Ha ezt csinálod a telefonoddal vezetés közben, lehet, hogy pszichopata vagy

kutatás sms üzenet telefon vezetés
Egy új kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akik gyakran írnak SMS-t vagy más üzeneteket vezetés közben, gyakran hordozzák a pszichopaták jellemvonásait.

Közel 1000 német sofőr szokásait vizsgálták meg - 73 százalékuk volt nő. Az interjúk során az derült ki, hogy a résztvevők 61 százaléka vezetés közben is használja a mobiltelefonját. Nem csak rápillant, vagy a GPS-t figyeli, hanem konkrétan üzeneteket írogat. Akik vezetés közben sem tudják félretenni az eszközt (és ezen keresztül a közösségi médiát) valószínűleg kórosan félnek attól, hogy kimaradnak valamiből, a viselkedésük pedig sokszor antiszociális. A vezetés közbeni rendszeres üzenetírás a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia korai jele lehet. Ezt a három kóros elmeállapotot szakemberek a sötét triádként is emlegetik.

telefonozás vezetés közben
Pszichopata jellemvonásokat hordozhat, aki vezetés közben rendszeresen SMS-ezik.
Forrás: Shutterstock

2002-ben Delroy Paulhus és Kevin M. Williams pszichológusok azonosították ezt a három személyiségtípust. A nárcizmust, a machiavellizmust és a pszichopátiát általában kóros állapotként jellemzik, de mégsem felelnek meg a személyiségzavar vagy a klinikai esetek szigorú kritériumainak.

Mivel a rossz szokásokon könnyebb változtatni, mint a személyiségen, a vezetés közbeni mobilhasználatot szorosabban kell ellenőrizniük a közbiztonsági szerveknek, akiknél szükséges, ott  vezetéstechnikai tréningeket kell előírni, a sofőröket pedig orvosi-pszichológiai felmérésre is kötelezni kell - mondják a megelőzésről a kutatók.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.