környezetvédelem Földünkért Világnap fenntartható fogyasztás Föld bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiség évente 2,5 milliárd tonna hulladékot termel, ez az Empire State Building súlyának hétezerszerese. Nem kérdés, hogy a hulladékkezelés napjaink legnagyobb kihívása. Pedig nem kell sokat tenni, kis lépésekkel is hatalmas eredményeket érhetünk el.

1991 óta minden év október 21. napja a Földünkért Világnapé, mely alkalmat ad arra, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk környezetünkért és jövőnkért. Kétség sem fér hozzá, hogy a hulladékkérdés vált napjaink egyik legnagyobb kihívásává, pedig nem kell sokat tenni, hogy ezen változtassunk. Hát akkor miért nem lépünk?

Képünk illusztráció Forrás: Dreamstime

„Az az általános tapasztalat, hogy a munkavállalók részéről megvan az igény a szelektív hulladékgyűjtésre, de a cégek és intézmények számára nehézséget jelent ennek biztosítása. A legtöbb helyen azért nincs szelektív hulladékgyűjtés, mert mostanáig nem volt olyan vállalkozás, ami komplexen közelítette volna meg ezt a kérdést.

Ráadásul maguk a szelektív gyűjtők irreálisan drágák,

amiket pedig egyes intézmények használnak, azok paradox módon jellemzően műanyagból készültek" – nyilatkozta Ferenczi Attila, a Recobin Kft. ügyvezetője.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

Ez az a nap, amikor mindenki elgondolkozhat, vajon ő maga mit tesz cserébe azért a rengeteg örömért, amit a Földünk nap mint nap nyújt a számunkra. Ugyanis évről évre több erőforrást használunk el, mint amennyit a bolygónk nyújtani tud:

idén 8 hónap alatt használtunk el annyi természeti erőforrást, amit Földünk 12 hónap alatt tud fenntarthatóan biztosítani.

Vagyis a fennmaradó négy hónapban már a jövő évi erőforrásokat fogyasztjuk. Átlagosan az emberiség életszínvonalának mai fenntartásához 1,6 bolygóra lenne szükség, de ha ha mindenki úgy élne, ahogy mi itthon akkor 1,7 Földre lenne szükség. A luxemburgi viszonyokhoz pedig 9 sem lenne elég, pedig csak egy van! Sok problémát jelent a pazarlás, amit mi tehetünk az éppen ennek a visszaszorítása. Ehhez nem kell más, csupán odafigyelés és tudatosság.

Elhunyt Gyulai István a HVG alapítójahttp://www.life.hu/news/20161021-elhunyt-gyulai-istvan-gazdasagi-ujsagiro-a-hvg-alapitoja.htmlGyulai István gazdasági újságíró, a Világgazdaság és a HVG alapítója életének 86. évében elhunyt. A szomorú hírt a család közölte csütörtökön az MTI-vel. NewsOrigoZámbó Jimmy sírját meggyaláztákhttp://www.life.hu/news/20161021-meggyalaztak-zambo-jimmy-sirjat-osszefirkaltak-a-marvanyt.htmlZámbó Jimmy több mint 15 évvel ezelőtt hunyt el, és bár nagyon sokan szerették, voltak természetesen olyanok is, akiknek nem ő volt a kedvenc előadójuk. Azt viszont senki nem érdemli, hogy meggyalázzák a sírját: valaki összefirkálta az énekes nyughelyét. News--Videó! Így fogták el a Teréz körúti robbantót http://www.life.hu/news/20161020-terez-koruti-robbanto-igy-fogtak-el-a-gyanusitottat-video-keszult.htmlElfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint a Teréz körúton robbantott. Most egy felvétel is felkerült az akcióról. NewsOrigoHetvenszer közösült a rábízott fiúval a bébiszitterhttp://www.life.hu/news/20161020-hetvenszer-fekudt-le-a-kiskamasszal-a-bebiszitter.htmlHetvenszer közösült a rábízott fiúval a bébiszitter, aki állítása szerint viszonzottan szereti a nála négy évvel fiatalabb tinit. NewsOrigoTragédia! Halálra erőszakoltak egy 16 éves lányt (18+)http://www.life.hu/news/20161020-argentinaban-halalra-eroszakoltak-egy-16-eves-lanyt.htmlAzért a 16 éves lányért tartanak menetet Buenos Airesben, akit elkábítottak, és borzalmas kegyetlenséggel megerőszakoltak. A fiatal végül a kórházban halt bele sérüléseibe. NewsOrigoEgy volt polgármester fia a Teréz körúti robbantóhttp://www.life.hu/news/20161020-elfogtak-a-terez-koruti-robbantot-egy-volt-polgarmester-fia.htmlElkapták a TEK emberei a Teréz körúti robbantással gyanúsítható férfit egy Zala megyei településen. Az illető nyomára nem lakossági bejelentés után bukkantak, az elfogása a hosszas nyomozás eredménye. Végül egy csellel bizonyosodtak meg kilétéről, ezután ütöttek rajta otthonában. A férfit még az éjjel Budapestre szállították. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.