recept

Tojás- és tejmentes karácsonyi almás pite recept

2017.12.05. 20:06

Az almás pite akkor finom, ha a tészta omlós, az alma pedig elolvad az ember szájában. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné, de kevesen gondolnák, hogy létezik egy tipikus karácsonyi verziója is. Ezt fogjuk most megmutatni!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1 dl víz

Az almás töltelékhez:

  • 4-5 közepes alma
  • 5-10 dkg cukor
  • 1-2 tk mandulaaroma
  • 5 dkg margarin

Plusz:

  • margarin és liszt a formához
  • kevés méz a sütemény tetejére
Tojás- és tejmentes karácsonyi almás piteForrás: Shutterstock

Elkészítés  

A margarint összemorzsoljuk a liszttel és a pudingporral, majd a tálban mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük bele a cukor, só, mézeskalács fűszer és víz keverékét, majd összegyúrjuk. Miután szépen összeállt - ha kell, pici vizet tehetünk hozzá -, két gombócot formázunk belőle és hideg helyen 30 percig pihentetjük.

A meghámozott almákat vágjuk vékony cikkekre, egy tálban keverjük össze a cukorral és a mandulaaromával. Ez utóbbiból érdemes zöldet választani, mely beszínezi az almákat, és így sokkal érdekesebb lesz a sütemény.

Miután letelt a fél óra, a két rész tésztát egyenként nyújtsuk vékonyra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy pite-, vagy egy gyümölcstorta formát. Helyezzük az egyik tésztát az aljára, erre halmozzuk rá az almákat és a felaprózott margarint, majd fedjük be a másik tésztával. Tetejét szurkáljuk meg villával, és kenjük be egy kevés mézzel.

180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK