Így gondozd a muskátlit és nem sárgul be a levele

muskátli
Pexels -
muskátli sárgulás levél
Hiába a gondos törődés, gyakran sárgulni kezd a muskátli levele. Mutatjuk, mit kell tenned, hogy sokáig gyönyörködhess benne!

A muskátli egy igazán hálás növény, könnyű gondozni, gyönyörűen mutat az erkélyen és a kertben is. Gyakran azonban elkezd sárgulni a muskátli levele, majd lehullajtja őket.

muskátli
Miért sárgul be a muskátli levele?
Forrás: Pexels

Miért sárgul be a muskátli levele?

Tápanyaghiány

A muskátli egy igen tápigényes növény, érdemes heti egyszer tápoldatozni. Ha elfogy a virágföldből a tápanyag, besárgulhatnak a levelek, ami elsősorban a magnézium hiánya miatt fordul elő.

Túl sok víz

A rendszeres öntözés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szép legyen a muskátlid, de ha túlzásba esel, vagyis túl sok vizet adsz neki, beindulhat a gyökérrothadás, amit a levelek sárgulása is jelez. A muskátlit minden nap öntözni kell, forró, nyári napokon akár naponta kétszer is, de nem az időpontot kell nézni, hanem, hogy hogyan áll a virágföld: ha a felső kb. 1-2 cm már kiszáradt, akkor kell meglocsolni a virágot. Ha gyökérrothadásra gyanakszol, át kell ültetni a muskátlit, és közben megvizsgálni a gyökereket. A szivacsos, sötétbarnákat vágd le, szabadítsd meg a növényt a sárga levelektől, és ültesd friss, száraz virágföldbe. Hamar magához fog térni. 

 

Gombás fertőzés

Sajnos a muskátliknál gyakori betegség a gombás fertőzés, amely miatt nemcsak sárgulni kezdenek a levelei, de foltosodnak is. Ha erre gyanakszol, a fertőzött virágot mindenképp vedd ki a többi közül, vágd le a fertőzött részeit és kezeld gombaölő szerrel.

Napégés

Mivel a muskátlikat benn teleltetjük, ezért szoktatni kell őket a napfényhez. Ha a lakásból egyből a tűző napra teszed, besárgulhatnak a levelei. Mielőtt kitennéd a végleges helyére, naponta csak néhány órára, félárnyékos helyre tedd a muskátlit, és minden nap egyre hosszabb ideig legyen kint, így hozzászokik a kinti körülményekhez. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.