Karácsonyi zabkása: ünnepi és egészséges reggeli

Forrás: Shutterstock -
karácsony zab recept egészséges életmód reggeli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokat tehetsz az egészséged érdekében, ha minimalizálod az ünnepi túlevést és a cukorban úszó édességek fogyasztását. Még jobb, ha egy egészséges reggelivel alapozod meg a karácsonyi lakomát. 

Hozzávalók:

  • zab (1 főre kb. 10 ek.)
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. fahéj
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 banán
  • 1 marék mag (dió, mogyoró, mandula, kesudió)
  • 1 ek. aszalt áfonya
  • 1 kk. kandírozott narancshéj
Díszítsd kreatívan a karácsonyi zabkását! Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

Az alaprecept szerint egy csésze zabhoz adunk két csésze folyadékot. Ez minden zabkása alapja, de ezt sem kell túl szigorúan méricskélni, rögtön rá fogsz érezni, hogy mennyi folyadékot vesz fel a zab. Csináld ezúttal fele víz, fele kókusztej variációban, egyébként csak vízzel és csak tejjel is készítheted.

Az úszkáló zabpelyhet tedd a tűzre, és dobj hozzá egy evőkanál mézet. Ha kerülöd az édesítőszereket, akkor ezt akár ki is hagyhatod, hiszen a banán szuper természetes édesítőszer, ami kellően megízesíti majd a zabkását. A fűszerek is mehetnek az edénybe, mi ezúttal fahéjjal és egy kevés szegfűszeggel ajánljuk, ettől kap egy kis mézeskalácsos ízvilágot. Egyébként variálhatod még a fűszerezést szerecsendióval, gyömbérrel, kardamommal, ezek is a karácsonyi ízvilágot erősítik. Amikor elkezd bugyogni és sűrűsödni a zabkása, akkor vedd le a gázról.

Ekkor keverd hozzá a villával összenyomkodott banánt, majd mehet bele az aszalt áfonya és a magok. Az igazi karácsonyi ízvilág kedvéért dobj még egy kevés kandírozott narancshéjat is a tetejére, ami ugyan nem mentes a cukortól, de ekkora mennyiségben szinte elhanyagolható.

Karácsonyváró reggeli: tej- és gluténmentes gofrihttp://www.life.hu/karacsony/recept/20171211-tej-es-glutenmentes-gofri-recept.htmlA karácsony közeledtével érdemes lelassulni kicsit, lélekben is hangolódni az ünnepre. Ebben segít egy gyors, de mégis nagyon finom reggeli, ami kellemessé teszi az egyébként rohanós reggeleket! Recept--Csodás ünnepi Bounty- torta cukormentesenhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20171204-csodas-unnepi-bounty-torta-cukormentesen-karacsonyi-desszert.htmlA kókuszról keveseknek jut eszébe a karácsony. Nos, ők még nem látták és nem is kóstolták ezt a fantasztikus tortát. Vigyél az idei ünnepbe más „színt és formát". Ráadásul ez a különleges finomság cukor-, kukorica- és szójamentes. ReceptOrigoWolf Kati a lányaival együtt készíti az ünnepi menüt http://www.life.hu/karacsony/recept/20161208-wolf-kati-imadja-a-karacsonyi-eteleket-susd-meg-az-o-kedvenc-receptjet.htmlA gyönyörű magyar énekesnőnek nagyon fontosak az ünnepek, hiszen ilyenkor tud együtt lenni a legtöbbet a családjával. A díszítés mellett persze a főzés is közös munka ilyenkor, melyről Kati örömmel mesélt a Life.hu-nak. Recept--Fehér csokoládés, tojás- és lisztmentes túrótorta – Sütés nélkülhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20171130-fehercsokolades-tojasmentes-lisztmentes-turotorta-sutes-nelkul.htmlA túrótorta ezerféleképpen elkészíthető finomság, melyet végtelenül egyszerű karácsonyos hangulatba hozni. Igazán kifinomult és egyszerű desszert. Hűvösségével - a forró ételek után - remek kontrasztot ad az ünnepi ebédnek, vacsorának. Ez a recept ráadásul tojás- és lisztmentes, így az érzékenyebb családtagok is bátran fogyaszthatják. ReceptOrigoÍme, Schobert Norbert egyik legfinomabb karácsonyi receptje http://www.life.hu/karacsony/recept/20161214-schobert-norbert-makos-gubaja-ez-szerepel-majd-az-unnepi-asztalon-recept.htmlHazánk egyik ismert házaspárja, Schobert Norbi és Rubint Réka már nagyban készül a karácsonyra. A szülők szerint egészséges finomságok sorakoznak majd a család ünnepi asztalán, a fogások közül egyet meg is osztottak velünk. ReceptOrigoPuha paleo mézeskalács recepthttp://www.life.hu/karacsony/recept/20171207-puha-paleo-paleolit-mezeskalacs-recept.htmlA paleo hívők is megérdemlik a klasszikus karácsonyi sütemény élményét. Épp ezért, hoztunk egy puha paleolit mézeskalács receptet, mely elsőre talán túl macerásnak tűnhet, de hidd el, megéri a ráfordított időt. ReceptOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.