Amikor a csajok a keményebbek: ők a filmvászon legvagányabb akcióhősnői

film mozi akcióhős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban a Wonder Woman, amelyben Gal Gadot amazon hercegnőként jár élen a harcban és az akciózásban az első világháború idején, gyakran saját kezével megóvva a (szeretett) férfiakat. Ennek apropóján pedig listára gyűjtöttük azon nőtársait, akik szinték emlékezetes és emblematikus módon kalandoztak a filmvásznon.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver - A nyolcadik utas: a Halál és további 3 Alien-film)

Minden Ripley-vel kezdődött: a hetvenes évek legvégéig elképzelhetetlen volt, hogy egy akcióközpontú, hollywoodi fősodorba tartozó, mainstream film főhőse nő legyen, aki a pasiknál is keményebb a túlélésben, és a gonosz ellenfelek lenyomásában. Olyannyira, hogy eredetileg még Ripley-t is férfinak írták meg, de végül Ridley Scott rendezőnek nagyon megtetszett az ötlet, hogy csavarjanak egyet a megszokott sci-fi-, horror- és akciósablonokon. Ripley pedig nemcsak legyőzte a gyilkos xenomorphokat az űrben, de a sikerével megnyitotta az utat a jövőbeli kolléganői előtt is.

Alice (Milla Jovovich – A kaptár-filmek)

Miután a nagy filmstúdiók rájöttek arra, hogy női főszereplővel is el lehet adni akcióközpontú mozikat, arra is rájöttek, hogy még a férfiúi igényekre is rá lehet játszani velük: nem gond, hogy egy kemény csaj rúgja szét a pasik fenekét a filmben, ha ezt elég látványosan, és pláne lenge ruhában teszi! Lara Croft, az Underworld-filmek Selene-je, és listánk néhány további szereplője mellett ezen hősnőtípus egyik legjellegzetesebb képviselője Alice, aki az exmodell Milly Jovovich alakításában hat filmen keresztül irtotta a jövőbeli szörnyeket, és épp nemrégiben búcsúzott csak el A Kaptár: Utolsó fejezettel.

A Menyasszony (Uma Thurman – Kill Bill 1. és 2.)

Quentin Tarantinóról köztudott, hogy mennyire kedveli a női hősöket (és női lábakat), így nem lett volna teljes az életműve egy emlékezetes (és természetesen a mozis elődök előtt is tisztelgő) akcióhősnő megteremtése nélkül. Aki egykor a világ leghalálosabb bérgyilkosainak egyikeként a saját esküvőjén lett áldozata korábbi főnökének és szerelmének, majd a kómából visszatérve kezd szamurájkardos bosszúhadjáratba.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence – Az éhezők viadala-filmek)

Már egy új generáció hősnője Katniss, akinek kalandjait nem is titkoltan a 2010-es évek tinédzsereinek moziba csábításának céljával vitték filmre — persze ifjúsági sikerregények nyomán, és a jelenleg legkelendőbb fiatal színésznő alakításában. Katniss pedig jött, látott és győzött: a mozipénztáraknál és a jövőbeli, disztópikus társadalom forradalmában egyaránt.

A Fekete Özvegy (Scarlett Johansson – Bosszúállók-, Amerika Kapitály- és Vasember-filmek)

Scarlett Johansson akcióhősnői munkásságából választhattunk volna több szerepet is, hisz emlékezetesen aprította a rosszfiúkat a Lucy és a Páncélba zárt szellem című filmekben — de végül azért esett a választásunk a Fekete Özvegyre, mert talán ez a szerep áll neki a legjobban, és mert ebben még láthatjuk majd további mozikban is.

