Az Urbex Hungary csapata 2017-ben is ellátogatott a csernobili zónába

Csernobil Pripjaty
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Urbex Hungary csapata a 2011-es és 2013-as túra után 2017-ben is ellátogatott a 31 éve történt atomkatasztrófa helyszínére, a csernobili zónába, ahol három napot tartózkodtak. Nagyon sok helyszínt végigjártak, bejárták Pripjaty városát is és megnézték a nemrég elkészült új szarkofágot, ami lefedi a sérült 4-es reaktor öregedő burkolatát. "Az ott tartózkodásunk alatt veszélynek nem voltunk kitéve, szakavatott kísérő magyarázta mit lehet, és mit nem" - írták blogukban. 

Az Urbex Hungary csapata a három ott töltött napról blogot vezetett, ahol a szöveg mellett képekkel és videókkal is illusztrálják a látottakat.

Az Urbex Hungary csapata három napot töltött a csernobili zónában Forrás: urbexhungary.blog.hu

1 nap - az zóna északi része

Az első nap a zóna északi csücskét járták be, mint például Maschevót, amely nagy község, vagy falu lehetett, 2 iskolával, templommal, postával, mozival. "Sok ott hagyott, szinte érintetlen dolgot láttunk. Szinte nem lehet emberi ésszel felfogni azt ami ott történt, bele gondolni is nehéz mi zajlott ott 1986 áprilisában. Szürreális a látvány, ott, a bejárás alatt nem is szabad belegondolni a miértekbe" - írják.

2. nap - Pripjaty, a szellemváros

Pripjaty egy kórházat, és egy óvodát látogatott meg a csapat. Megdöbbentő, hogy azok a ruhák, amelyekben a katasztrófakor kivinultak a tűzoltók a mai napig - mivel erősen radióaktívak - a kórház (ahova a tűzoltók kerültek) pincéjében vannak. Sok túrázó lemerészkedett már oda, de a csapat vezetője felhívta a figyelmüket, hogy ne menjenek le, veszélyes. Egy tűzoltósisak bélésének a maradványát pár éve valaki felhozta, még attól is kiakad a mai napig a sugárzásmérő műszer. A legnagyobb hatással a csapatra talán mégis az óvoda volt. "Leírhatatlan érzés volt az eldobált játékok, kiságyak közt bóklászni" - számolnak be.

1986. április 26-án, 31 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros... Elhagyatott helyek című sorozatunk cikkét ITT olvashatod.

3. nap - Duga

Az Urbex Hungary csapata Dugát ( Csernobil-2 ), az orosz katonai rakéta előrejelzőt is megnézte. A nagy területen elterülő bázis szinte egy városhoz hasonlítotott, volt tűzoltósága, iskolája, művelődési és sportközpontja. Meglátogatták az ott szolgáló és élő katonák panelházas lakóépületeit is. Érdekesség, hogy Dugát a korabeli térképek úttörőtáborként jelölték. A közelben lakók tudtak a létezéséről, de kérdezni, és beszélni róla nem volt szabad, szigorúan titkos bázis volt.

A csapat meglátogatták az ott szolgáló és élő katonák panelházas lakóépületeit is Forrás: urbexhungary.blog.hu

A túra utolsó állomásaként egy 16-emeletes panelházat látogattak meg. "Felmentünk a tetejére, és megnéztük a panorámát. Lélegzetelállítóan csodálatos. Látszik ahogy a természet visszaveszi a területet" - olvasható az urbexhungary blogon, ahol a túráról sok-sok képet és még több beszámolót találsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.