Bor, mámor, Badacsony - járd be hazánk egyik legszebb vidékét!

Forrás: Thinkstock -
Badacsony2015 strandolás Badacsony bor borvidék kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha isteni borok és csodás tájak, akkor neked rögtön Toszkána vagy Provance ugrik be? Semmi kétség, ezek tényleg álomszép vidékek, ám ha hasonló utazásban gondolkodsz, és inkább Magyarországon maradnál, akkor irány Badacsony! Több száz indokot fel tudnánk sorolni, miért is érdemes ide szervezned az idei nyaralást, de mi csak a legfontosabbakat fogjuk - ezektől biztosan megjön majd a kedved!

1. Badacsony, a nyugalom fellegvára

Még ha imádod is a nyüzsgő balatoni városokat, akkor is belopja magát a szívedbe a badacsonyi nyugalom. Itt közel sincs az a zsúfoltság, az az állandó zaj, mint a nagyobb Balaton-parti városokban, de nem is fog hiányozni: ha Badacsonyban nyaralsz, arra a pár napra tényleg megáll az idő. Számtalan olyan apartmant és panziót találsz a környéken, amik közelében még forgalmas út sincs, így pedig tényleg tökéletes lesz minden, ami a nyugalomhoz kell. A reggeli madárcsicsergés, az igazi, nagybetűs CSÖND, az erdők illata és a szőlőtőkék látványa mindent felülmúl.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Valódi pihenésre vágysz? Az Óbester Panzió a Balatont körülölelő kerékpárút mentén található - itt a tökéletes pihenés és nyugalom tényleg garantált. A családi panzió teraszáról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, és a borospincékig sem kell sokáig gyalogolnod. A Borbarátok Vendéglő és Panzió is a Badacsony oldalán futó Római úton áll, mindössze pár percre a badacsonytomaji centrumtól. Ha erre visz az utad, a panzió éttermében érdemes megkóstolnod a jobbnál jobb magyaros ételeket. Ha inkább a vendégházak felé húz a szíved, a környéken számtalan, nagyon bájos hely közül választhatsz, ha azonban extra kényeztetésre és nyüzsgésre vágysz, válaszd a Badacsony központjában található, néhány éve nyitott Hotel Bonvino Wine & Spa-t, mely Magyarország első aktív borszállodája.

2. Aktív pihenésre fel!

Fedezd fel gyalog a környéket! A legromantikusabb hely, ahová érdemes kirándulást szervezned, az egészen biztosan a badacsonyi Rózsa-kő, mely Kisfaludy Sándor Rózájáról kapta a nevét. A hagyomány szerint, ha egy fiú és egy lány a Balatonnak hátat fordítva leül a Rózsa-kőre, abban az esztendőben már jegyesek lesznek. Ha pedig a kedveséért sóhajtó leány ül a kőre, szerelmük akkor is beteljesedik.

Varázslatos kilátásra vágysz? Menj végig a kőtől továbbvezető lépcsősoron, aminek vége a 438 méteren lévő Kisfaludy-kilátó - innen órákig is gyönyörködhetsz az alattad elterülő Balatonban és a környező hegyekben. Ha megéheztél, fogyassz el egy könnyű ebédet a ma már étteremként működő Kisfaludy-házban.

Forrás: www.onlinebalaton.hu

A badacsonyi estéknek is csodás hangulata van ám! Sétálj ki a vitorláskikötőbe, majd a mólóra, ahonnan nemcsak Badacsonyt csodálhatod meg, de az épp szemközt fekvő Fonyódot is. Este a sétány megtelik élettel, zenével, a számtalan remek kis étteremben pedig isteni halakat és halászlevet is kapni.

Life.hu tipp

2 keréken Badacsonyban - Badacsonytördemicnél a kerékpárút felkanyarodik a Római útra, így egy körülbelül 8 km-es szakaszon élvezheted a gyönyörű badacsonyi tájat, a szőlőültetvények szépségét és a jobbnál jobb pincészeteket.

3. Bortúra Badacsonyban

Bár isteniek a testes vörösborok és a mézédes borkülönlegességek, a badacsonyi száraz boroknak nincs párja. A remek, zamatos borok titka többek között a szubmediterrán mikroklíma és a bazaltos talaj. A közel 2000 éves borvidéken a jellegzetes, karakteres ízű, badacsonyi kéknyelű kizárólag a környéken készül, káliumtartalma pedig kiemelkedően magas. A badacsonyi olaszrizling is egy igazi helyi jellegzetesség, magas magnéziumtartalmának köszönhetően egészségvédő hatása is van.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Badacsonyban felejtsd el az autót, hiszen egy kellemes séta alatt számtalan csodás pincészet kerülhet az utadba. A római úton kóstolhatsz finomságokat a kisebb családi pincészetekben, csakúgy, mint a hegyre vezető Kisfaludy Sándor utcán: gyönyörködj a kilátásban és kóstolj kéknyelűt a Léránt pincében, ízleld meg a nagyon különleges ürmösbort az Imre pincészetben - ez egy késői szüretelésű olaszrizlingből készült, gyógynövényekkel kombinált kesernyés ízű, kissé édes, aperitif bor, aminek többek között emésztést segítő, nyugtató hatása is van. De ismert borászatok is jó néhányan vannak Badacsonyban: a Laposa-birtokon csodálatos fehérborokat kóstolhatsz, a Szeremley Borházban pedig nemcsak a borok kitűnőek, de az ételek is fenségesek: a marharostélyos és a túrógombóc világbajnok!

4. Járd be a környéket!

Badacsonyban nem nehéz akár egy hetet is eltölteni, hiszen számtalan remek program vár a környéken is! A Szigligeti vár mindössze néhány perc kocsival, a várból pedig hihetetlen kilátás nyílik a Balatonra és a Káli-medencére. Egy kicsit távolabb, nagyjából 20 perces autóútra található Tapolca, ahol nemcsak a tavasbarlangot érdemes megnézni. A város hihetetlen fejlődésen ment át az utóbbi években - korábban Tóth Gabi énekesnő mesélt nekünk szülővárosáról és kedvenc helyeiről. Ha pedig a másik irányba indulnál, Tihany egy bő félórás autóút, itt természetesen kihagyhatatlan a Tihanyi apátság és környékének bejárása.

Forrás: www.edzesonline.hu

Life.hu tipp

Badacsonyban és a környező városokban rengeteg program vár 2015-ben is. Május 23-25. között zajlik a Szigliget Várfesztivál, július 17-től két héten át pedig a badacsonyi borhetek, amikor számtalan pincészet mutatja be legjobb borait a badacsonyi sétányon. Ha szereted a szürke marhából készült ínyencségeket, ne hagyd ki augusztus 14-16. között a Badacsonyi Szürkebarát és Magyar Szürke Marha Ünnepét. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén lesz a Rózsakő fesztivál, ahol a zenéé, a jó boroké és persze a csodás tűzijátéké a főszerep.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.