség erősségének és a fény elleni védelmének függvényében – olvasható a Magyar Látszerészszövetség honlapján. Minél magasabb a szám, annál kevesebb fény jut át a lencsén (100%-os UV szűrés mellett).

0-s kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem;
1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

A szín

Ma már kedvünkre válogathatunk a szebbnél szebb színes lencsék közül, így bárki könnyen megtalálhatja az egyéniségéhez illő és igényeinek megfelelő darabot. Vásárláskor egyedül azt érdemes észben tartanunk, hogy

minél erősebb fénynek tesszük ki a szemünket, annál sötétebb lencsére van szükségünk.

Vízpartra és síeléshez mást

A lencsék egyik speciális változata az úgynevezett polarizált lencse. Ezek a lencsék megszűrik és szétválasztják a sugarakat, így kivédik a zavaró fényvisszaverődést, csillogást, a vakító fényt, ezáltal pedig megszüntetik az irritációt és a hunyorgást. Jó, ha tudjuk, hogy a polarizált lencse nem jelent egyet az UV-sugarak elleni védelemmel!

Forrás: Dreamstime

A forma

A divatos fazonok nem minden esetben jelentik azt, hogy praktikusak is. Vásárlás során próbáljuk fel a kiválasztott darabot, és nézzük meg, hogy minden irányból fedi-e a szemünket. Nem jó azonban az sem, ha túl széles vagy magas: a keret ne lógjon túl a szemöldökünkön és az arcunkon. Zavaró, ha pislogás közben érezzük a pilláinkat a lencsén, illetve az is, ha a szemöldök hozzáért a szemüveghez, vagy nyomja az orrnyergünket.

Te tudod, hogy milyen fazon áll jól neked?

Lassan indulnál nyaralni, de nem találtál még rá az igazira? Frissítenéd a megszokott nyári ruhatárad, de nem tudod, milyen fazon áll jól? Ismerd meg az arctípusodat, és válogass a hozzád leginkább illő modellek közül: a Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.