recept

Pataki Ádám ezzel a recepttel várja az ünnepeket

2016.12.24. 18:00

A Pataki cukrászda tulajdonosa nemcsak az üzletben, de a magánéletben is sikert sikerre halmozott ebben az esztendőben. Nemrég újra édesapa lett, mely biztosan bearanyozza a mindennapjait. Ám a karácsony közeledtével Ádám nem lazíthat, így kifaggattuk, ő hogyan készül az ünnepekre, sőt egy isteni recepttel is meglepett minket. 

Mi az az étel, ami legjobban fogy szerinted karácsonykor?

Ha egy dolgot kéne választanom, azt mondanám, hogy a bejgli. Mi az év 365 napján sütünk, de az ünnep közeledtével sokkal nagyobb rohamra kell számítanunk. Rengeteg karácsonyi megrendelés jön, főleg a klasszikusok iránt érdeklődnek az emberek. Ez gyermekkoromban is így volt.

Ünnepi bejgli Pataki Ádám receptje szerintForrás: Pataky Ádám

Karácsonykor hogyan néz ki nálatok az ünnepi menü?

Szentese nincs desszert. Az édesapám évekkel ezelőtt például készített olyan különlegességeket, amelyeket év közben nem sűrűn ettünk. Ilyen volt például a máglyarakás is. A karácsonyi menü mindig is fontos volt számunkra. Édesanyám halászléje legendás, sosem marad le az asztalról. A kaszinótojás nálunk még nagy sláger, mondhatni hagyomány, hogy elkészítjük. Persze az ünnepi pulyka sem maradhat el.

Idén milyen ételek szerepelnek majd az asztalon?

Ebben az évben klasszikus finomságokkal készülünk. A karácsonyi készülődéssel minden jön magával, ilyenkor feltorlódnak a teendők. Az ételeket mindig együtt készítjük a családdal, emellett megoszlanak a feladatok. 

Pataki Ádáméknál az ünnepi menüt mindig közösen készíti el a családForrás: Pataky Ádám

A karácsonyi készülődés egyik elengedhetetlen része a bejgliről való gondoskodás, akár vesszük, akár sütjük. Ennek apropóján megkértük Ádámot, hogy küldjön nekünk egy isteni receptet, amelyet te is elkészíthetsz karácsonykor. Íme, a legfinomabb bejgli! 

Hozzávalók

Egy rúd bejgli tésztájához kell: 

 

13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej

 

A diós töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rum

 

A mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa) 

 

Elkészítés:

A töltelékkel kezdj. Forrald fel a tejet a cukorral, majd keverd bele a többi alapanyagot is, és hagyd kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapj.

1. A tészta készítésénél előbb a vajat morzsold el a liszttel, majd gyúrd össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kapsz.

2-3. A tészta kinyújtásánál ne használj lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsd.

4. A hideg tölteléket a kezeddel simítsd rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagyj a szélén.

5-6. A széleket hajtsd be, és tekerd fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végeztél, tedd hidegre pihenni pár órára.

7. Kend be a tojásokkal, szurkáld meg, és süsd 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyd kihűlni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK