Nyári csókcsaták, harapni való ajkak – Így óvhatod meg a szád a kiszáradástól

csók ajakápolás bőr fény kókuszolaj csókcsata hidratálás napsütés száj naptej Nap banán egészség szépség ápolás méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a téli hideg és szelek szárítják cserepesre az ajkakat, de a nyári nap is. Ahhoz, hogy a legnagyobb kánikulában is bársonyosan duzzadjon az ajkad, fogadd meg a Life.hu tanácsait.

A nyári nap és fényvédelem sokszor éppen az arc egyik legkényesebb bőrfelületével rendelkező szervét, az ajkat kerüli el. A test többi részén alkalmazott fényvédő naptejeket a legtöbb ember nem szereti az ajkára kenni, általában azért, mert onnan akár akarja, akár nem, a legtöbbször a szájba is bekerül. A naptejek íze pedig keserű, és persze felmerül az a kérdés is, hogy nem árt-e vajon, ha nemcsak a bőrre, de a száj nyálkahártyájára is kerül a csodaszerekből. Kifejezetten ajkakra kifejlesztett napvédő krémekre pedig a legtöbb esetben már nem futja: se pénz, se figyelem nem jut erre. Pedig az ajak meghálálja a gondoskodást.

Forrás: Thinkstock

Mit tehetsz ugyanakkor, hogy ajkad krémek nélkül is egészséges, bársonyos maradjon?
Íme, öt fantasztikusan egyszerű tipp!

1. Mézes kényeztetés

Minden reggel és este egy ujjbegynyi mézet finoman masszírozz szét az ajkadon. Nem kell lemosnod, csak akkor, ha túl sokat kentél rá. Úgyis le fogod majd nyalogatni. A méz vitaminokban és nyomelemekben gazdag, tartalmaz többek között A-, B-, C- és E-vitaminokat is. A méz magas cukortartalma miatt jól köti a vizet, így elsőrendű hidratálószer.

Forrás: Thinkstock

2. Banán

Akár a pépesre zúzott banánhússal, akár a banánhéj belső felével kened át reggel és este az ajkadat, bársonyos érintésű és gyönyörű lesz.

4 ok, amiért megéri banánt enni!

Sok fogyókúrázó kihagyja az étrendjéből a banánt, pedig ez a gyümölcs nagyon is jót tesz a szervezetnek. Eláruljuk, miért érdemes ezt az édes finomságot fogyasztanod. Korábbi cikkünket a témában itt érheted el!

3. Kókuszolaj

Zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul rendkívül gyorsan felszívódik. Valódi gyorssegély kiszáradt ajkaidnak.

8 tuti tipp, mi mindenre jó a kókuszolaj:

A kókuszolaj vagy más néven kókuszzsír közkedvelt termék a bioboltokban, de sokan egyáltalán nem tudják, miért hasznos ez az élelmiszer. Pedig az étkezésben és a szépségápolásban egyaránt érdemes használni - el is áruljuk, miért.
Forrás: Thinkstock

4. Cukorradír

Apró szemcséjű barnacukrot és némi kókuszzsírt keverj össze (elég egy kiskanálnyi összesen), és óvatosan masszírozd át az eleggyel a már cserepes ajkaidat. A cukor finoman leszedi az apró pikkelyeket, a zsír pedig azonnal hidratálja, puhítja, sőt antibakteriális hatásánál fogva fertőtleníti is ajkadat.

5. Víz

A megivott víznél nincs jobb hidratálószer. Ha eleget iszol, a szervezet elegendő nedvességet tud a keringésen keresztül az ajkadhoz juttatni, így az puha és csábító marad.

Forrás: Thinkstock

Nem is hinnéd, mire képes a testeddel:

A bolygónk és a testünk kb. 70%-ban vízből áll. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. Néha engedjük szétfolyni a maga útján, de ha mederbe tereljük, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. Feloldja és magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága. A víz csodálatos hatása című írásunkért kattints ide!

Emellett fontos tudnod, hogy a mentolos termékek szárítják a bőrt, valamint az is gyorsan száradást idézhet elő, ha túl sokat nyalogatod vagy rágod az ajkaidat. Így ha éppen kezelésre szorul ajkad kényes bőre, akkor inkább mentol nélküli, gyógynövényes fogkrémet vásárolj, vagy fogkrém helyett egy-két napig használj fogápolásra szódabikarbónát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.