Vallott az isztambuli merénylő: nem a klub volt az eredeti célpont

Forrás: AFP/Handout -
terrortámadás Isztambul vallomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkapták az isztambuli merénylőt, aki január elsején 39 ember életét oltotta ki a Boszporusz partján fekvő Reina klubban. Vallomásából kiderült, hogy nem a szórakozóhely volt az eredeti célpontja, hanem a Taksim tér, de ott túl nagy volt a biztonsági intézkedés.

Sikerült elfogni a január elseji isztambuli terrortámadás elkövetőjét. Abdulgadir Masharipov első kihallgatásán elhangzottakat a Hürriyet című török lap hozta nyilvánosságra. Kiderült, hogy nem is a szórakozóhely volt az eredeti célpontja a támadónak, valamint az is, hogy közvetlenül az Iszlám Államtól, Rakka városából kapta a parancsot.

Az isztambuli merénylő Forrás: AFP/Handout

A terrortámadást a Taksim téren kellett volna végrehajtania, de ott túl nagy volt a biztonsági óvintézkedés.

"Megérkeztem a Taksim térre, de ott nagyon intenzív volt a biztonsági intézkedés. Úgy tűnt, hogy nem lehet elvégezni a terrortámadást.

Felvettem a kapcsolatot a személlyel, akitől a parancsot kaptam. Úgy döntöttünk, hogy a Taksim téren nem lehet támadni, rám parancsolt, hogy keressek egy másik helyszínt" - mondta a terrorista, aki ezután este 10 körül taxiba szállt és végighajtatott a Boszporusz európai oldalán. A Reina klub nem tűnt túl biztonságosnak, ezért esett végül erre a választása. Felhívta a rakkai parancsnokát, aki szintén jóváhagyta a helyszínt. Ezután visszataxizott lakhelyére, ahol magához vette a fegyvereit és elvégezte a merényletet. 39 embert ölt meg és további 69 embert megsebesített.

Ez volt az első fotó a merényletről Forrás: NORTHFOTO

A férfiról a merénylet után előkerült egy felvétel, amiről kiderült, hogy korábban egy Taksim téri terepszemlén készült, és ezzel üzent az Iszlám Államnak. A férfi azt is elmondta, hogy Afganisztánban kapott fegyveres kiképzést az al-Kaida terrorcsoporttól, az Iszlám Államhoz csak később csatlakozott - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.