A történelem leghíresebb esküvői – Viktória királynő és az első fehér menyasszonyi ruha

esküvő esküvői ruha Albert herceg királyság Viktória királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sorozatunkban felelevenítjük minden idők legnevezetesebb, legkülönlegesebb, legnagyobb érdeklődést kiváltó esküvőinek történetét — a régmúlttól egészen napjainkig. A mostani részben egy angol királynő és az ő szokatlan, divatteremtő menyasszonyi ruhája játssza a főszerepet.

Miután új cikksorozatunk első részében elkalauzoltuk olvasóinkat a későbbi amerikai elnök John Fitzgerald Kennedy és Jackie Kennedy házasságkötésére, majd a folytatásban átruccantunk Angliába az évszázad esküvőjének tartott királyi nász kedvéért, és elmeséltük Napóleon háromszor megtartott lagzijának esetét, most következzen Anglia valaha volt egyik legnagyobb hatású uralkodójának, Viktória királynőnek az esküvője, ami alaposan megváltoztatta az ilyesfajta ceremóniák szokásait, egészen a mai napig tartó módon.

Viktória királynő nemcsak az angol, de a világtörténelem egyik leghíresebb uralkodója is, akiről egy komplett társadalom- és kultúrtörténeti időszakot, a nagyjából a 19. századot magába foglaló „viktoriánus kort” is elnevezték a különlegesen hosszú (64 éves) regnálása nyomán.

Viktória királynő nem csak az angol, de a világtörténelem egyik leghíresebb uralkodója is Forrás: Getty Images/Culture Club

Viktória a születésekor csupán ötödik személy volt a brit trónutódlási sorban, de aztán az előtte állók gyerektelensége, illetve korai halála miatt már tizenévesen ő lett az uralkodói cím első számú várományosa. Részben emiatt, részben a porosz származású édesanyja szigorú nevelési elvei okán még a királyi családban szokásosnál is inkább elzártan, buborékban nőtt fel. Már 17 éves korában felmerült a lehetséges házastársak kérdése, és ekkor nagybátyja, az akkor uralkodó IV. Vilmos angol király Sándor holland herceget szemelte ki számára. Másik nagybátyja, I. Lipót belga király viszont Albert szász-coburg-gothai herceggel szerezte volna összehozni — aki történetesen Viktória első unokatestvére is volt az anyja révén. 1836 májusában Viktória anyja Lipót sürgetésére meg is hívta magához a Coburg rokonokat, és ekkor sor került a fiatalok bemutatására is. Viktória ezután egy levelében megköszönte a nagybátyjának

azt a nagy boldogságot, amiben méltóztatott részesíteni, a drága Albert személyében… Ő rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, ami szükséges ahhoz, hogy boldoggá tegyen. Rendkívül érzékeny, kedves és szeretetreméltó. Emellett ő a legkellemesebb társaság és a legvonzóbb ember, akit valaha láttam.

A következő év májusában Viktória betöltötte a 18. életévét, amivel alkalmassá vált arra, hogy önállóan, régens nélkül is elfoglalhassa a trónt, és ez néhány hónappal később be is következett, hisz 1987 júniusában elhunyt IV. Vilmos brit király, így Viktória lett a birodalom uralkodója. De mivel hajadon volt, így királynőként is az anyjával kellett élnie, ami egyre terhesebbé vált számára. Az édesanyját a Buckingham-palota lehető legtávolabbi lakosztályába költöztette, és amikor a legfőbb tanácsadójának és bizalmasának, Lord Melbourne miniszterelnöknek arról panaszkodott, hogy „gyötrelmes éveket ígér” ez az együttélés, ő felvetette neki, hogy a házasság jelenthet csak erre végleges megoldást. Viktória megfontolta a lehetőséget, de elkapkodni nem akarta a döntést, így 1839 októberében egy újabb találkozót hoztak össze Alberttel, ami során végleg nyilvánvalóvá lett a kölcsönös vonzalom.

A királynő házassági ajánlatot tett a hercegnek, amire a herceg nem meglepő módon igent mondott Forrás: Getty Images/Culture Club

Ezután a királynő házassági ajánlatot tett a hercegnek — igen, ha egy világbirodalom uralkodójáról van szó, akkor ez bizony fordítva is működött. A herceg nem meglepő módon igent mondott, és következhetett az esküvő.

1840 február 10-én kelt egybe Viktória és Albert a londoni Szent Jakab-palota királyi kápolnájában. Mivel az apja ekkor már ugyebár nem élt, Viktóriát kedvenc nagybátyja, a sussexi herceg kísérte az oltárhoz.

Viktória királynő az esküvőre egy fehér, selyemből és szaténból készült menyasszonyi ruhát varratott magának, ami akkoriban szokatlan választásnak számított, hisz a színes ruhák voltak szokásban a menyegző alkalmából.

1840 február 10-én kelt egybe Viktória és Albert a londoni Szent Jakab-palota királyi kápolnájában Forrás: Royal Collection Trust

Viktória választása viszont divatba hozta a fehér színt, és nagyon gyorsan, néhány évtized alatt általános szokássá vált előbb a Brit Birodalomban, majd szerte a nyugati világban is, és a fehért a menyasszony szüzessége, ártatlansága, tisztasága jelképének kezdték tekinteni.

Ezen a téren Viktória valószínűleg a nászéjszaka után is még ártatlannak számított, mivel a nagy esemény estéjén heves fejfájással került ágyba. Ugyanakkor a későbbi naplóbejegyzései egy igencsak elégedett feleség képét rajzolják elénk:

Viktória királynő fehér, selyemből és szaténból készült menyasszonyi ruhája Forrás: Getty Images/Sion Touhig

Viktória és Albert házasság később is jól működött, botrányoktól és afféroktól mentesen, a szigorú, „viktoriánus” erkölcsű család példaképeként. Kilenc gyermekük született, majd 34 unokájuk, akiknek nagy része persze híres uralkodócsaládokba házasodott, így Viktóriát öregségére már csak „Európa nagymamájaként” emlegették. Albert herceg 1861-ben hunyt el, ami után Viktória mély depresszióba esett, és jó ideig került minden nyilvános szereplést is. Hogy a házassága, és az a bizonyos esküvői ruha pedig mennyire fontos volt számára, azt jól mutatja, hogy újra felvette azon alkalmakkor, amikor a leghíresebb, őt ábrázoló képek készültek: egy 1847-es festményen, és a gyémánt jubileumán, 1897-ben fényképezett portrén szintén ebben látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.