Egy sziget, ahová mindig is vágytál: Palmerston

Forrás: Dreamstime -
óceán utazás nyaralás Palmerston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hófehér homok, türkizkék víz, pálmafák, napsütés. Egy szigeten vakációzni mindig nagy élményt jelent, de van egy hely a világon, ahol a paradicsom szó valódi értelmet nyer. A csendes-óceáni Palmerston annyira távoli, hogy csak kevesen láthatják a saját szemükkel, ám ha valaki egyszer eljut ide, megtapasztalhatja a földi létezés csodáját.

„Avarau”, a kétszáz kikötő hazája

Kecses nyakláncként csillog a Csendes-óceán kék vizén, korallzátonyok és fehér homokos strandok fűződnek össze rajta, és a környező lagúna még inkább kiemeli természetes szépségét. Palmerston atoll egy megelevenedő trópusi képeslap, a legidillibb strandokkal és a legbujább növényzettel, amit csak el lehet képzelni.

Homokos part és pálmafák ameddig a szem ellát Forrás: Dreamstime

És hogy mi a hab a tortán? A helyiek, akik a legnagyobb örömmel fogadják, etetik, itatják és kényeztetik a messziről jött idegent. A Cook-szigetektől kb. 200 mérföldre lévő Palmerston az egyik legtávolabbi hely a világon, így csak az igazán vakmerő utazók vállalkoznak a felfedezésére. A sziget kuriózumnak számít nem csupán a térségben, hanem egész Polinéziában, amit részben sajátos történetének köszönhet. James Cook kapitány 1774-es megérkezése előtt Palmerston még a térképeken sem szerepelt, ám később sem jutottak el ide sokan, mert a körülötte lévő korallzátony annyira közel van a víz felszínéhez, hogy a hidroplán sem képes leszállni. Emiatt Palmerston szigetét (amit eredetileg Avarau-nak, azaz kétszáz kikötőnek hívtak) csak hajóval lehet megközelíteni - Rarotongából vagy Tahitiról -, és az út általában 2-9 napot vesz igénybe.

A víz alatt gyönyörű korallzátony bújik meg Forrás: AFP

A brit kalandor, William Marsters volt az első személy, aki a szigetet otthonaként emlegette, és ő ültette az első kókuszpálmákat, ami később a halászat mellett a sziget fő bevételi forrását jelentette. Marsters maori származású feleségével és annak két unokatestvérével költözött ide, és ma a szigeten - három lakót leszámítva - mindenki a férfi közvetlen leszármazottja. Az 1950-es években 300 ember élt a szigeten, mára ez a szám 62-re csökkent.

A Life.hu extra tippje

Ha óceáni levegőre vágysz, irány Peru! Mesés tájakon barangolhatsz, ismerkedhetsz a természettel és a helyi kultúrával. Fedezd fel az inkák világát 639.500 forint/fő/13 éjtől!

Ahol az emberek fontosabbak, mint a tárgyak

A trópusi szigeten az élet nyugodt, az emberek kedvesek, derűsek, és saját otthonaikba fogadják a vendéget, de ezért viszonzást is várnak cserébe. Mivel évente csak két-három alkalommal érkezik a teherhajó, a szigetlakók nagyra értékelik, ha a turisták még a látogatás előtt felveszik velük a kapcsolatot, hogy megtudják, mire van szükségük.

A helyi gyerekek tánca Forrás: Dreamstime

Bár az atoll-paradicsom szinte a világ végén van, mégsem esik kívül a civilizáció határán. Az itt élők angolul beszélnek, van templomuk, általános iskolájuk, yacht klubjuk, és internet, illetve mobiltelefon-használatra is adódik lehetőség (igaz, ez mindössze egy-két óra naponta).

Autók, üzletek, éttermek és szállodák viszont nincsenek, és a helyiek pénzt is csak akkor használnak, ha kifizetik a megrendelt termékek árát, amit a hajók szállítanak ide.

Színpompás trópusi varázslat

A leírhatatlan színekben pompázó lagúna, a kókuszfa-ligetek és a púderhomokos strandok mind hozzájárulnak ahhoz a varázslatos aurához, ami mágikus szintre emeli az itt töltött napokat. Kevesebb, mint egy óra alatt körbe lehet sétálni az egész szigetet - fantasztikus érzés a puha homokban mezítlábazni, és felfedezni a mahagónikkal szegélyezett utcácskákat!

Forrás: Dreamstime

A gyönyörű környezettől eltekintve Palmerston leglátványosabb attrakciója kétségkívül William Marsters egykori otthona, amit a férfi a zátonyra futott hajók roncsaiból épített. 150 év és megannyi pusztító hurrikán után a ház ma is eredeti állapotában látható, ezzel is bizonyítva készítője hozzáértését. A sziget búvárkodás szempontjából maga a mennyország, a helyi finomságok pedig még tovább fokozzák a paradicsomi élményt. A kókuszdió, a papagájhal, a kagyló és a makréla a mindennapi fogások közé tartoznak, ám a turisták a tengeri madarakat is megkóstolhatják, amik csak elsőre tűnnek szokatlannak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.