Somogy megye Kaposvár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2017-ben Kaposvár nyerte el az Entente Florale Europe (Európai Virágos Városok és Falvak) 2017-es versenyén a legszebb főtérnek járó különdíjat. A város a Kossuth tér épületeinek és növényzetének összhangjával érdemelte ki a rangos elismerést. Ha még soha nem látogattál el a Somogy megyei városba, itt az ideje, ahol a főtéren túl számos egyéb látnivaló is vár rád. 

Kaposvár az elmúlt évek során számos felújításon esett át: a város egyes részeit teljesen modernizálták, ugyanakkor megőrizték a történelmi emlékeket is, így igazi kirándulócélpont lehet

Kossuth tér


A kaposvári belváros meghatározó helyszíne és látványossága a Kossuth tér. Jelentőségét nemcsak az itt található nevezetességeknek - Kossuth-szobor, Nepomuki-szobor, Erzsébet szálló, Testvérvárosi emlékkő - köszönheti, hanem a város kulturális életében játszott szerepének is.

2003-as felújítása óta Magyarország legszebb főterei között tartják számon: 2010-ben a Fő utcával együtt elnyerte a Magyarország legszebb főtere és főutcája díjat, 2017-ben pedig az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén Európa legszebb főterévé választották.

Kossuth tér Forrás: Shutterstock

Dorottya-ház


A XVIII. századi barokk stíluselemeket magán viselő Dorottya-ház Kaposvár egyik apró kis ékköve, valaha az Esterházy család számára épült. 1798-ban nagy ünnepségeket rendeztek itt, Csokonai Vitéz Mihály is ekkor járt a városban, ahol tanúja volt az eseménysorozatnak. Ekkor - bár műve előszavában bevallja, sosem járt az épületben és a városban is csak egyszer -

ezt a házat választotta a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzának helyszínéül.

A költő kaposvári látogatása előtt nem sokkal korábban itt tartották a Széchényi Ferenc főispáni beiktatását ünneplő fényes bált. Az épületet a 19. század folyamán átépítették, és egy emeletet is ráépítettek. Mai formáját a 20. századi helyreállításokat követően nyerte el. A külső falon Gera Katalin domborműve, a ház mellett pedig Csokonai Vitéz Mihály mellszobra tekinthető meg.

Dorottya-ház Forrás: Wikipédia

Csiky Gergely Színház


Kaposvár kulturális életében nagy szerepet játszik a város legrégibb színháza, a Csiky Gergely Színház is.

A teátrum épülete - a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alkotása - mára már a város egyik jelképévé vált.

A színház 1911-ben nyitotta meg kapuit az egykori Búza téren, az érdeklődők először a Cigánybáró című operettet tekinthették meg. A színház terveit a „magyar Gaudínak" is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A terveket Melocco Péter budapesti vállalkozó valósította meg.

Csiky Gergely Színház Forrás: Shutterstock

Kaposvári Egyetem


Az egyetem épülete - amely modern és kissé absztrakt elemeket soroltat fel egymás mellett - a város külső területén fekszik. A bejáratnál oszlopokkal tartott hatalmas háromszöget fektettek az épület tetejére, mely mellett egy egyedien kivitelezett hengeres épület áll. Az épület megosztja az embereket, vannak, akiket kevésbé nyűgöz le, míg a modern építészet kedvelőinek határozottan tetszik.

Kaposvári Egyetem Forrás: ke.hu

Rippl-Rónai Múzeum


A Fő úton található a Rippl-Rónai Múzeum. Az épület kívülről is szép látvány az előtte található szökőkúttal, mégis az igazi látnivaló belül található, állandó kiállításai ugyanis lenyűgözőek. A tárlat tartalmát már az 1860-as évektől folyamatosan bővítik. Olyan fantasztikus művészek műveit tekinthetjük meg, mint Rippl-Rónai József, Vaszary János, Zichy Mihály. Rippl-Rónai József, a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója. Münchenben, majd Párizsban tanult, a magyar posztimpresszionizmus legnagyobb alakja.1908-ban vásárolta meg a Róma-villát, mely haláláig lakhelyéül szolgált. A parkkal övezett, hatszobás emeletes villa színpompás, dekoratív képek, a kukoricás-stílus létrejöttének színtere volt. A szobák a művész saját bútoraival berendezve, és több mint kilencven műalkotással, hűen tükrözik az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra Rippl-Rónai művészetének állandó témául szolgált. A művészi kifejezés érdekében merész formai, stílusbeli újításokra is vállalkozott. A múzeum gazdag betekintést nyújt a művész minden festői korszakába.

Rippl-Rónai Múzeum Forrás: smmi.hu

Szentjakabi Bencés Apátság Romkert

Az 1061-ben alapított bencés apátság román stílusú épületmaradványa Kaposvár legrégebbi védett műemléke. Az egykori kerengőben kialakított kőtárban szép román kori és gótikus bordaprofilok láthatók; kiszolgáló épületegyüttesében pedig Somogyi Győző festőművész magyar királyokról készített arcképcsarnoka látható.

Szentjakabi Bencés Apátság Romkert Fotó: Kovács Tibor/ bencesapatsag.smmi.hu

Deseda

A tó valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.