William Shakespeare és Shirley Temple is egy napon jött a világra az újszülött herceggel

Janikovszky Éva Max Planck Shirley Temple Rugerro Leoncavello William Shakespeare
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszületett Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke hétfőn nem sokkal dél előtt. Gondoltuk, érdemes kicsit böngészgetni, kik születtek a herceggel egy napon. Meglepő eredményre jutottunk, hiszen az angolok legnagyobb drámaírója, William Shakespeare is április 23-án látta meg a napvilágot, de Nobel-díjas fizikus és zeneszerző is van az illusztris társaságban. 

György herceg és Sarolta hercegnő kistestvére hétfőn, azaz április 23-án jött a világra. Ő is és édesanyja, Katalin hercegné is jól vannak. Korábban már cikkeztünk arról, hogy a britek remélik, Szent György napján születik majd a kis csöppség, hiszen ez Anglia egyik védőszentjének ünnepe. Úgy tűnik, pont így lett, hiszen ez a nap április 23-ra esik.

Érdemes azonban kicsit kutakodni, hogy megtudjuk, kik születtek még az ifjú herceggel egy napon.

1. William Shakespeare

Néhányan még vitatják a legnagyobb angol drámaíró születésének pontos időpontját, de majdnem biztos, hogy ő is április 23-án jött a világra 1564-ben. Az Avon folyó partján született poéta nemcsak drámaírással foglalkozott, hanem színészkedett is.

Nevéhez olyan művek fűződnek, amelyek még ma is milliók kedvencei. Ilyen példul a Rómeó és Júlia, a Tévedések vígjátéka, a III. Richárd vagy éppen a Hamlet.

William Shakespeare-rel is egy napon születt a herceg Forrás: AFP

2. Max Planck

Nemcsak egyszerű fizikus Max Planck, hanem a kvantummechanika megalapítója, aki Nobel-díjat is kapott. A keveseknek járó elismerést a háború utolsó éveiben ítélték oda számára a hatáskvantum kutatásáért, de a díjat ténylegesen csak 1918-ban kapta meg. Sajnos nem tartozott a felhőtlen, nyugalomban alkotó tudósok közé, hiszen 4 gyermekét is túlélte, házát pedig lebombázták a második világháborúban. A Nobel-díj mellett Goethe-díjjal is kitüntették, amelyet íróknak ítélnek oda.

3. Shirley Temple

Sokan a róla elnevezett koktélt ismerik, vagy csak bájos gyereksztárként él az idősebbek vagy a régi filmek rajongóinak emlékezetében. Azt azonban talán kevesebben tudják róla, hogy miután kamasz éveiben visszavonult a filmezéstől, diplomata lett az 1930-as években bájos arcáról és tehetségéről elhíresült gyermekszínész.

Shirley Temple 1936 körül Forrás: Kobal / The Picture Desk

4. Ruggero Leoncavallo

Neve egészen addig nem volt ismert a zenei világban, amíg nem írta meg a Pagliacci (Bajazzók) című operáját, amelyet 1892-ben mutattak be. Ezzel a művel nagyjából fél év leforgása alatt végzett. Az olasz származású zeneszerző és zongorista egyébként a hírnév megszerzése előtt kávéházi zongoristaként és zenetanárként kereste e kenyerét. Mára azonban neve a legnagyobbak között van.

5. Janikovszky Éva

Az ifjú herceggel született egy napon Janikovszky Éva Kossuth-díjas magyar író, költő is, aki Kucses Éva Etelka Nametta néven született, első művét pedig még Kispál Éva néven jegyezte. A magyar olvasóközönség olyan műveket köszönhet neki, mint a Ha én felnőtt volnék, A már iskolás vagyok vagy az egyik leghumorosabb mesekönyve, a Velem mindig történik valami.

Majdhogynem lehetetlen, de így trónra kerülhet az újszülött királyi sarjhttp://www.life.hu/kult/20180417-majdhogynem-lehetetlen-de-igy-tronra-kerulhet-az-ujszulott-kiralyi-sarj.htmlII. Erzsébet brit királyné sem uralkodhatna, ha nagybátyja nem mond le a trónról egy elvált asszony kedvéért, ugyanis eredetileg nem édesapja, VI. György állt volna Nagy Britannia élén, hiszen ő csak testvére, VIII. Eduárd lemondása után lépett trónra. Ennek kapcsán érdemes kicsit a királyi család legújabb tagjának esélyeit is latolgatnunk, vajon mikor kerülhet trónra az újszülött herceg? KultOrigoAmikor az otthonod támad rád: a legfélelmetesebb kísértetházas filmekhttp://www.life.hu/kult/20180420-a-legfelelmetesebb-kisertethazas-filmek.htmlA napokban került a hazai mozikba a Ghostland – A rettegés háza című horror, amely egy nagyon közismert, nagyon jellegzetes eszközökkel dolgozó zsáner új darabja: a kísértetházas filmeké. Ebből az alkalomból listára gyűjtöttük a legnevesebb elődeit, és megnéztük: melyik mit tett hozzá a műfajhoz? KultOrigoMeghalt Verne Troyer színész, 49 éves volthttp://www.life.hu/kult/20180422-meghalt-verne-troyer-szinesz.htmlVerne Troyert április elején vitték kórházba, elvonóra alkoholfüggősége miatt és mert öngyilkossággal fenyegetőzött. Troyer az Austin Powers-filmekkel lett híres, játszott még többek között a Harry Potter-filmekben és a Gricsben is. Kult--Elhunyt a Los Angeles Galaxy 13 éves focistája, Tommy Markhttp://www.life.hu/kult/20180421-elhunyt-a-los-angeles-galaxy-13-eves-focistaja-tommy-mark.htmlElhunyt Tommy Mark, az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő Los Angeles Galaxy csapatának 13 éves játékosa. Kult--Avicii utolsó slágere: Friend Of Minehttp://www.life.hu/kult/20180421-avicii-utolso-slagere-friend-of-mine.htmlMár közel 8 és fél millióan látták a tegnap elhunyt Avicii utolsó dalának videóklipjét a YouTube-on. Kult--A legendás svéd dj 28 évesen távozott: íme, Avicii életének legfontosabb állomásaihttp://www.life.hu/kult/20180421-a-sved-dj-legenda-28-evesen-tavozott-ime-avicii-eletenek-legfontosabb-allomasai.htmlA svéd legenda mindössze 18 éves volt, amikor berobbant a zenei életbe. Nagyon gyorsan ért fel a csúcsra, ami nem csak örömöt tartogatott a számára. 2016-ban visszavonult a turnézástól, egészsége nem bírta ezt a tempót, ám sajnos ez nem volt elég. Fájdalmasan fiatalon, 28 évesen Avicii távozott az élők sorából, halálának okáról egyelőre semmit nem tudni. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.