Wonder Woman (Gal Gadot – Wonder Woman, Batman Superman ellen, Az Igazság Ligája)

Jelenleg nincs sikeresebb trend a mozikban a szuperhősfilmeknél, és noha felbukkantak női hősök az eddigi ilyesfajta filmekben is, de a kimondottan rájuk épülő darabok valahogy sosem váltak be. Eddig: az izraeli szépségkirálynőből lett új hollywoodi sztárszínésznő, Gal Gadot ugyanis sikerre vitte az amazon hercegnő, Wonder Woman (a mozikban jelenleg is látható) eredettörténetét, ezzel pedig remélhetőleg utat tört a többi női szuperhősmozi előtt is.

Lorraine Broughton (Charlize Theron – Atomszőke)

Charlize Theron már a legutóbbi Mad Max-filmben is bebizonyította, hogy milyen kemény csaj tud lenni, és milyen jól áll neki az akciózás - meg a kopasz fej. A legújabb, Budapesten forgatott, június végén mozikba kerülő kémfilmjében ugyan a frizurája teljesen más lesz (lásd a címet), de ettől függetlenül itt is akcióhősnőként tündököl, méghozzá dögös zenékre végrehajtott látványos koreográfiákban bunyózva és lövöldözve.

Trey Ratcliff fotós Budapestre látogatott http://www.life.hu/kult/20170601-trey-ratcliff-fotos-budapestre-latogatott-es-fotosturat-szervezett.htmlMájus utolsó napján európai fotós körútjának keretében Budapestre érkezett Trey Ratcliff világhírű fotós és író. Trey meghívta a fotózás szerelmeseit egy közös sétára gyönyörű fővárosunkban és még extra tippeket is adott. KultOrigo22 érdekesség A Karib-tenger kalózai-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20170531-huszonketto-erdekesseg-a-karib-tenger-kalozai-filmekrol.htmlMár látható a hazai mozikban is Jack Sparrow kapitány legújabb kalandja, azaz A Karib-tenger kalózai – Salazar bosszúja, mi pedig ebből az alkalomból összegyűjtöttünk egy jó nagy adag érdekességet a sorozat eddigi filmjeiről és legújabb darabjáról. Kult--21 érdekesség az Alien-filmekről http://www.life.hu/kult/20170530-huszonegy-erdekesseg-az-alien-filmekrol.htmlMár látható a mozikban az Alien: Covenant, amely egyszerre szolgál folytatásul az öt évvel ezelőtti Prometheushoz és előzményül A nyolcadik utas: a Halálhoz és klasszikus társaihoz - miközben fényt derít minden idők legfélelmetesebb űrszörnyének eredetére is. Ezen jeles alkalomból pedig az Alien-filmek érdekességeiből szemezgettünk. Kult--23 érdekesség A galaxis őrzői-filmekrőlhttp://www.life.hu/kult/20170524-23-erdekessegek-a-galaxis-orzoi-filmekrol.htmlMár épp a mozikban hasít nagy sikerrel a második rész, így itt az ideje, hogy összegyűjtsünk és átnyújtsunk egy nagy adag kevéssé közismert speciális információt az Űrlord, Mordály, Groot és a társaik filmes kalandjairól. KultOrigoA Gyilkos elmék színészei a sorozat kezdetén és mosthttp://www.life.hu/kult/20170525-a-gyilkos-elmek-szineszei-a-sorozat-kezdeten-akkor-es-most.htmlÁprilisban debütált a Gyilkos elmék legújabb, 12. évada az AXN-en. Tizenkét évad alatt nagyon sok minden történik. Itt nem csak a rengeteg bűnügy felderítésére gondolunk, hanem arra is, hogy a bő egy évtized elég hosszú időnek számít egy ember életében. Nézzük meg, hogy miként változtak kedvenc szereplőink ennyi év alatt, és hogy vajon miként alakult az életük. Kult--Társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet a mesebeli hercegnőkhttp://www.life.hu/kult/20170508-shannon-dermody-fotos-kepein-tarsadalmi-problemakra-hivjak-fel-a-figyelmet-a-mesebeli-hercegnok.htmlShannon Dermody fotográfus, a philadelpiai Antonelli intézet hallgatója meghökkentő fotósorozatot készített a mesék világa és a valóság szoros összefüggéseiről. Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.