La Tomatina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha augusztus, akkor paradicsomfesztivál. Legalábbis a spanyolországi Bunolban, ahol minden augusztus utolsó szerdáján rendezik meg - ahogy ők nevezik - a „világ legnagyobb élelmiszer-küzdelmét”. A fesztiválra minden évben 40-50 ezer ember érkezik, hogy részt vegyen a gigantikus paradicsomharcban. A résztvevők körülbelül 130-140 tonna túlérett paradicsomot dobálnak szanaszét az utcákon.

Igazi turistamágnes, a Bunolban évről évre megrendezett La Tomatina fesztivál. Ekkor a város 9 ezer lakosa látja vendégül a paradicsom fesztiválra érkező 40-50 ezer turistát, ami alapból nagyon különleges helyzetet teremt. A forgatókönyv mindig hasonló, de az ott lakók szerint a fesztivál megunhatatlan. A nap kezdetén egy zsírral bekent csúszós oszlop tetején elhelyeznek egy sonkát, amit meg kell szerezni. Amikor valaki megszerezte a sonkát, akkor vízágyúk gondoskodnak arról, hogy mindenki elég vizes legyen. A vizes ruhákat pedig természetesen le kell dobni, és ekkor elkezdődik a harc a mintegy 140 ezer kilogramm paradicsommal.

Az egyik legfőbb szabály, hogy csak összenyomott paradicsomot szabad eldobni, hogy meg ne sérüljön senki, így aztán a nap végére az egész város paradicsomlében úszik. A csata gongütéssel végződik, a harcosok pedig elindulnak a folyó felé, ahol a városvezetés zuhanyokkal várja a megfáradt, nyakig paradicsomos résztvevőket. A nap végén azonnal elkezdik a város megtisztítását, így másnapra szinte nyoma sincs a harcnak.

Szabályok, praktikus tanácsok

2017-ben augusztus 30-án rendezik meg a La Tomatinát, amelynek a következők a szabályai:

- nem lehet behozni kemény palackot vagy tárgyat
- a paradicsomot eldobás előtt össze kell nyomni vagy meg kell taposni, nehogy valaki megsérüljön a kemény zöldségtől
- gongszóra be kell fejezni a paradicsomdobálást

Hasznos tanácsok résztvevőknek:

Érdemes zárt cipőt viselni, olyat, amit nem sajnálsz, ha a fesztivál után ki kell dobni. A ruhákra ugyanez érvényes, számolj vele, hogy többet nem fogod viselni azokat. A flip-flopot ezúttal hagyd otthon, könnyen elesel benne, és el is hagyhatod. Hasznos lehet a védőszemüveg, és az sem árt, ha van nálad valami, amivel időnként meg tudod törölni a szemedet. Ha pedig fotózni szeretnél, mindenképpen vízálló kamerával készülj.

Honnan ered? Ki tudja...

A különleges népünnepély eredetét senki nem tudja biztosan. Az egyik verzió szerint Saint Louist, a város védőszentjét ünneplik ezen a módon, de olyan elképzelés is van, hogy egy Franco ellenes tüntetés paradicsomcsatája adta az ötletet az évenkénti ismétlésre. A harnadik verzó szerint pedig anno a zöldségesek annyira összevesztek, hogy paradicsommal dobálták meg egymást. A dobálás pedig annyira jó feszültség-levezetésnek bizonyult, hogy a végén a balhé nagy-nagy nevetésekkel végződött.
/1708/_r_le201782143116

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.