házastárs film válás mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy házasságnak véget vetni sosem egyszerű dolog, és ezt filmen feldolgozni nem könnyű feladat — mégis nagyon sokféle emlékezetes megoldás született a mozivásznon a drámaitól a viccesen át a kegyetlenig. A frissen mozikba került Rég nem szerelem kapcsán a legemlékezetesebb filmes válásokat gyűjtöttük össze.

Kramer kontra Kramer (1979)

Ha egy filmben Meryl Streep és Dustin Hoffman válnak, az már eleve nem lehet akármi, nem igaz? Ráadásul a történet sem akármilyen érzelmi hullámvasút: a főszereplő férj a munkája miatt elhanyagolja a családját, majd amikor a felesége hirtelen lelép tőlük, egyedül kell megoldania a kisfia nevelését – és persze azt is, hogy kicsit jobb emberré váljon. Mire ez sikerül, a feleség újra felbukkan, és a válással a gyereket is akarja.

A rózsák háborúja (1989)

Minden idők legharciasabb válós filmjét Danny DeVito rendezte, és mellékszereplőként asszisztál is ebben a fekete komédiában Michael Douglas és Kathleen Turner házasságának felbomlásához. Felbomlást mondtunk volna? Sokkal inkább darabokra tépést, ízekre szaggatást, szétbombázást és gyilkos harcot kellett volna.

Csapd le, csacsi! (1992)

„Az a te bajod, hogy sokat voltál vidéken, nem fejlődött ki az agyad." Ez még az enyhébb mondatok egyike azok közül, amiket Pap Vera és Gáspár Sándor vág egymás fejéhez, miután a közösen felépített ház elkészültével megromlik a házasságuk. A rendszerváltáskor készült, mára kultikussá lett Tímár Péter-film a világméretű összeesküvés-elméleteket dédelgető munkásőr szomszéddal és a tüntetéseken viszkető tenyerű rendőrrel tökéletes korlenyomat is a házaspárbaj mellett.

Mrs. Doubtfire (1993)

Robin Williams egyik legzseniálisabb alakítását eredményezte ez az egyszerre merész, mégis nagyon kedves komédia, amelyben a főhős apuka a válás után házvezetőnőnek maszkírozva próbál meg minél több időt együtt tölteni a gyerekeivel. És közben még a leendő James Bondnak is keresztbe tesz.

Blue Valentine (2010)

Nagyon ötletes, de egyben nagyon szívet tépő megoldást választott ez a film arra, hogy bemutassa egy szerelem és egy párkapcsolat történetét: párhuzamosan futtatja egymás mellett a két ember megismerkedésének és közeledésének, valamint a házasságuk megromlásának és végének jeleneteit. Mindezt két zseniális alakítással, Ryan Goslingtól és Michelle Williamstől.

Nader és Simin – Egy válás története (2011)

A legjobb külföldi film Oscar-díját is elnyerte (méltán) ez a iráni film, amely ugyan egzotikusnak is hathat mindazok bemutatása miatt, ami egy másik kultúrában másképp zajlik egy válás során, mint nálunk – de a benne tárgyalt emberi problémák és érzelmek ugyanazok a világon mindenhol.

Rég nem szerelem (2016)

Már játsszák a hazai mozik a cikkünk apropóját szolgáltató kiváló francia filmet, ami igazi mélyfúrás egy válás drámájának mélyére: a főszereplő házaspár ugyanis a szakítás után kénytelen együtt lakni továbbra is a közös házban. És mi minden megtörténhet ilyenkor egy közös házban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.